KOLESARSTVO

Gilbertu etapa, Contador povečal prednost pred Arujem

Objavljeno 21. maj 2015 22.09 | Posodobljeno 21. maj 2015 22.09 | Piše: STA, T. L.

Odločitev o zmagovalcu etape je padla pri vzponu na Monte Berico.

Alberto Contador.

VICENZA – Belgijec Philippe Gilbert (BMC) je zmagovalec današnje 12. etape na kolesarski dirki po Italiji. Drugo mesto je na 190 km dolgi preizkušnji od Imole do Vicenze s tremi sekundami zaostanka zasedel vodilni v skupni razvrstitvi, Španec Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), tretje pa Italijan Diego Ulissi (Lampre-Merida).

Današnja etapa je bila pretežno ravninska, karavano na italijanski pentlji pa je v zadnji tretjini čakal nekoliko bolj razgiban del trase, med najzahtevnejše dele pa je sodil tudi vzpon na sklepni Monte Berico. V spremenjenih vremenskih razmerah je bilo nekaj »prevratnikov«, a je glavnina – najaktivnejša je bila Contadorjeva ekipa Tinkoff-Saxo – vse ubežnike ujela, favorizirani kolesarji pa so se bolj kot z njimi ukvarjali z mokrim in s spolzkim ter zelo nevarnim cestiščem.

Odločitev o zmagovalcu etape je padla pri vzponu na Monte Berico. Sprva se je zmaga nasmihala Estoncu Tanelu Kangertu, ki se je v zadnjem kilometru otresel Italijana Franca Pellizottija, a ga je glavnina v silovitem finišu dobesedno 'pogoltnila', približno 200 metrov pred ciljem pa je 'eksplodiral' Gilbert in v neustavljivem sprintu v klanec dosegel lepo etapno zmago.

»Na zadnjem klancu sem uprizoril naravnost perfekten finiš, kar je neke vrste tudi moja specialiteta. Iztisnil sem zadnje atome moči in se v težkih vremenskih razmerah veselil etapne zmage. Preizkušnja je bila zelo zahtevna, že uvod je bil zelo hiter, vseskozi se je vozilo na vso moč,« je takoj po prihodu v cilj dejal 32-letni Gilbert, ki je osvojil odličje zlatega leska na cestni dirki na svetovnem prvenstvu v nizozemskem Valkenburgu leta 2012. Leto pred tem je osvojil prvo mesto v skupnem seštevku ProToura, v svoji bogati biografiji pa ima tudi nekaj odmevnih zmag na najbolj slovitih in klasičnih kolesarskih preizkušnjah na svetu.

Današnjo preizkušnjo, ki se je začela v deželi Emilia-Romagna, končala pa v Venetu, je z nasmehom na obrazu končal tudi El Pistolero, kot kličejo 32-letnega Contadorja, saj je skupno prednost pred Italijanom Fabiem Arujem (Astana) s treh povečal na 17 sekund.

Od treh slovenskih kolesarjev se je najbolj izkazal Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice), ki je zasedel 31. mesto (+0:29). Jan Polanc (Lampre-Merida) je bil 60., Luka Mezgec (Giant-Alpecin) pa 68. Oba sta zaostala 8:31 minute. V skupni razvrstitvi je Polanc na 40. (+47:05), Bole na 56. (+1:06:04) in Mezgec na 140. mestu (+2:18:56).

V petek bo na sporedu 147 km dolga ravninska etape med krajema Montecchio Maggiore in Jesolo.

Deli s prijatelji