PRESTOP

Heliosovi barvarji so prebelili Matičevo mavrično perspektivo

Objavljeno 19. avgust 2014 20.18 | Posodobljeno 19. avgust 2014 20.18 | Piše: Drago Perko

Še vedno ni povsem pojasnjena jara kača zapleta ob prestopu nadarjenega košarkarja Matica Rebca v vrste Union Olimpije.

Nič ni novega,« je edino, kar je vedel povedati 19-letni košarkar Matic Rebec pred odhodom v Litvo, kjer nastopa v dresu Slovenije. Povsem miren ni, po koncu reprezentance bo treba v službo za ljubi kruhek. Kam, še ni povsem jasno (vsem). Z enim očesom branilec slovenske reprezentance pogleduje v Stožice, kjer vadi za zdaj njegov nesojeni klub Union Olimpija, z drugim pa v Domžale, kjer ga pričakujejo na treningih Heliosa, ki bo danes opravil prvo vadbo pred novo sezono. To bo tudi sezona, ko v Domžalah obračajo nov list v bogati zgodovini.

Po navadi se tektonski premiki zgodijo, ko v Sloveniji sponzor športnega kolektiva doživi strateške spremembe. Tako je bilo v Domžalah, kjer je avstrijsko podjetje Ring postalo večinski lastnik barvarjev, glavno besedo pa je pri košarkarjih dobil (pričakovano) predsednik uprave avstrijske firme Gerald Martens. Da na košarko gleda z manj naklonjenosti, le zgolj skozi poslovno logiko, je dal jasno vedeti že na uvodni novinarski konferenci. Potem ko je poravnal pol milijona klubskega dolga ter obljubil, da bo podjetje saniralo finančno luknjo kluba, je vsem okoli sebe nalil še kozarec čistega vina. Od Domžalčanov, ki imajo košarko radi, pričakuje, da kupijo 500 letnih vstopnic (zdaj so pri številki 50 oz. desetini zahtevanega), od župana Tonija Dragarja pa, da mesto prispeva 150.000 evrov za košarkarski klub. V nasprotnem primeru bo tudi sam obrnil hrbet športu, evre in čas pa namenil drugim poslovnim izzivom. Prav Martens je bil tisti, ki je ustavil prodajo Matica Rebca v Olimpijo, četudi je bilo na operativni ravni vse dogovorjeno.

Helios naj pojasni

»Spoštovali smo voljo in željo igralca, da se preizkusi v ligi ABA in pokalu eurocup. V pogajanja smo vložili dva meseca truda, sestankov in pogovorov,« je nad potezo košarkarskega kluba Helios ogorčen hrvaški zastopnik igralcev Pero Dujmović, ki bdi nad Rebčevo kariero. Pero, igral je tudi v Olimpiji, trdi, da je zaradi posla okoli Rebca celo odpustil in pozabil na del dolgov, ki jih imajo Domžalčani do njegove agencije. Še bolj nejasna in nerazumljiva mu je bila samovolja Geralda Martensa. »Zaprosil bi gospode v Heliosu, ki jih izjemno cenim kot poslovne in karakterne osebe, da pojasnijo Rebcu, zakaj je bolje ostati v Heliosu. Mi kot agencija tega ne znamo pojasniti,« sklene Dujmović, iz Domžal pa so vmes sporočili, da Olimpija ne more zagotoviti ustreznega financiranja odškodnine, ki ob 25.000 evrih, roko na srce, tržne vrednosti res ni dosegla. V ljubljanskem ligašu se na to niso odzvali.

Bolj ali manj je jasno, da se bo Domžalah v novi sezoni vse vrtelo okoli Matica Rebca, ki mu take poteze v tem trenutku ne koristijo, a so del košarkarskega vsakdana. »Pred časom so mi rekli, da bom lahko šel, se razume ob primerni odškodnini. Ta je bila določena, Olimpija bi jo plačala,« pripoveduje Matic. Zakaj so se v Domžalah tako odločili, kot so se, Matic točno niti ne ve. »Saj še sam ne vem točno. Vodstvo podjetja se je odločilo, da me zadrži in okoli mene gradi ekipo,« pravi 19-letnik, ki mu ni pogodu, da ga ustavljajo pri, tako je prepričan, novi stopnički na njegovi športni poti. »Potrebujem močnejše tekme, kalim se lahko le v ligi ABA in pokalu eurocup.«

»Želim si, da se zadeve okoli Matica uredijo in da bo lahko že letos zaigral za Olimpijo, ki bi bila pomembna stopnička pri njegovem razvoju,« pa Rebca pri visokih ambicijah podpira tudi njegov mentor v reprezentanci Goran Dragić.

