SVETOVNO PRVENSTVO

Hokejski dan D za Čehe in Slovake

Objavljeno 14. maj 2013 15.39 | Posodobljeno 14. maj 2013 15.39 | Piše: Rok Tamše

Uglednima hokejskima reprezentancama na svetovnem prvenstvu grozi polom.

Slovaki so bili na skandinavskem SP pogostokrat na kolenih in premagani. Foto: Reuters

Pred zadnjimi tekmami v predtekmovanju svetovnega prvenstva so najbolj zaskrbljeni v taborih hokejskih velesil Češke in Slovaške. Uglednima reprezentancama grozi, da se sploh ne bosta uvrstili v četrtfinale, kar bi doma sprejeli kot nacionalno katastrofo. Pred letom dni je na turnirju elitne divizije, ki sta ga tako kot letos priredili Finska in Švedska, Slovaška osvojila srebrno kolajno, Češka pa bron. Čehi so bili nazadnje svetovni prvaki pred tremi leti v Nemčiji, Slovaki pa leta 2002 prav tu na Švedskem.

»Imamo cel kup vrhunskih igralcev iz lige NHL, ki se nonstop pritožujejo glede prilagajanja na velikost igrišča, ko pridejo na prvenstvo. Enkrat mora biti tega konec,« je med drugim po uvodnih slabih igrah svojih varovancev dejal selektor Češke Alojz Hadamčik, ki ni najbolj priljubljen pri svojih igralcih, tako da slovaški kolegi slabe izide pripisujejo izključno slabemu ozračju v slačilnici. Njihov najboljši strelec s štirimi zadetki je 29-letni Jiri Hudler, ki v NHL igra za Calgary Flames, najbolj pa upajo na odličnega vratarja Ondreja Paveleca, ki se je sredi turnirja po poškodbi vrnil na led. Čehi so se mučili tudi proti Sloveniji, ki so jo premagali s 4 : 2. Odpor risov so strli šele v zadnji tretjini tekme, s tem da so tri zadetke dosegli z igralcem več na ledu. V skupini v Stockholmu so doživeli poraze proti Švedski, Švici in Kanadi, o morebitni uvrstitvi v četrtfinale pa bo odločala njihova današnja tekma z Norveško. Ta ima po šestih tekmah na četrtem mestu, ki še vodi v nadaljevanje turnirja, točko prednosti pred Češko (9 : 8).

Grozi športna sramota

Podobno bitko s seboj in tekmeci bijejo Slovaki v Helsinkih, ki so nanizali poraze proti Finski, Latviji, Avstriji in Rusiji. Selektor Vladimir Vujtek na tem turnirju nima moštva za velike stvari, zdaj pa mu grozi še športna sramota. Statistično je še najbolj razpoložen 25-letni Tomas Zaborsky, član Avangarda iz lige KHL, ki je dosegel štiri zadetke in prispeval podajo za gol. Slovaška je na četrtem mestu s sedmimi točkami, toliko jih ima tudi Nemčija. Danes jih v Hartwall Areni čaka še dvoboj z reprezentanco ZDA, ki bo na vsak način hotela zadržati prvo mesto v skupini, Nemci pa se bodo udarili s Francijo. Ni kaj, resnično dan D za Slovaško, kjer je hokej nacionalni šport številka ena.

Risi v klubu 100

Čeprav so sto in več nastopov za slovensko reprezentanco zbrali že pred časom, je generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije (HZS) Dejan Kontrec v nedeljo pri večerji Robertu Kristanu (114 nastopov), Mitji Robarju (117) in Davidu Rodmanu (108) podelil reprezentančne drese s številko 100. Igralci z največ nastopi za slovensko reprezentanco so: Tomaž Razingar (182), Gaber Glavič (164), Robert Ciglenečki (159), Bojan Zajc (156), Dejan Kontrec (154), Tomaž Vnuk (151), Marcel Rodman (140), Peter Rožič (137), Aleš Kranjc (133), Miha Rebolj (124).

Slovenski hokejisti se bodo po sinočnji tekmi s Kanado, po zmagi Danske nad Belorusijo s 3 : 2 je bilo že pred to jasno, da so izpadli iz elitne skupine, v domovino vrnili že danes. Po poletu do Dunaja bodo do Ljubljane potovali z avtobusom. Pred Tivoli bodo prispeli predvidoma med 17. in 18. uro.

Deli s prijatelji