EVROPSKO PRVENSTVO

Gianijevi palavolisti bodo v Varni zelo nevarni tekmeci za elitneže

Objavljeno 05. oktober 2015 12.20 | Posodobljeno 05. oktober 2015 12.21 | Piše: Marko Uršič

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca v petek začenja skupinski del bojev na evropskem prvenstvu.

Tine Urnaut je ukanil že Brazilce, bo tudi tekmece na evropskem prvenstvu? Foto: Uroš Hočevar/Delo

Fantje, prekleto, pred evropskim prvenstvom za odbojkarje v Bolgariji in Italiji nas po telesu kar spreletavajo mravljinci. Čutimo pozitivno napetost, od 9. do 18. oktobra bo supervroče. Slovenska reprezentanca bo v svojem šestem sodelovanju na celinskem odbojkarskem prazniku igrala v skupini C v Varni, na drugi strani mreže pa jo čakajo v petek Belorusi, dan pozneje svetovni prvaki Poljaki, v nedeljo bo treba še v boj z Belgijci. Zmagovalci skupin se neposredno uvrstijo v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščeni po štirih skupinah pa morajo prej še v osmino finala.

Slovenija je na zadnjem EP leta 2013 osvojila končno 13. mesto; v skupini C v danskem Herningu je za uvod presenetljivo na kolena prisilila na koncu tekmovanja bronasto Srbijo, a nato izgubila s Finsko in Nizozemsko ter se morala posloviti od eurovolleyja. Letošnje ambicije so po zmagi v evropski ligi in uvrstitvi v svetovno ter seveda po prihodu novega selektorja Andree Gianija in velikem kakovostnem skoku slovenskih izbrancev precej višje. Po odličnem kosanju z velesilo Brazilijo v ljubljanskih pripravljalnih tekmah (1:3, 2:3), so slovenski palavolisti (odbojka je po italijansko pallavolo, dajmo jih tudi tako imenovati v Gianijevo čast) odlično nastopili na prijateljskem turnirju v nemškem Ludwigsburgu.

Najprej so premagali finalista svetovne lige Srbijo, nato izgubili proti zmagovalki evropskih iger v Bakuju in tretji s svetovnega pokala Nemčiji, za kremo nad kremami pa so za konec na predajo prisilili zmagovalce svetovne lige Francoze. Menimo, da nas občutek res ne vara, Slovenci bodo za uvod na evropskem prvenstvu pokazali odbojkarski ognjemet in bodo zelo nevarni tekmeci prav za vse.

A Andrea Giani gre seveda racionalno korak po korak. »Turnir v Nemčiji je bil pomemben, ker smo se srečali z močnimi reprezentancami. Videli smo, kaj so razlike med našo ravnjo igre in med tisto omenjenih treh moštev. Lahko igramo proti kateri koli od izbranih vrst, a moramo ohraniti zelo visoko stopnjo zbranosti. Kajti omenjene reprezentance v trenutkih, ko mi z osredotočenostjo pademo, imajo navado, da so s svojo ravnjo igre še vedno zelo visoko,« je Neapeljčan, živeč v Parmi, sporočil z mariborskih priprav za EP.

Kompletna reprezentanca

No, sami smo že tako neučakani, da smo Gianiju namignili, da je s trenutno formo premagljiva tudi svetovna prvakinja Poljska, ki je slovenski tekmec v skupini C. »Je premagljiva, a ponavljam, pomembno je, kako igramo. Zelo pomembna je zbranost, ker nismo tako navajeni na takšno raven. A veliko smo napredovali, ne smemo se bati nikogar,« je nadaljeval slovenski selektor. Katere točke igre svojih varovancev ima za močne, katere pa je še treba popraviti? »Smo kompletna reprezentanca. Imamo začetni udarec, sprejem servisa, močni smo v napadu, tudi v bloku je denimo prisotna telesna moč. Vemo, da imamo kakšno slabo točko, a ne bojimo se. Namreč tudi vemo, da imamo močne igralne plati, ki lahko katero koli moštvo spravijo v strah. Dve od teh sta začetni udarec in napad,« je pred evropskim prvenstvom misli sklenil Andrea Giani.

Tudi reprezentančni kapetan Tine Urnaut ima pred eurovolleyjem svoje določene misli. »Že nekaj časa vemo, da lahko igramo na zelo visoki ravni. Od tekem z Brazilijo smo pripravljenost le še stopnjevali, še bolj smo se uigrali, še napredovali. Tudi turnir v Nemčiji smo odigrali na dokaj visoki ravni. A zbranost mora biti vso tekmo najvišja možna, kar seveda ni lahko, je pa neko zagotovilo za uspeh, da lahko nastopaš na takšni stopnji, kot si jo želiš. Da je kakovost igre takšna, kot si jo želiš, kot si jo sposoben odigrati. To bo absolutno tudi ena glavnih stvari na evropskem prvenstvu. Da bomo čim višjo raven igre lahko prikazali čim več časa. Je pa res, da imamo v treh dneh prav toliko tekem, to bo telesni napor,« se je izrazil novi igralec italijanskega prvaka Trentino Volley. »Vsekakor se ne bojimo nobenega nasprotnika, vse je odvisno od nas. Če bomo sposobni odigrati na takšni ravni, kot si jo želimo, lahko premagamo vse ekipe,« je odločno sklenil kapetan slovenskih odbojkarjev Tine Urnaut.

 

Zlati Rusi z bronastimi Srbi

Skupine v prvem delu tekmovanja na 29. evropskem prvenstvu v odbojki za moške – skupina A: Bolgarija, Nemčija, Češka, Nizozemska; skupina B: Italija, Francija, Hrvaška, Estonija; skupina C: Slovenija, Poljska, Belgija, Belorusija; skupina D: Rusija, Srbija, Slovaška, Finska. Naslov evropskega prvaka iz leta 2013 brani Rusija. Srebrna je bila takrat Italija, bron so osvojili Srbi.

 

Deli s prijatelji