NA PARKETU

Grožnje z Bavarske 
prizemljile Slovence

Objavljeno 28. april 2016 09.00 | Posodobljeno 28. april 2016 09.00 | Piše: Drago Perko

Košarkarska zveza Slovenije je ugodila zahtevam Fibe Europe.

Predsednik Matej Erjavec verjame, da je bila torkova poteza v korist moški reprezentanci, ki jo septembra čakajo kvalifikacije za EP 2017. FOTO: KZS.SI

Evropska košarkarska zveza Fiba Europe nadaljuje discipliniranje košarkarskih zvez stare celine. Pri Fibi so jezni, ker večina košarkarsko pismene Evrope svojo priložnost za napredek igralcev in kovanje dobička vidi v konkurenčnih tekmovanjih – v evroligi in evropskem pokalu. Ker ni šlo zlepa, je Fiba Europe 15. aprila zagrozila s suspenzom, tudi Sloveniji, ki ji je grozilo, da njene moške članske reprezentance ne bo na evropskem prvenstvu leta 2017. Sporno je bilo, ker naj bi Košarkarska zveza Slovenije podprla regionalno ligo ABA, ta evroligo in evropski pokal. Slovenska zveza je v opravičilo pred enim tednom na sedež Fiba Europe v München poslala nekaj vprašanj, ta pa birokratov v bavarskih pisarnah niso navdušila. Zato je Slovence poklicala na zagovor. Ne ravno dobesedno, saj vodstvu košarkarske zveze ni bilo treba v Nemčijo, so jih pa slišali prek videoklica, ki so ga opravili s šefi evropske košarkarske žoge.

Sankcije za grešnike

»Dobili smo namig, da se nam lahko zgodi isto kot Špancem, ki so jim za vikend zagrozili z izključitvijo s svetovnega prvenstva in olimpijskih iger,« je predsednik slovenske zveze Matej Erjavec v uvodu poskrbel za dramatično predigro. Spomnil je, da je Fiba jezna na nas, ker smo edini (ob že omenjenih nesrečnih Špancih) Fibo spraševali, ji ne le pojasnjevali. »Fiba je hotela jasne odgovore, kakšno je naše stališče do lige ABA in kakšni so ukrepi, s katerimi se bomo lotili klubov, ki bi zaigrali v spornem evropskem pokalu,« je Erjavec pojasnil, kaj je težilo Fibo, ki je vodila razgovor. Ker je bila Slovenija stisnjena ob zid, je med videoklicem kar takoj odrekla podporo ligi ABA ter obljubila, da bo suspendirala klub, ki bi zaigral v evropskem pokalu. To je bil pravi balzam za ušesa Fibinih birokratov, ki so poleg palice za naše košarkarske šefe pripravili tudi korenček. Sloveniji se obeta neposredna uvrstitev v Fibino košarkarsko ligo prvakov. Včeraj so na sedež zveze že poslali predregistracijski obrazec, ki naj bi ga izpolnilo čim več klubov, ki se v Sloveniji borijo za naslov državnega prvaka.

Zaprtje lige na obzorju

Pri pogovoru s Fibo Europe je sodeloval tudi generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, ki je poudaril, da zdajšnja oblika regionalne lige ni po godu domačim ligam, da tako razmišljajo tudi v Srbiji na Hrvaškem. Predsednik zveze Erjavec je pritegnil in napovedal ustanovitev nove regionalne lige, o tem pa naj bi s kolegi s Hrvaške in Srbije tudi že govoril. Prav to je vzdignilo precej prahu na območju nekdanje skupne države. Predvsem v Srbiji so poudarili, da ne bo nobene nove lige, ki bi se igrala po koncu državnih prvenstev. Verjetneje je, da se regionalna liga zapre, klubi, iz Slovenije Union Olimpija in Krka, pa dobijo triletne pogodbe. Slovenska strokovna javnost pa je enotna: klubska košarka potrebuje močne tekme v regionalni ligi, domače prvenstvo ne zadostuje.

 

Deli s prijatelji