HOKEJ

Hokejska apatija v železarskem mestu

Objavljeno 24. september 2012 10.34 | Posodobljeno 24. september 2012 10.36 | Piše: Boštjan Fon

Na ruševinah propadlega Hokejskega kluba Acroni Jesenice so ostala številna odprta vprašanja.

Po propadu kluba je ostala negotova prihodnost peščice razočaranih igralcev (foto: Boštjan Fon).

Potop športnega ponosa železarskih Jesenic, Gorenjske in Slovenije so domačini sprejeli apatično, kot sprejemajo pravzaprav vsako novo pogruntavščino lokalnih oblastnikov. Ko se je Hokejski klub Acroni Jesenice že lani znašel sredi zadnjih izdihljajev in se je dobro vedelo, da se niti iz ozadja vlečejo tako, da bo v sezoni 2012/13 v dvorani Podmežakla namesto ledu kvečjemu gojišče šampinjonov, so navijači skomignili z rameni, malce pametovali ob pivu ali dveh in napisali kakšen grafit, ki so ga komunalci že naslednji dan premazali z belo barvo. Tudi navijači so zapustili Hokejski klub Acroni Jesenice! V petek na zadnjem treningu preostanka članskega moštva na Bledu ni bilo nikogar, še skozi okna bližnjih bifejev ni pokukal nihče, da bi si v spomin narisal še zadnji trenutek, ko je na ledeno ploskev zadrsala rdeča četa.

Kdo bo plačal?

Večina hokejistov, ki bi bili lahko profesionalci v domačem okolju, je morala s trebuhom za kruhom že pred zaključnim treningom mučnega gostovanja na blejskem ledu. Medtem so obiskali odvetnike, ki bodo v njihovem imenu vlagali tožbe proti klubu za izplačila zaostalih plač. Toda kluba ni več, uprave in odgovornih prav tako ne. Na dan, ko je deset igralcev s trenerjem Romanom Pristovom opravilo še zadnji trening, so ukinili tudi uradno spletno stran. »Po treh letih sem se naveličal Medveščaka oziroma moje vloge v zagrebški ekipi. Odločil sem se za vrnitev v domačo Podmežaklo. Poznal sem fante, zavedal sem se, da bom lahko veliko časa na ledu in tako igralsko napredoval, potem pa se je vse sesulo,« je skomignil z rameni Sašo Rajsar, ki je ostal brez kluba.

Tako kot drugi jeseniški fantje in češki vratar Michal Fikrt, ki je v Sloveniji našel dekle in zato ostal na sončni strani Alp. Kakor kaže, lahko za zdaj igrajo, denimo, za Slavijo oziroma tretje- ali četrtoligaški klub v Avstriji, kjer bodo dobili kvečjemu za pico, golaž in kakšno pivo. Večina fantov, ki je že zapustila Jesenice ali pa še nameravajo na pot hokejskega gastarbajterstva, bo podpisala mizerne pogodbe. V hokejskem svetu pač vejo, da bodo samim sebi prepuščeni železarji hvaležni že za možnost nadaljevanja karier v kolikor toliko urejenem okolju. Če ne bo niti te možnosti, sledi konec športne poti.

Kaj bo z 
jeseniškim hokejem?

Kakšna bo usoda prihodnjih rodov jeseniškega hokeja, ni mogoče napovedati. Znano ni niti to, ali bo uspešen preboj amaterjev, zbranih v Hokejskem klubu Jesenice mladi, ki mu predseduje nekdanji reprezentant in podžupan Jesenic Miha Rebolj. V tem trenutku edini ohranjajo rdečo hokejsko barvo z nastopi v novoustanovljeni ligi EBEL, razširjenem avstrijskem prvenstvu igralcev do 20 let. Moštvo vodita Marjan Kozar in Gaber Glavič, delo pa je oteženo tudi zato, ker nimajo na voljo domačega ledu. Dvorano Podmežakla obnavljajo za evropsko prvenstvo košarkarjev prihodnje leto, ko bo turnir en teden gostoval tudi na Jesenicah. Mladi hokejisti so zato primorani domače tekme igrati v Kranju.

Večni hokejski optimisti iz Zgornjesavske doline še vedno upajo, da se bo v enem letu vse uredilo in da bo za sezono 2013/14 na Jesenice spet romalo vabilo za sodelovanje v članskem tekmovanju EBEL. Toda še prej bo treba poiskati odgovore na številna nerazjasnjena vprašanja in urediti status starega oziroma novega kluba, ki bo zastopal hokejske Jesenice v vseh starostnih kategorijah.

Danes je gotovo le eno: jeseniška hokejska pot, ki se je začela leta 1940, nadaljevala po 2. svetovni vojni in šla med zvezde z 32 osvojenimi naslovi državnega prvaka v Jugoslaviji in Sloveniji, se je neslavno končala.

Bo kdo kaznovan?

Predsednik nadzornega odbora Hokejske zveze Slovenije (HZS) Branko Terglav je v začetku septembra na disciplinsko komisijo HZS naslovil predlog za uvedbo disciplinskega postopka proti šestim funkcionarjem Hokejskega kluba Acroni Jesenice zaradi uničenja enega najboljših športnih kolektivov v Sloveniji. Terglav je za nekdanje funkcionarje Slavka Kanalca, Tomaža Toma Mencingerja, Zvonka Šuvaka, Matjaža Skubeta, Matjaža Mahkovca in Pavaa Ivankovića predlagal uvedbo postopka o prekršku na podlagi 13. člena Disciplinskega pravilnika HZS in zahteva kazen prepovedi opravljanja vseh funkcij v hokeju.

Deli s prijatelji