Sestanek s Hafnerjem

»Vesel sem, ker Matic ostaja pri nas,« mirno in preudarno stopa na žogo Gregor Hafnar, ki se prvič loteva trenerskega posla na tako visoki ravni (asistiral mu bo Jure Prinčič, za kondicijo pa bo skrbel Klemen Zaletel). Prej je deloval v 3. in 4. ligi, zdaj je dobil v roke prvoligaški Helios. »Matic bo glava naše ekipe, je mlad in perspektiven košarkar, ki obeta,« nadaljuje Hafnar, ki se zaveda, da se je Matic znašel v delikatnem položaju. V svoje lovke so ga ujele lastne ambicije, ki pa so omejene s črko zakona in veljavno pogodbo. To so dejstva, ki se jih v poslovnem svetu spoštuje. »Vem, da bo to sprejel in opravil vse profesionalno. Lahko pa mu zagotovim, da bo tudi z igranjem v Heliosu naredil korak naprej.«

Pa Hafa, tako sedemkratnega reprezentanta Slovenije kličejo prijatelji, pobaramo, kako je bilo v njegovih časih, ko je kdo hotel v kakšen drug klub, ki mu je pomenil večji izziv. »To so bili drugi časi,« kar malce nostalgično začne Hafnar, in pravi: »Moral si se dokazovati. Iz dneva v dan, iz tekme v tekmo, predvsem pa čakati, da si dobil pravo priložnost. Pa bolj malo so nas spraševali, kje in kako bi igrali.«

Hafnar je pred dnevi Rebca tudi obiskal v Kranjski Gori, kjer sta se tudi pogovorila o nastalem položaju in tudi o novi sezoni, kjer Maticu ne bo nič dano na lepe oči, ampak si bo moral to izboriti v potu svojega obraza na domžalskem parketu. »Že res, da se bo vse vrtelo okoli Matica, pa tudi naše zaupanje premore. A s tem pride tudi več odgovornosti. Nič mu ne bo dano kot darilo, na parketu pa bo imel lepo možnost, da dokaže, da je pravi vodja,« je odločen Hafnar, ki je vesel, da se njegov igralec vsak dan lahko uči od mojstra, kot je Goran Dragić. Opozarja pa, da je Matic v tokratni reprezentančni selekciji prvič v drugačni vlogi. »Med mladinci in mlajšimi člani je bil prva violina, zdaj pa se je treba boriti. Ravno v teh položajih se nabirajo prave izkušnje.«

Pomladili in pocenili ekipo

Tudi letos bo za operativo domžalskega kluba skrbel zimzeleni direktor Lado Gorjan, ki je vesel, da so novi lastniki podjetja Heliosa sprejeli košarko za svojo in ji namenili takšno pozornost. »Ves čas so v stiku z nami, spremljajo dogajanje, odzivi so pozitivni, vsakič bi se vložil kakšen evro več,« je navdušen Gorjan, ki ne skriva, da so prepolovili sredstva iz minule sezone. Pa tudi sanacija dolga pospešeno teče. Te bodo veseli tudi dobavitelji, gostinci iz Domžal, nekdanji igralci in člani strokovnega štaba, ki še potrpežljivo čakajo na svoje zaslužene evre.

V novi sezoni bodo za Helios poleg Rebca igrali še Aljaž Korošec, Luka Vončina, Dejan Mlakar, Esmir Rizvić, Leon Šantelj, Luka Kraljević in še trije nadarjeni mladinci. Ekipa bo iskala še vsaj tri okrepitve, dve tudi pod obročem. Nova uprava se menda spogleduje predvsem z atraktivnimi košarkarji iz Združenih države Amerike. Z Maticem Rebcem v glavni vlogi. Če se kaj ne zgodi.

 

Deli s prijatelji