TENIŠKA PRESENEČENJA

Grenke jagode za angelsko Angelique

Objavljeno 12. julij 2017 11.39 | Posodobljeno 12. julij 2017 11.39 | Piše: Marko Uršič

Dan teniških presenečenj v Wimbledonu.

Angelique Kerber je na sveti travi izgubila, s tem pa predala prvi položaj na svetovni lestvici. Foto: Reuters

LONDON –Angleška aristokracija v Wimbledonu uživa v jagodah in smetani, tisti, ki niso modre krvi, pa uživajo v 131. izdaji tradicionalnega teniškega turnirja. To, ali ima Novak Đoković resna nesoglasja z ženo Jeleno, ki pričakuje njunega drugega otroka, te dni ni rdeča nit pogovorov, kajti v ponedeljek je sveta trava poskrbela za nekaj velikih teniških presenečenj. Dvakratni zmagovalec Wimbledona Rafael Nadal in lanska finalistka in številka ena svetovnega tenisa Angelique Kerber sta se namreč morala posloviti, napredovala, v četrtfinale, pa sta denimo Andy Murray in Roger Federer.

 

»Vem, kako je biti svetovna številka ena, vem pa tudi, kakšen je občutek biti številka dve.

Veliki slam v prestolnici Združenega kraljestva je torej Nemko Kerberjevo zbil z mesta prve igralke sveta. V osmini finala jo je s 6:4, 4:6 in 6:4 namreč premagala venezuelska Baskinja Garbiñe Muguruza, to pa je za Nemko že tretji zaporedni neuspeh na turnirjih za veliki slam, v Parizu je izpadla celo že v 1. krogu. Nova številka ena svetovnega tenisa bo v ponedeljek postala Romunka Simona Halep ali Čehinja Karolina Pliškova. »Ne vem, ali bo odslej kaj drugače. Vem, kako je biti svetovna številka ena, vem pa tudi, kakšen je občutek biti številka dve. Vzela si bom nekaj časa zase, vadila in spet poskušala prikazati dober tenis. Domov grem z dobrimi občutki, vesela sem, da sem znova našla svojo igro. Spet dobro igram, to je bil po dolgem času zanesljivo moj najboljši tenis. Sem na dobri poti,« je znamenja samozaupanja iskala Angelique Kerber, ki je morala ogrevalni turnir v Birminghamu izpustiti zaradi poškodbe mišice. »Ko sem prišla v Wimbledon, sem si dopovedovala, da sem po razočaranju v Parizu dobro trenirala. Grem korak za korakom, sezono na travnatih igriščih, začenši z Eastbournom, sem dobro odigrala, pred menoj pa je odprto prvenstvo ZDA,« je pojasnila branilka naslova iz Flushing Meadowsa. Omeniti še velja, da je deseta nosilka, 37-letna Venus Williams, postala najstarejša četrtfinalistka v zadnjih 23 letih, leta 1994 je bila še starejša Martina Navratilova. Williamsova je s 6:3 in 6:2 ugnala 19-letno Hrvatico Ano Konjuh, ki se ni še niti rodila, ko je Američanka leta 1997 že debitirala v Wimbledonu.

                                                         Četrtega nosilca je na kolena primoral šestindvajseti

2,5 milijona evrov dobita wimbledonski prvak in prvakinja.

Londonskemu teniškemu elitizmu pa se je moral po porazu odpovedati še Majorčan Rafael Nadal. Četrtega nosilca je s 6:3, 6:4, 3:6, 4:6 in 15:13 na kolena primoral šestindvajseti igralec sveta, 34-letni Luksemburžan Gilles Müller. Igralec iz velikega vojvodstva se je prvič v karieri prebil v četrtfinale turnirja za veliki slam na sveti travi, to pa je bil tudi Nadalov peti izpad po vrsti v Wimbledonu pred četrtfinalom. »Dobro je igral, še posebno v petem nizu. Na igrišču sem dal vse od sebe, igral z vso svojo strastjo,« je priznal 31-letni Nadal. »V prvih dveh nizih sem res dobro igral, nato je Rafa dvignil igro. To je bila velika bitka,« je bil vesel Gilles Müller, zanj je na tribunah navijal tudi luksemburški princ Felix. Prvi igralec sveta, lokalni ljubljenec Andy Murray, se je desetič prebil v četrtfinale turnirja na wimbledonski travi, s 7:6 (1), 6:4, 6:4 je premagal Francoza Benoîta Paira. Uspešen je bil tudi tretji nosilec Švicar Roger Federer, sedemkratni zmagovalec turnirja, ki je v osmini finala s 6:4, 6:2 in 6:4 izločil Bolgara Grigorja Dimitrova. Petintridesetletni Federer je s tem postal drugi najstarejši četrtfinalist Wimbledona po Kenu Rosewallu, ki je bil leta 1971 ob preboju med zadnjo osmerico star 39 let.

 

Mešan uspeh mešanih dvojic


Katarina Srebotnik je v konkurenci mešanih dvojic v paru z Južnoafričanom Ravenom Klassnom izpadla v šestnajstini finala turnirja v Wimbledonu. Boljša sta bila Hrvat Mate Pavić in Ukrajinka Ljudmila Kičenok ter zmagala s 6:4 in 7:5. Uspešnejša je bila Andreja Klepač, s Kanadčanom Danielom Nestorjem sta v šestnajstini finala s 6:2 in 7:5 premagala indijsko-japonsko dvojico Purav Raja in Eri Hozumi. Klepačevi pa ni uspelo v ženskih dvojicah. Skupaj s Španko Mario Jose Martinez Sanchez sta izpadli v osmini finala wimbledonskega turnirja, s 6:4 in 6:4 sta ju izločili Rusinji Jelena Vesnina in Jekaterina Makarova. V uvodnem dvoboju je izpadla še mladinka Kaja Juvan, saj jo je s 7:5 in 6:3 premagala peta nosilka Marta Kostjuk iz Ukrajine.

 

Deli s prijatelji