SPREMEMBE

Goran spoznal drugo plat NBA

Objavljeno 03. november 2013 15.15 | Posodobljeno 03. november 2013 15.15 | Piše: Drago Perko

Slovenski reprezentant je začel šesto sezono v severnoameriški košarkarki ligi NBA.

Goran Dragić.

Liga NBA je bila vedno obljubljena dežela za evropske košarkarje, ki pa so hitro spoznali, da je v ZDA vse le in samo – posel, ne pa evropska med in mleko. Ples dolarjev, številk, bilanc, prihodkov in odhodkov. Čustev je samo toliko, da pomagajo pri poslu, za kaj več pa ni prostora, niti jih ne potrebujejo. To na svoji koži izkuša tudi Goran Dragić, ki je zadnji teden pred začetkom sezone spoznal, da se za ameriško prijaznostjo in nasmehom skriva hladna preračunljivost.

Porazna sezona

Vodstvo kluba ga je lani vzelo v svoje vrste, bolje rečeno vrnilo iz Houstona kot izgubljenega sina, da bi okoli njega sestavilo ekipo, ki bo spet strah in trepet zahoda, dobrih 30 milijonov dolarjev je dobil za štiri leta. Visokoleteči cilji in ambicije so se hitro sesuli kot hišica iz kart, Phoenix je sezono končal z mizernim izkupičkom – drugim najslabšim v zgodovini kluba – 25 zmag in 67 porazov. Tako slabo je bilo tudi zavoljo trenj in nesporazumov v precej nehomogeni slačilnici.


Bryantu več kot 20 milijonov

Zanimiv je tudi pogled na zaslužke v sezoni 2013/2014. Absolutni rekorder je Kobe Bryant, ki se vrača po poškodbi ahilove tetive. Goran Dragić ima v tej sezoni zagotovljeno plačo 5,55 milijona evrov, Beno Udrih pa 960.000 evrov.

1. Kobe Bryant (LA Lakers) – 
22,6 milijona evrov
2. Dirk Nowitzki (Dallas) – 16,81
3. Carmelo Anthony (New York) – 16,59
4. Amare Stoudemire (New York) – 16,07
5. Joe Johnson (Brooklyn) – 15,92

Čistka v pisarni in garderobi

Že med sezono so zamenjali trenerja, namesto Alvina Gentryja je delo dokončal Lindsey Hunter. Poleti je sledila nova menjava, šef Gorana Dragića je postal nekdanji as zasedbe Utah Jazz Jeff Hornacek. Pred tem je moštvo dobilo novega generalnega menedžerja, komaj 33-letnega Ryana McDonougha, klub je zapustilo devet igralcev iz minule sezone. Še posebno boleče, tudi za Dragića, pa je bilo slovo kvarteta Marcin Gortat, Kendall Marshall, Shannon Brown in Malcolm Lee. Četverica se je preselila v Washington, od koder je v klub prišel poškodovani Emeka Okafor. Navijači so (bili) razočarani.


S predsednikom

Od sezone precej pričakuje tudi Beno Udrih, ki po novem nosi dres New York Knicks. Pred začetkom sezone je Šempetrčan odprl nov račun na twitterju, za uvod pa se je pohvalil s fotografijami v družbi predsednika države Boruta Pahorja, ki ga je 
obiskal v ZDA.

image

                   Foto: twitter

Konkurenca

Za nameček je Goran pred začetkom svoje šeste sezone v ZDA dobil še resnega konkurenta na mesto organizatorja igre. Iz Los Angeles Clippersov je prišel Eric Bledsoe. Celo legenda Phoenixa Charles Barkley je v pogovoru za ameriške medije dejal, da Eric in Goran ne spadata skupaj ter da sta po igri in postavi preveč identična. Da bi Hornacek pomiril morebitne strasti (med Dragićem in Bledsoejem), je dan pred začetkom lige oba imenoval za kapetana moštva. »To je velika čast zame,« je dejal Goran, ki bo zdaj lahko še več govoril s sodniki, kar rad počne.

Utah in Indiana

Po selitvi četverice v Washington so mnogi pričakovali, da bo klub zapustil tudi Dragić. Še verjetneje bi to bilo, če bi Phoenix podaljšal pogodbo z Bledsoejem. A tega niso storili. Negotovost je ostala, Indiana in Utah pa sta še vedno zagreta za 27-letnega Ljubljančana, čigar najboljša leta šele prihajajo. Ne nazadnje pa – 20. februar 2014 je tisti dan, do katerega lahko Goran zamenja klub v ligi NBA.

Deli s prijatelji