KOŠARKA

Iranski klub propadel, Bečirović brez novcev

Objavljeno 29. november 2014 10.42 | Posodobljeno 29. november 2014 10.42 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarski virtuoz ima smolo, saj je azijski klub bankrotiral, dolarjev pa ne bo.

Sani Bečirović je Dolenjcem pomagal na vrh, pred in potem pa ni bil redno plačan. Foto: Mavric Pivk/Delo

Slovenci so v Iranu precej cenjeni, med njimi sta v tej azijski državi in njeni košarki močan pečat pustila oče in sin Bečirović. Memi ravno v teh dneh končuje pogovore z iransko košarkarsko zvezo o morebitnem novem selektorskem sodelovanju. Bečirović starejši je Irance popeljal na azijski vrh in svetovno prvenstvo, sin Sani, v resno košarko se je vrnil kljub dvema operacijama in 210 šivi, pa je sledil očetu na ta konec sveta. V prvi sezoni je z ekipo Petrochimi Bandar postal državni prvak, v finalu je bil boljši od očetovega moštva.

Lansko jesen se je vrnil v Iran, a jo precej slabše odnesel; Sani zdaj ob omembi besede Iran ni ravno najboljše volje. Za to ima več kot 400.000 razlogov. »Ničesar ne bom dobil. Plačati bom moral stroške sodišča, prav tako bo svoje plačala še agencija,« Sani pojasni, da kljub odločitvi arbitražnega sodišča Mednarodne košarkarske zveze Fiba nima razlogov za veselje. Arbitražno sodišče je res prisodilo, da mora iranski klub Foolad Mahan iz Isfahana izplačati Bečirovića. Sani je z Iranci sklenil pogodbo za sezono 2013/14, a denarja, nekaj več kot 400.000 ameriških dolarjev, ni dobil. Sredi sezone je Iran tako ali tako zapustil in se vrnil v Slovenijo. Iranci se na klice in prošnje niso odzvali, zato se je Bečirović ob pomoči agencije ProStep Sport Agency odločil za tožbo. Vmes so na njegov naslov prihajala elektronska sporočila, v katerem so ga klubski veljaki prosili, naj bo potrpežljiv. »Nismo pozabili dolgov, a način, za katerega si se odločil, ni pravi,« so mu med drugim zapisali v iranskem klubu, kjer so krivdo prevalili na druge. Košarkarje naj bi na cedilu pustila lokalna vlada, zato ni bilo denarja, da bi izplačali Slovenca, ki je bil prvo ime tamkajšnje lige. Na koncu Sani Bečirović kljub odločitvi sodišča ostaja brez vsega. Klub je propadel, ne obstaja več in Bečirović to ve že nekaj časa.


Nova vrhunska predstava Blažiča

Slovenski reprezentant Jaka Blažič je bil eden glavnih akterjev četrte zmage košarkarjev Crvene zvezde v evroligi. Dosegel je devetnajst točk (trojke 3:4) in zbral še osem skokov (indeks 22), tako da je njegovo moštvo pred domačimi gledalci premagalo Neptunas iz Litve z 79:62. S tem je naredilo velik korak k uvrstitvi med šestnajst najboljših ekip.

Prvi strelec in igralec tekme je bil Boban Marjanović, ki je ob metu iz igre 11:13 dosegel 24 točk in imel 12 skokov, kar mu je naneslo statistični indeks 36. Sicer je tekma minila v nenavadnem vzdušju. Približno 13.000 gledalcev, ki so znani po vročekrvnem spodbujanju, je tekmo spremljajo v tišini, brez navijanja, v spomin na navijača Marka Ivkovića, ki je pretekli teden umrl v Istanbulu v pretepu z navijaško skupino Galatasaraya. Zanimivo, da je vodstvo evrolige tik pred tekmo zamenjalo tudi enega od sodnikov. Namesto predvidenega Turka Erşana Kartala je vskočil Poljak Piotr Pastusiak. V vrstah Neptunasa je bil najboljši strelec Deividas Gailius, še lani član Union Olimpije, ki je dosegel 18 točk ter imel pet skokov in šest podaj. V četrtkovih evroligaških tekmah sta nastopila še dva Slovenca in bila prav tako uspešna. Mirza Begić in Saša Vujačić sta z Laboral Kutxo z 89:70 premagala do tega kroga neporaženi Olympiakos. Begić je proti svojemu nekdanjemu klubu dosegel 12 točk (met iz igre 4:5, prosti meti 4:4), nabral še 7 skokov in 3 blokade, Saša Vujačić je prispeval 4 točke. 
 

Težave tudi 
na Apeninih

V minuli sezoni je igral doma in blestel v dresu Krke. Ko je bilo najbolj treba, je v finalu pokala Spar in v peti tekmi državnega prvenstva prispeval levji delež in Dolenjce pomagal spraviti na vrh. Od Novega mesta se je poslovil, tako kot še njegovih šest soigralcev. Minute in klub je našel v Italiji, v svoje vrste ga je zvabil ambiciozni drugoligaš Forli. Ta tudi ni mogel mimo težav, v tem hipu nimajo za plače. Sani je eno tekmo izpustil, a so mu v klubu zagotovili, da se razmere urejajo in da bo redno plačan. »Ne razmišljam, da bi zapustil klub,« še doda Sani, ki ni pozabil igrati košarke. To je v letu 2014 dokazal že nekajkrat.


Slovenija v drugem bobnu

Slovenska košarkarska reprezentanca je pred žrebom predtekmovalnih skupin evropskega prvenstva, ki bo prihodnje leto, uvrščena v drugi boben. Žreb, v šestih jakostnih skupinah je 24 reprezentanc, bo 8. decembra v pariškem Disneylandu. Mednarodna košarkarska zveza je kot merilo za določanje bobnov za žreb evropskega prvenstva vzela uvrstitev na zadnjem EP leta 2013 v Sloveniji, ko so bili slovenski košarkarji peti. V prvem bobnu bodo branilka naslova Francija, evropski podprvak Litva, bronasta Španija in četrta Hrvaška. V drugi jakostni skupini so Slovenija, Ukrajina, Srbija in Finska, v tretji Grčija, Turčija, Latvija in BiH, v četrti Poljska, Belgija, Makedonija in Italija, v petem bobnu so Nemčija, Izrael, Češka in Gruzija, šesti boben pa sestavljajo Nizozemska, Rusija, Islandija in Estonija. Slovenci bodo predtekmovanje igrali v Zagrebu, saj so si jih kot gostitelji izbrali Hrvati. Skupinski del gostijo še Nemčija, ki si je izbrala Turke, Latvija, ki si je izbrala Litovce, in Francija, ki si je izbrala Fince. Prvenstvo je bilo prvotno predvideno v Ukrajini, a so se v tej državi zaradi razmer tekmovanju odpovedali. Eurobasket bo potekal od 5. do 20. septembra 2015 in prvič v štirih državah; na Hrvaškem (Zagreb), v Franciji (Montpellier, Lille), Nemčiji (Berlin) in Latviji (Riga). Skupinski del tekmovanja bo od 5. do 11. septembra, drugi del pa od 12. do 20. septembra v francoskem Lillu. Iz vsake iz štirih skupin s po šestimi reprezentancami se bodo v nadaljnje tekmovanje uvrstile po štiri ekipe.
 

 

Deli s prijatelji