JUDO

Imeniten niz kolajn od 2002.

Objavljeno 25. april 2016 23.21 | Posodobljeno 25. april 2016 23.21 | Piše: D. P.

Z evropskega prvenstva v Rusiji se judo reprezentanca vrača z zlatom Tine Trstenjak in bronom Roka Drakšiča. Zlata Tina in trener Marjan Fabjan sta prejela prestižni priznanji.

Tina Trstenjak in Marjan Fabjan, desno, sta v soboto prejela nagrado za najboljša v letu 2015. Foto: facebook

LJUBLJANA – Slovenski judoisti so vnovič potrdili, da so na pravi poti, napotki trenerja Marjana Fabjana pa so spet padli na plodna tla. Z evropskega prvenstva v Kazanu, prestolnici pokrajine Tatarstana, se vračajo z dvema kolajnama. Tina Trstenjak je postala evropska prvakinja, Rok Drakšič je osvojil bron. S tem nadaljujejo neprekinjeno serijo zbiranja kolajn vse od leta 2002 (torej 15 zaporednih evropskih prvenstev!), ko je na prvenstvu v Mariboru Sloveniji medaljo priborila Petra Nareks. Do danes so na tatamiju pod slovensko zastavo zbrali že 42 medalj, od tega sta dve ekipni, druge so bile osvojene v posamični konkurenci.

Pogleduje v Rio

»S trenerjem vedno narediva taktiko in seveda sem tudi v Kazanu vedela, kaj moram narediti, in to mi je na koncu tudi uspelo. A moram paziti, saj se v judu vse lahko hitro obrne. Vesela sem, da mi je uspelo, čeprav ta tekma ni bila moj glavni cilj sezone, želela sem si dobre borbe. Zdaj se bo treba pripraviti naprej,« je 25-letna Trstenjakova (slavila je v kategoriji do 63 kilogramov) po zlatu v Rusiji že pogledovala proti Riu, kjer bo ena od glavnih kandidatk za zlato olimpijsko medaljo, ki ji še manjka v bogati zbirki, kjer sta do zdaj tudi zlati z evropskega in svetovnega prvenstva. Za bron v kategoriji do 78 kg sta se udarila Rok Drakšič in mladi Martin Hojak, zmagal je izkušeni Rok, ki je prišel do šeste medalje s prvenstev stare celine. »Bil sem presenečen, ko je sodnik pokazal zmagovalca. Sicer pa sem zadovoljen z medaljo, saj se s trenerjem na to tekmo nisva posebno pripravljala,« je po uspehu povedal Drakšič.

Trikrat peti

Slovenske barve so v Rusiji, kjer je prvenstvo odprl predsednik države Vladimir Putin, branili še Kristina Vršič, Nina Miloševič, Anka Pogačnik, Anamari Velenšek, Andraž Jereb, Adrian Gomboc, Matjaž Trbovc in Mihael Žgank. V prvem krogu tekmovanja so se poslovili Trbovc (do 60 kg), Jereb (do 66 kg), Kristina Vršič (do 48 kg), Nina Miloševič (do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg). Žgank (do 90 kg) je bil deveti, Gomboc (do 66 kg), Hojak (do 73 kg) in Ana Velenšek (do 78 kg) pa so zasedli peto mesto. »Cilji so bili seveda različni, saj so najboljši, oba dobitnika medalj in Velenškova, povsem osredotočeni na igre. To je bila za njih še ena tekma za izkušnje pred olimpijskimi igrami z najboljšimi. Za druge je bila morda celo bolj pomembna in nekateri so dobili kar nekaj izkušenj, drugi so nastopili malo slabše,« je še dejal strateg celjskega Sankakuja, čigar varovanci so na evropskih prvenstvih osvojili že 28 posamičnih medalj, bili so tudi jedro ekip pri obeh ženskih ekipnih odličjih.

Veličastno
v mestni hiši

»Dobili smo medalje, ki smo jih obljubili, dodali nekaj petih mest in to je za to prvenstvo v redu. Obljubili smo nekatera presenečenja mladih in tudi to obljubo smo obdržali. Manjkala je le medalja Ane Velenšek, ki smo jo prav tako pričakovali. Zato pa je Tina Trstenjak osvojila prvo zlato, kar nadomesti vse izide. Bilo je veliko petih mest, kar je lep obet za naprej, in upam, da tudi za medalje. Morda je to že napoved za naslednje leto,« je nadaljeval Fabjan, ki je imel poleg vodenja ekip še nekaj nalog. »Pregledali smo evropsko stanje, manjkali so drugi tekmovalci, a konkurenca je prava in trener lahko dobi sliko. Pomembno je, da so naši tekmovalci zraven in da so nepoškodovani,« je pred vrnitvijo v Slovenijo povedal Fabjan, ki je ob koncu pohvalil mladi moški trojec Adrian Gomboc, Miha Žgank in Martin Hojak. V nedeljo naših ni bilo več v tekmovalni areni, zato pa je bilo toliko več časa za strnitev vtisov sobotnega večera. V mestni hiši v Kazanu sta bila v središču pozornosti prav Tina Trstenjak in trener Fabjan. Prejela sta laskavi priznanji, Tina za najboljšo judoistko leta 2015, Fabjan pa za najboljšega trenerja. Kot je to pri njem v navadi, pa počitka za njegove ne bo. Nadaljujejo treninge, vmes bodo opravili priprave s Francozi, čakajo jih še tri tekme. 

Deli s prijatelji