DIRKA PO SLOVENIJI

Hrvat Rogina je zmagal vsaj za slovensko ekipo

Objavljeno 17. junij 2013 00.00 | Posodobljeno 17. junij 2013 00.00 | Piše: Drago Perko

Dirko po Sloveniji je dobil hrvaški veteran Radoslav Rogina, član moštva Adria Mobil.

Hrvat Radoslav Rogina je proslavil zmago na slovenski pentlji v dresu novomeške ekipe Adria Mobil, drugi je bil Jan Polanec, levo, tretji pa Nemec Patrick Sinkewitz, desno (foto: Drago Perko).

LJUBLJANA – Hrvaški je v minulih dneh uspel veliki met – naprej so od Slovencev kupili Mercator, v soboto je njihov kolesar v dresu novomeške Adrie Mobil Radoslav Rogina osvojil Vršič, za nameček pa je postal še skupni zmagovalec jubilejne 20. slovenske pentlje, ki se je že 18. zaključila v Novem mestu. Ta je tudi edini kraj, ki so ga kolesarji v dosedanji zgodovine dirke vsakič obiskali.

Odločil je zmagoviti vzpon na Vršič

»Vesel sem, velik kamen se mi je odvalil od srca,« je po koncu v VIP-šotoru priznal Bogdan Fink, ki je v rokah držal dirigentsko palico. »Plusa ne bo, vesel pa sem, da nam je uspelo narediti, kot smo si zamislili. Za drugo leto moramo urediti še televizijski prenos.« Dolenjcem, drugo leto bi radi v dirko dodali še 5. etapo tja prek Maribora, se je smejalo, ker so se organizacijske muke kronale s skupno zmago. Da Dolenjci povsem dihajo z dirko, dokazujejo tudi policisti. To nam je potrdil vodja pisarne dirke Goran Miletič. V noči na nedeljo so ga možje postave ustavili sredi noči. In to le zato, da so izvedeli rezultat, Goran je namreč vozil službeni avto.
34-letni hrvaški veteran Rogina je bil v cilju miren in hladen kot špricar, veselja in čustev ni pokazal veliko, v očeh pa je bilo videti pravo moško zadovoljstvo, 12 let je čakal zmago na dirki po Sloveniji. »Malo sem spal to zadnjo noč, pozno smo prišli v hotel,« se je pridušal in potrdil, da so s sotrpini še kako resno vzeli pot pod kolesa tudi na zadnji etapi, kjer so že uvodoma zanj pripravili presenečenje; na startu so namreč iz zvočnikov zadonele tamburice, ki so zaščitni znak Varaždina in okolice. »Prijetno so me presenetili. Če tudi jaz kaj igram? Ah, dajte no,« je v smehu dodal ponosni očka dveh hčerk in vzoren mož. Sorodnikov to pot ni bilo z njim ob progi: »Nisem pričakoval, da bom tako dober, pa jih nisem vabil.«

Slovenci ostali brez etapne zmage, Jan Polanc skupno drugi 

»Ne smem pozabiti moje ekipe, ki je naredila velik posel. Brez njih ne bi bil prvak,« je v slogu pravega šampiona v trenutkih slave žaromete usmeril še na svoje kolege. Ko je prejel rumeno majico, je bilo treba odpreti šampanjec. Pa ni in ni šlo. Na pomoč je priskočil največji osmoljenec dirke in največji papirnati favorit na startu v Ljubljani, Nemec Patrik Sinkewitz, tretji v skupni razvrstitvi. Veliko babic po navadi pomeni kilavo dete, hrvaško-nemški dvojec je odtrgal čep, šampanjec pa je ostal v steklenici. Hrvat se je potem v VIP-salonu posladkal s torto. »Rad bi ohranil to formo, veselim se dirke po Poljski,« se je zmagovalec ozrl v bližnjo prihodnost.
Letos, ko je bila dirka najkrajša, se je drugič v zgodovini slovenske pentlje zgodilo, da Slovenci niso zmagali niti na eni etapi. Prvič je bilo to leta 2007, ko so vse etapne zmage pobrali Italijani. V zadnji, 4. etapi se je zmage veselil Avstralec Brett Lancaster. »Navdušeni smo nad slovensko gostoljubnostjo, pridemo spet,« je dejal včerajšnji zmagovalec Brett, ki je s svojim uspehom zaokrožil tujski niz zmagovalcev na tokratni dirki.
Visoko, tja povsem na vrh, je meril tudi Tadej Valjavec, ki se je moral na koncu zadovoljiti s 4. mestom, napovedal pa je svoje skorajšnje slovo. »Čas je za mlajše,« je bilo slišati iz njegovih ust. Najboljše pa je na njegov izziv odgovoril nadobudni Kranjčan Jan Polanc, ki je končal dirko na izvrstnem skupnem 2. mestu. »Dokazal sem, da se lahko kosam s tako močno konkurenco,« je bil vesel Polanc, ki bo od 1. avgusta letos branil barve italijanskega moštva Lampre-Meride.

 

Deli s prijatelji