SKOKI

Goljufe ustavi nadzor, ne pravila

Objavljeno 28. julij 2017 09.20 | Posodobljeno 28. julij 2017 09.21 | Piše: Miha Šimnovec

V Hinterzartnu sedem slovenskih skakalcev.

Prevc je lani na Orlovi skakalnici obstal tik pod zmagovalnim odrom. Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – V Hinterzarten, kjer se bo drevi s kvalifikacijami za jutrišnjo posamično tekmo nadaljevala velika nagrada FIS v smučarskih skokih, je od članov slovenske udarne ekipe odpotoval le Peter Prevc. Ob 24-letniku iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki se v nasprotju s trenerji in kolegi iz reprezentance A po uvodni postaji poletnega svetovnega pokala v Visli, kjer se je moral pred dvema tednoma sprijazniti s 16. mestom, ni odpravil na oddih, bodo naše barve na skrajnem jugozahodu Nemčije branili še Žiga Jelar, Rok Justin, Bor Pavlovčič, Andraž Pograjc, Rok Tarman in Miran Zupančič.

»Nadejam se, da se jih bo čim več prebilo skozi kvalifikacije in da se bodo nato čim bolje odrezali na tekmi. Za Petra bi predvsem rad, da bi stopnjeval svoje nastope iz Visle, preostali naj izkoristijo prireditev in pridobijo dragocene izkušnje,« si je zaželel glavni trener Goran Janus. Med spremljanjem tekmecev na Poljskem je spoznal, da bo konkurenca še bolj izenačena in da bodo razlike pri vrhu še manjše. Pozdravil je novo pravilo, po katerem elitna deseterica skakalcev ni več vnaprej uvrščena na tekmo (ali bo obveljalo tudi pozimi, se bodo pristojni pri FIS odločili po finalu velike nagrade 3. oktobra v Klingenthalu – op. p.), neelastični trak oziroma gurtna, ki se mora po novem v kombinezonu tesno prilegati pasu, pa po njegovem ne bo prinesel kakšne revolucije. Navsezadnje so v Visli zaradi neustrezne opreme diskvalificirali zgolj Andreasa Wanka, ki naj bi – mimogrede – dan prej v istem dresu prispeval pomemben delež k moštvenemu tretjemu mestu Nemčije. Zato vztraja pri tem, da bodo morebitne goljufe prej kot s takšnimi in drugačnimi pravili ustavili s strožjim nadzorom.

Na Orlovi skakalnici (Adlerschanze), kakor so poimenovali 108-metrsko napravo v Hinterzartnu (rekord na njej si od leta 2000 s 112,5 metra lasti neuničljivi Japonec Noriaki Kasai), Slovenci doslej še niso prav blesteli. S stopničkami na njej se lahko pohvali le Matjaž Pungertar, ki je pred štirimi leti zablestel s tretjim mestom. Lani je na veselje domačih navijačev zmago požel Andreas Wellinger, ki ga zaradi težav z desnim kolenom tokrat ni na startnem seznamu. Od Slovencev je bil pred letom najboljši Peter Prevc na četrtem mestu. Mar lahko to pot skoči na zmagovalni oder in si okrepi potrebno samozavest?


Frank bo v vlogi Janusa

Glavni trener Goran Janus, ki je od srede do danes nad svojimi izbranci bedel v Planici, ni odpotoval v Nemčijo. Tam bo njegovo vlogo ta konec tedna prevzel Nejc Frank, pomagal mu bo Jure Šinkovec, pomočnik Igorja Medveda, trenerja reprezentance B.


 

Deli s prijatelji