IZPOVED

Goran Dragić Boži povedal svoje

Objavljeno 23. maj 2013 11.10 | Posodobljeno 22. maj 2013 23.04 | Piše: Drago Perko

Košarkar Phoenixa se je izpovedal po svoji dobri in slabi klubski sezoni v NBA. Pred EP opozarja na vez med selektorjem Maljkovićem in reprezentanti.

Dobro razpoloženi Goran Dragić je za nas vedno dosegljiv. Foto: Drago Perko

Vročica evropskega košarkarskega prvenstva se počasi, a zanesljivo plazi v vsak slovenski dom. Raj pod Alpami, kar je od njega ostalo, bo septembra dihal z reprezentanco. Kako se bo ta odrezala, bo dodobra odvisno tudi od Gorana Dragića, za katerim je posamično (s 7,4 podaje na tekmo je bil osmi podajalec) dobra sezona v ligi NBA. Njegov klub Phoenix Suns pa je pogorel na vsej črti. Menjava trenerja, slaba selekcija igralcev, neurejeni odnosi so le trije izmed razlogov za drugo najslabšo sezono v zgodovini franšize iz Arizone. »Lahko bi imel kakšno asistenco več. Po tekmi vseh zvezd sem imel zelo solidne igre in statistiko, a saj veste – šteje uspeh ekipe,« je začel svoj rezime sezone, ki jo želi hitro pozabiti. Namesto njemu ljubega Alvina Gentryja je klub za trenerja imenoval Lindseyja Hunterja, sam Gogi pa je hotel Dana Majerleja. »To sem jim v klubu tudi povedal,« pojasni Goran, ki pa ga to pot niso upoštevali.
 Ljubljančana iz Phoenixa šest- ali sedemmestne številke na bančnem računu niso spremenile. Fant iz Kosez je ostal neposreden in iskren. To pot se je na tapeti znašel slovenski selektor Božidar Maljković, ki ga Goran sicer ceni in spoštuje, ne nazadnje imata istega menedžerja – Radeta Filipovića, a Dragić še vedno ni pozabil zadnjega evropskega prvenstva v Litvi.

Bistvena bo kemija

»Za letošnji uspeh bo bistvena kemija med nami in trenerjem ter kateri sistem bo Božo pripravil. V Litvi nam akcije niso tekle. Selektor bi moral izbrati takšne načine in akcije, ki so najbolj primerne za igralce, ki jih je imel. To se ni zgodilo. Morali bi se zgledovati po Španiji in Franciji, da bi dosegli več košev iz nasprotnih napadov,« je bil Dragić direkten in kritičen v dobri veri, da bo letos bolje. Hkrati pa pelje vodo na svoj mlin, saj mu ta igra run and gun bolj leži kot pa statično in pozicijsko napadanje vseh 24 sekund na voljo. Košarkarji so Maljkoviću svoje menda povedali, ne nazadnje pa, kot pravi Goran: »To on dobro ve. Saj je trener. Če pa tega ne vidi, potem pa res ne vem …« Želi si tudi, da bi Maljković stopil pred javnost in napovedal medaljo. Spomin na Jureta Zdovca, ki je to napovedal na svoji predstaviti, je še kako živ. »Vemo, kako je to Jure storil. Vsi smo mu sledili. Cilji morajo biti višji, potem pa jim poskušaš na vsak način slediti.«

Starejši od bratov Dragić srčno upa, da bo zasedba močnejša kot pred dvema letoma – v prvi vrsti upa na Bena Udriha in Boštjana Nachbarja, prvemu pa je vnovič poslal jasen apel: »Pozivam ga, da se odloči in pride!« Goran Dragić do začetka priprav za Eurobasket ne bo miroval. Danes odhaja v Malago k bratu Zoranu, kjer bosta teden dni trenirala, potem pa bo nad Goranovo formo bdel privatni trener. Vmes bo nekaj več časa namenil dekletu Maji, ki je v veselem pričakovanju njunega prvorojenca. Menda je na vidiku tudi poroka. »Vsega pa vam res ne morem povedati, saj še Maja tega ne ve,« je dejal razpoloženi Goran, ki bo, zdaj je že jasno, z Majo skočil tudi v zakonski stan.


Daneu povabil Žeravico

Pošta Slovenije je v sodelovanju z Eurobasketom 2013 in Filatelistično zvezo Slovenije včeraj predstavila priložnostno poštno znamko. Prvi izvod je iz rok generalnega direktorja Pošte Slovenije mag. Borisa Novaka prejel ambasador Eurobasketa 2013 Ivo Daneu. Nekdanji košarkarski as jo je nemudoma uporabil za pošiljanje vabila na prvenstvo enemu izmed najboljših trenerjev vseh časov ter selektorju nekdanje jugoslovanske reprezentance, legendarnemu Ranku Žeravici, s katerim sta leta 1970 na svetovnem prvenstvu v Ljubljani skupaj osvojila zlato medaljo.

Deli s prijatelji