SKESANEC

Goljuf Armstrong je menda vse priznal Oprah

Objavljeno 15. januar 2013 10.37 | Posodobljeno 15. januar 2013 16.42 | Piše: R. T., STA

Nekdanji ameriški kolesarski zvezdnik je dopinške grehe izpovedal televizijski voditeljici Oprah Winfrey.

AUSTIN – Nekdanji kolesarski zvezdnik Lance Armstrong je v pogovoru z ameriško televizijsko voditeljico Oprah Winfrey priznal jemanje nedovoljenih poživil, poroča USA Today. V prvem intervjuju po odvzemu sedmih zmag na dirki po Franciji je Armstrong potrdil, da je pomagal pri vodenju najbolj dovršenega dopinškega programa v zgodovini športa. Pogovor bodo objavili v četrtek.

Kaj je povedal?

Po letih zanikanja dopinških kršitev in vztrajanja pri svoji zgodbi, čeprav je bil javno ponižan in so mu oktobra lani pobrali zmage na Touru, bo pogovor z Winfreyjevo, ki ga bodo predvajali v četrtek, pomenil popoln preobrat v primeru Armstrong. Vsako priznanje jemanja nedovoljenih poživil bi lahko za Teksašana, ki bo tako namesto junaka v zgodovino bržčas zapisan kot največji dopinški grešnik vseh časov, imelo tudi pravne in finančne posledice, zlasti pri velikih korporacijah, kot je proizvajalec športne opreme Nike, ki so mu stale ob strani kljub vse hujšim obtožbam.

Winfreyjeva je že nastopila v jutranji oddaji na televizijski mreži CBS, v kateri je promovirala pogovor s padlim zvezdnikom, ni pa izdala nikakršnih podrobnosti. Na twitterju je zapisala le, da je pogovor trajal dve uri in pol in da je bil Armstrong na vprašanja pripravljen.

»Mislim, da sem ga vprašala vse, kar ljudi po vsem svetu zanima, in lahko potrdim, da je Lance odgovoril na vsa vprašanja. Bil je zelo razmišljujoč, resen, po mojem mnenju se je zelo dobro pripravil na pogovor. Vse skupaj smo dobro izpeljali,« je še dejala Oprah Winfrey za CBS.

Pogovor za obzidjem

Novinarji, fotografi in televizijske ekipe so sicer množično 'zasedli položaj' pred Armstrongovim domom v Teksasu, kjer je pogovor potekal, Lanceovo domovanje je sicer obdano z 2,5 metra visokim obzidjem. Kljub temu pa so nekatere informacije le pricurljale v javnost. USA Today navaja neimenovani vir, ki pravi, da je Armstrong priznal dopinške prekrške. Armstrongov predstavnik za stike z javnostjo Mark Fabiani ni hotel ničesar komentirati: »Z ekipo Oprah Winfrey smo dogovorjeni, da ne bomo ničesar komentirali do predvajanja pogovora, in tega se bomo držali.«

Kaj pa pravo zaslišanje?

Richard Pound, nekdanji prvi mož Svetovne protidopinške agencije, je za francosko tiskovno agencijo AFP v ponedeljek povedal, da bi rad Armstronga videl na pravem zaslišanju in da bi morda moral svojo krivdo priznati v drugih oddajah. »Raje bi videl, da bi nastopil v oddajah, kot sta denimo Face The Nation ali Meet the Press, v katerih bi mu gledalci gotovo postavili nekaj neprijetnih vprašanj,« meni Pound.

Pound še pravi, da bržčas Armstrong upa, da bo priznanje postavilo temelje za to, da mu bo ameriška protidopinška agencija (Usada) prekinila dosmrtno prepoved in da se bo lahko vrnil na tekmovanja na maratonih in triatlonih. Toda za kaj takšnega bi moral Armstrong povedati čisto vse, meni Pound.

Pred snemanjem pogovora je sicer Armstrong obiskal sedež fundacije Livestrong, ki jo je sam ustanovil za boj proti raku, in se opravičil vsem za neprijetnosti, ki jim jih je povzročil.

Deli s prijatelji