KOLESARSKA PENTLJA

Girov slovenski kvartet bo napadal vse do Trsta

Objavljeno 08. maj 2014 18.00 | Posodobljeno 07. maj 2014 23.22 | Piše: M. U.

Že 97. italijanska kolesarska pentlja se bo letos začela na irskem otoku.

Španec Joaquim Rodriguez že pozna etapne zmage na Giru. Foto: Reuters

Italijani so na nogah in nabrušeni za napad. Pa ne v njihovem oboževanem nogometu, temveč kolesarstvu! Jutri se bo namreč začel že 97. Giro d'Italia, legendarna tritedenska etapna klasika, kjer se bo za zmage in slavo merilo 198 kolesarjev iz 22 moštev. In kaj je lepšega, razen tipičnega otoškega deževnega vremena, ki je napovedano, kot dirko začeti v prelepi Irski, kjer zelenje na smaragdnem otoku še poudarja ekološki pomen kolesarjenja. Jutri bo za uvod moštvena vožnja na čas v Belfastu, v soboto etapa s startom in ciljem v največjem severnoirskem mestu, v nedeljo pa še etapno obračanje pedal od Armagha (Severna Irska) do prestolnice Republike Irske Dublina. Na Irskem so v duhu dirke za pridih zgradbe javnih institucij osvetlili v tipično Girovo rožnato barvo, celo ovce so pobarvane v rožnato. Zanimivo, italijanska pentlja se bo 1. junija končala v Trstu, Italijani pa so temu dali tudi političen pomen.

Poznavalci med favorite za letošnjo italijansko kolesarsko krono štejejo Španca Joaquima Rodrigueza in Kolumbijca Naira Quintano, podprvaka lanskega Toura, pa tudi Avstralca Cadela Evansa, leta 2011 zmagovalca Toura in lani tretjega na apeninski pentlji. Uspeti bo prava sizifovska naloga, v kronometrih, trije bodo, bo treba kolo goniti do velike hitrosti, v desetih hribovitih in gorskih etapah pa imeti telesno moč, voljo in trmo za kolesarjenje na pragu bolečine do končne zmage na 3445 kilometrov in pol dolgi preizkušnji. Letos je posvečena deseti obletnici smrti velikega in kontroverznega italijanskega asa Marca Pantanija. In kdo bo manjkal? Od velikih imen letos kroga po Italiji (in Irskem) ne bodo vozili lanski zmagovalec, Italijan Vincenzo Nibali, zmagovalec leta 2008 Alberto Contador, lani najboljši na Tour de Franceu Chris Froome in njegov rojak Brad Wiggins, zmagovalec Toura 2012. Ne bo niti sprinterskega zvezdnika Marka Cavendisha. Razlog je jasen, vsi omenjeni so se osredotočili na francosko pentljo.

Težave z vizumi

Na letošnjem Giru bodo kolesarili štirje Slovenci. Jani Brajkovič in Borut Božič v kazahstanski Astani, Luka Mezgec, lani je trikrat prisprintal do tretjega mesta etapnih ciljev, v nizozemskem moštvu Giant-Shimano, in Jan Polanc v italijanski Lampre-Meridi. Kazahstanski Slovenci pa bodo na italijanskem krogu nastopili zaradi birokratskih zapletov. »Maksim Iglinski in Aleksej Lucenko sta 17. aprila britanskemu veleposlaništvu v Parizu predložila potna lista za pridobitev vizuma Združenega kraljestva (Severna Irska je del tega, op. p.). Po dveh tednih nista dobila nobenega odgovora, niti jim potna lista niso vrnili. Tako sta ostala brez nastopa in sta obtičala v Nici, daleč stran od družin v Kazahstanu,« je težavo opisal Aleksander Vinokurov, menedžer Astane in nekdanji vrhunski kolesar. »Oba sta vadila posebej za Giro, a ju bosta zdaj zamenjala Božič in Brajkovič. Razočarani smo, da smo dva kolesarja, ki sta med najboljšimi kazahstanskimi, morali izpustiti iz moštva, molk britanskega veleposlaništva v Parizu pa je povsem v nasprotju z učinkovitim delom njihovih kolegov v Nemčiji, kjer so našemu Andreju Zeitsu izdali vizum,« je sklenil Vinokurov. Enake težave imajo v italijanski ekipi Androni Giocattoli-Venezuela, kjer se v Rimu bije birokratski boj za Yonderja Godoya in Jacksona Rodrigueza, njihova člana iz države, omenjene pri imenu moštva.

Deli s prijatelji