BO OSTAL?

Iran ne, ostajata Slovenija in Nemčija

Objavljeno 23. januar 2017 15.22 | Posodobljeno 23. januar 2017 15.24 | Piše: Marko Uršič

Andrea Giani bo ta teden sporočil, ali bo nadaljeval v vlogi slovenskega odbojkarskega selektorja. Italijanska legenda si želi ob sebi imeti svoje staro strokovno vodstvo, načrtuje pa tudi z reprezentanco usklajeno klubsko kariero.

Predsednik oZS Metod Ropret, v ozadju, si želi, da srebrni andrea Giani ostane v Sloveniji. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Andrea Giani je bil pretekli četrtek v Ljubljani. S predsednikom Odbojkarske zveze Slovenije Metodom Ropretom je namreč načenjal možnosti novega dveletnega sodelovanja v vlogi selektorja moške odbojkarske reprezentance. Odgovor vseh v Sloveniji je seveda da, vemo, da je italijanska legenda Slovenijo trenersko pripeljal do naslova evropskega podprvaka ter zmag v evropski ligi in v tretji kakovostni skupini svetovne lige. Giani si je med obiskom prestolnice z Metodom Ropretom tudi ogledal tekmo lige prvakov med ACH Volleyem in Belchatowom, po njej s predsednikom OZS odšel na večerjo, naslednje dopoldne pa zapustil mesto. »Zavedamo se, da si Andreo v tem trenutku na svoji klopi želi marsikatera reprezentanca pa tudi klub. Je zagotovo med najbolj vročimi imeni v Evropi, Andea je dosegel ogromno, njegov pedigre je izjemen. Precej konkretno in odprto sva se pogovarjala o možnostih nadaljnjega sodelovanja, o načrtih zveze, Andrea pa naj bi odločitev sporočil do konca tedna. Želi si še nekaj dni za razmislek, primerno je, da mu jih dovolimo. Verjetno je tu vrsta dejavnikov, ki bodo vplivali na njegovo dokončno odločitev. Najbrž jih mora sam pri sebi tudi urediti, vsled tega, kar sva se tokrat pogovarjala in iz podatkov, ki jih imava iz pogovorov z drugimi. Ko bo vse to uredil, premislil in zložil, bo v miru sprejel odločitev. Z naše strani pa bomo naredili vse, da bo takšna, kot si jo želimo,« je razložil Metod Ropret. »Prepričan sem, da se v mnogo stvareh z Andreo strinjava. Pri tem je pomembno, kaj so ključni dejavniki. Prepričan sem, da je naš najmočnejši atribut zagotovo naša močna in perspektivna reprezentanca, zavedamo pa se tudi nekaterih pomanjkljivosti, zaradi potenciala, ki ga kot dvomilijonski narod imamo. Zagotovo pa ga tudi imamo. Na nekaterih področjih nismo primerljivi z evropskimi ali svetovnimi velesilami, tukaj se slepiti bi bilo neprimerno. A kljub vsemu menim, da bo na koncu prevladala ta kemija, ki smo jo vzpostavili. Andrea je v razpravah še povedal, da želi svoje dokončno mnenje oblikovati tudi po posvetu s svojim strokovnim vodstvom. Kamor koli se bo že podal, upam seveda, da k nam, se bo verjetno podal s svojim dozdajšnjim štabom, tudi z njim mora te odločitve preigrati in sprejeti,« je dejal predsednik OZS.

Brez polne zaposlitve

No, Andrea Giani je tudi med štirimi kandidati za selektorja Nemčije. »Menim, da je Andrea med kandidati celo v ožjem krogu, kot pa so štirje. Dovolj iskreno in odprto mi je povedal o vseh pogovorih z drugimi, denimo o pogovorih z Iranom in Nemčijo. Vsi si povemo vse, kar menimo, da je potrebno, tako da med nami ni nobenih skrivnosti. Imamo zelo odprte karte. Menim pa, da je z Iranom zgodba zaključena, on tam ni več v igri, razlogov pa ne vem. Vsi, ki smo na čakalni listi, pa bomo odgovor izvedeli v enem tednu. Andrea je tudi zelo jasno povedal, da ga zanimata usklajeni klubska in reprezentančna kariera, le eno ali le drugo zanj ne pride v poštev. Odložitev njegove odločitve je pravzaprav tudi pogojena s tem, kako uskladiti obe področji. Selektorju sicer ne moremo ponuditi polne zaposlitve, menim, da tudi on tega ne pričakuje, na njem pa je, da v nadaljevanju uskladi svoje reprezentančne in klubske obveznosti. Velika naloga je tudi pred evropsko odbojkarsko zvezo, koledarje bo treba uskladiti, da bodo manj moteči za klube. Letošnje evropsko prvenstvo je že bistveno bolj prijazno kot preteklo, ki se je končalo praktično konec oktobra, letošnje se začne avgusta, konča pa v začetku septembra, kar je že bistveno bolje. Upam, da bomo v interesu odbojke vsi skupaj zmogli toliko pameti in igralce v nekem obdobju tudi razbremenili,« je sklenil predsednik OZS Metod Ropret. Andrea Giani pa je v sporočilu za javnost, za izjave namreč ni bil na voljo, povedal: »Zdelo se mi je prav, da se, preden se dokončno odločim, še enkrat temeljito pogovorim s predsednikom Ropretom. V Sloveniji se zelo dobro počutim, pogoji za delo so dobri, ekipo dobro poznam in vem, česa je sposobna. Bi pa rad poudaril, da odločitev ni le moja, saj reprezentanco vodim skupaj s svojim štabom, ki mu zelo zaupam. Vsekakor bom izpolnil obljubo, ki sem jo predsedniku dal oktobra, in dokončno odločitev sporočil do konca tedna.«

Deli s prijatelji