ALPE ADRIA CUP

Helios pa kar v svoji ligi

Objavljeno 26. september 2015 19.42 | Posodobljeno 26. september 2015 19.42 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Helios

Košarkarji iz Domžal bodo letos igrali tudi v tekmovanju Alpe Adria Cup.

Trener Helios Suns Gašper Okorn. Foto: Tomi Lombar

V domžalskem Heliosu so v minulem poletju bili precej nenavaden boj. Ne tistega klasičnega, kako zbrati denar za igralce, ampak kako priti na mednarodno sceno. Regionalni ligi ABA so hoteli nemudoma plačati kotizacijo 150.000 evrov, vendar so se jim regionalci zahvalili, ker da so trije slovenski klubi (Tajfun, Krka, Union Olimpija) dovolj. Pričakovali so, da se bo za njih našlo mesto v Fibinem evropskem pokalu, a so kot ena od treh ekip izviseli. A tudi to ni omajalo ekipe, zbrane okoli Avstrijca Geralda Martensa, šefa podjetja Helios. V letu dni se je tako zaljubil v košarko, da poti nazaj ni bilo, s svojo energijo in željo pa je okužil vse okoli sebe.

Že konec junija so v Domžalah sestavili ekipo in julija prvič napovedali, da bodo ustanovili celo svojo ligo, če bo treba. Dva meseca je trajalo in v četrtek zvečer so razkrili ime tekmovanja Alpe Adria Cup. Sodelovalo bo osem ekip, slovenske barve bo poleg Heliosa branil še Zlatorog. Igrali bodo še avstrijska Klosterneuburg in Traiskirchen Lions, hrvaška Zagreb in Kvarner 2010 ter slovaška Prievidza in Levice. Liga bo razdeljena v dve skupini, po medsebojnih tekmah (premierna bo v 29. septembra v Laškem, ko tam gostuje Zagreb) sledita četrtfinale in finalni turnir prvi vikend marca v Domžalah.

Le dan ali dva pred predstavitvijo lige so Domžalčani izvedeli, da je Fibino tekmovanje ostalo brez enega kluba. Romunske oblasti so prepovedale, da občine financirajo športe klube, zato je romunski klub Temišvar odpovedal nastop v evropskem tekmovanju. Eno mesto se je sprostilo. Po neuradnih podatkih bi ga lahko zasedli prav Domžalčani, ki so bili julija redno v stikih z vodilnimi možmi evropske košarke. Še več, Helios Suns so celo plačali pristojbino ligi, 10.000 domžalskih evrov je na računu Fibe. S tem so želeli v Domžalah še pridobiti kredibilnost. »Slišali smo, da so Romuni v težavah. Na nas se za zdaj ni obrnil še nihče. Pripravljeni smo igrati v Fibinem tekmovanju,« predsednik domžalskega kluba Aleš Klavžar potrdi, da so v klubu v nizkem startu, ko gre za pričakovanje Fibine zelene luči.

V Domžalah so tudi letos namenili precej pozornosti marketinškim aktivnostim. V četrtek zvečer so atraktivno predstavili člansko ekipo, sodelovale so vse mlajše selekcije, Dunking Devils in SunDancerke. Vsi zbrani pa so lahko spoznali boljšo polovico klubske maskote: gospodu Penzlu bo po novem družbo delala še gospa Penzl. V nedeljo bodo v boju s češkim prvakom Nymburkom pokazali, kaj so se ob pod taktirko trenerja Gašperja Okorna poleti naučili.

Tajfun prvič ali Krka petič?

Na to vprašanje bomo odgovor dobili nocoj v Škofji Loki, kjer bo se bo igral 12. superpokal. Največ naslovov ima Union Olimpija (7), ki je letos sploh prvič ni v finalu. Tajfun je v času priprav dobil novega kapetana, namesto Milana Sebiča (ob igranju košarke bo še hodil v službo) je kapetanski trak dobil Dragiša Drobnjak. V obeh taborih računajo na podporo s tribun, v Šentjurju so celo ustanovili navijaški klub, ki bo Tajfun spremljal na vseh tekmah. 

Deli s prijatelji