NHL

Gospod sedma tekma je olupil tudi veliko jabolko

Objavljeno 06. junij 2014 12.44 | Posodobljeno 06. junij 2014 12.45 | Piše: Marko Uršič

Kralji so v uvodni tekmi za Stanleyjev pokal po podaljšku pokorili Rendžerje.

LOS ANGELES – Tradicija proti samovšečnim športnim holivudarjem. Letošnji finalni niz tekem za Stanleyjev pokal v National Hockey League nasproti postavlja dve miselnosti. New York Rangers so namreč člani skupine originalnih šestih klubov NHL, prvenstvu so se pridružili leta 1926, Los Angeles Kings pa so seveda umetni produkt bogate Kalifornije in so se v severnoameriško ligo vključili z letom 1967. Kralji so zmagovito lovoriko osvojili pred dvema letoma, Rendžerji, štirikrat najboljši v NHL, pa v finalu lovijo svoj prvi pokal po letu 1994. Klub iz LA je za plače igralcem v letošnji sezoni namenil 61,975.000 dolarjev (Anže Kopitar je s sezonsko plačo 6,8 milijona na drugem mestu za Slovakom Marianom Gaborikom, ta jih dobi 7,5), hokejisti iz New Yorka pa razpolagajo z 58 milijoni in 625.000 dolarji denarja za plače.

Kralji so prvo moštvo, ki se je v finale uvrstilo, potem ko so v prvih treh krogih končnice odigrali vseh 21 tekem. V svojih vrstah pa imajo tudi gospoda sedma tekma; Justin Williams je v odločilnih sedmih tekmah na svoji športni poti pred letošnjim finalom zbral po sedem zmag, zadetkov in podaj; tri uspehe ima iz končnice 2013/14. In Williams je odločil tudi v prvi finalni tekmi na kalifornijski obali proti moštvu iz velikega jabolka; v podaljšku z zadetkom v 65. minuti za zmago s 3 : 2. Morda ga je tokrat navdahnil tudi legendarni Wayne Gretzky, igral je za oba kluba, ki je vrgel začetni plošček. A kingsi so na poti do zmage že izgubljali z 0 : 2. »V pomoč nam je bilo, da nam je podobno uspelo že večkrat. Po vseh možnih kriterijih res nismo igrali najbolje, a najpomembnejše je, da smo zmagali,« je Kanadčan Williams navrgel po koncu dvoboja v Staples Centru. Drew Doughty, imajo ga za najboljšega branilca z napadalnim prispevkom v končnici, je dodal: »Justin je najbolj podcenjeni igralec v našem moštvu, ne dobi tolikšnega priznanja, kot si ga zasluži. Dva soigralca sta, ki bi jima vedno podal plošček; to sta Justin in Kopi. Ko ga imata, se vedno zgodi kaj dobrega.« Williams je v letošnji končnici sicer zbral že osem zadetkov in skupaj 20 točk. »Rad bi ga imenoval gospod prva, druga, tretja in četrta tekma. Za naslov so potrebne štiri zmage. Če mu uspe še trikrat, bi to bilo zares lepo,« pa sanja losangeleški branilec Willie Mitchell.

Kopi ni veliko spal

Kralji se na uspešni poti lahko zanesejo tudi na par Kopitar-Gaborik, ki se je s Slovakom, odkar je v LA pred tremi meseci prišel iz Columbusa, odlično ujel. Tudi Hrušičan priznava, da (slovanska) naveza deluje; desno krilo Gaborik je v končnici prvi strelec moštva z 12 zadetki, Anže na centrskem položaju ima (24) največ točk. »Oba imava rada kombinatorno igro, ker pa je tudi hiter, nase zvleče kakšnega nasprotnega igralca več, kar meni pride prav,« AK11 hvali 32-etnika iz Trenčina, trikrat udeleženca tekme vseh zvezd. Kopi je tam, v NHL igra osmo sezono, nastopil dvakrat. Napad že, a Kralji so v letošnji sezoni tudi najboljše obrambno moštvo NHL. Kopitar pa je priznal še nekaj: »Pred dvema letoma pred uvodno finalno tekmo nisem kaj dosti spal. Letos je vse bolj sproščeno, ker si že bil v finalu, veš, kako je.«

Naslednja finalna tekma, za vstopnico je možno iztržiti vsaj 650 dolarjev, bo v noči na nedeljo, spet v mestu angelov.

 

Deli s prijatelji