NAMIGI O POČITKU

Goran Dragić izgubljen za eurobasket?

Objavljeno 20. april 2015 17.34 | Posodobljeno 20. april 2015 17.34 | Piše: Drago Perko

Najboljši slovenski košarkar Goran Dragić namignil, da letos ne bo pomagal reprezentanci na evropskem prvenstvu. Z ženo pričakujeta drugega otroka, obeta se mu tudi podpis življenjske pogodbe.

LJUBLJANA – Še slabi trije meseci so ostali do začetka priprav košarkarske reprezentance, ki jo septembra na Hrvaškem in v Franciji čaka nastop na evropskem prvenstvu, to bo tudi kvalifikacijsko sito za olimpijske igre. Selektor Jure Zdovc pozorno spremlja igre potencialnih in standardnih reprezentantov ter sestavlja seznam, ki bo luč sveta ugledal prihodnji mesec. Slovenija bi v idealnih okoliščinah lahko računala na tri igralce iz lige NBA. Po slišanem sodeč pa se lahko zgodi, da bosta igrala le Beno Udrih, ki v teh dneh začenja končnico najboljše lige na svetu z moštvom Memphisa, in Zoran Dragić. Njegov brat, prvi zvezdnik Miamija Goran Dragić, se medtem odkrito spogleduje s prostim poletjem.

Za Dragićem povprečna sezona

Za Goranom Dragićem je povprečna sezona, ki sta jo krepko zaznamovali nepričakovana selitev iz Phoenixa v Miami ter Goranova peta zaporedna neuvrstitev v končnico lige NBA. Ob taki beri Ljubljančanovo razmišljanje ni presenetljivo. Osemindvajsetletni branilec iz Kosez je pričakoval precej več. Njegov zdaj že bivši klub Phoenix se je okrepil, a se ekipa ni ujela, za nameček pa je bila tudi napak kadrovana. Nezadovoljstvo, tudi ali predvsem pri Dragiću, je naraščalo, vrhunec pa doseglo februarja letos. Takrat je Gogi javno priznal, da ne zaupa vodstvu Phoenixa, ki ga je nekaj minut pred koncem prestopnega roka v paketu z bratom Zoranom poslalo v Miami. Dragićeva je vmes obiskala tudi delegacija Košarkarske zveze Slovenije. »Bratoma želimo dati podporo v novem klubu,« je pred odhodom v ZDA dejal generalni sekretar Rašo Nesterović in v kali zavrnil namige o potratnosti zveze z obiski košarkarjev. Kljub temu izplen obiska onstran velike luže ni bil tak, kot so mnogi upali in pričakovali. »Zadovoljen sem, da ni kaj hujšega. Pričakovali smo, da bodo težave. Če so to sploh težave, da ne moremo s 100-odstotno gotovostjo trditi, da bo Goran lahko igral na eurobasketu 2015,« je obisk delegacije KZS ocenil predsednik KZS Matej Erjavec in med vrsticami napovedal, da se bo treba za Goranovo igranje še boriti.

Ob odsotnosti Gorana Dragića bi vodilno vlogo v moštvu prevzel Beno Udrih.

Da se bolj nagiba k počitku, je pred dnevi vnovič namignil tudi sam. Vest je potrdil Ira Winderman, že 23 let vestni kronist dogajanja v Miamiju, tudi pisec South Florida Sun Sentinel. Goran razmišlja o počitku zavoljo vnovičnega očetovstva in podpisa nove milo rečeno kar življenjske pogodbe. Pri Dragiću se vse začne in konča pri družini. Temu v prid govori tudi opis, ki ga ima na twitterju: oče, mož, profesionalni košarkar. Točno v tem vrstnem redu. Sin Matteo bo dobil bratca ali sestrico. V prvih dneh julija pa bo tudi jasno, kje bo Goran nadaljeval svojo športno pot. »Proučiti bo treba vse ponudbe, govoril bom z družino in agentom, potem pa se odločil za najboljšo opcijo,« je Dragić za dnevnik Miami Herald pojasnil, kaj bo vplivalo na izbiro (novega) kluba. V isti sapi pa je pohvalil Miami, kjer je preživel dva izjemno prijetna meseca. Povrhu mu lahko Miami za petletno pogodbo ponudi 109 milijonov dolarjev, preostali klubi največ 81. Tudi zavoljo omenjenih 109 milijonov razlogov je pričakovati, da bo Dragić ostal kar v Miamiju, kjer so razočarani, saj so po letu 2008 prvič ostali brez končnice. V Dragiću in zdravih soigralcih pa vidijo potencial za vnovičen naskok na vrh.

Namige o počitku jemati z nekaj rezerve?

Po drugi strani je treba Dragićeve namige o počitku jemati z nekaj rezerve. Tudi lani je tako rekoč v istem času namignil, da bo počival in ne bo igral na svetovnem prvenstvu. Po mesecu oddiha si je premislil in 28. maja izkazal lojalnost reprezentanci. »Delodajalci ti ne morejo prepovedati igranja za reprezentanco, njihova skrb pa je seveda zdravje. Oni te plačujejo, vložili so veliko denarja, seveda želijo, da vsi zdravi začnemo sezono,« je že takrat dal vedeti, da bi sam brezpogojno igral, a mora upoštevati navodila in zahteve šefov, ki ga mastno plačujejo.

Očitno pa ima selektor Zdovc pripravljen tudi rezervni plan. Po slišanem in napisanem sodeč mu je uspelo v pogovoru z Benom Udrihom odpreti novo poglavje Šempetrčanove reprezentančne zgodbe. Ob Gogijevem počitku bo Beno (tudi po sili razmer) prvo ime slovenske reprezentance, to pa je tisto, kar je vedno želel. Zdaj mora le po najboljših močeh poskrbeti za veselje navijačev, ki bodo množično romali na eurobasket v Zagreb.

 

Deli s prijatelji