SVETOVNA LIGA

Gianijevi junaki se 
še otepajo igralne rje

Objavljeno 20. junij 2016 11.00 | Posodobljeno 20. junij 2016 11.00 | Piše: Marko Uršič

Slovenska odbojkarska reprezentanca je uvodna izpita prvega turnirja svetovne lige proti Katarju in Tuniziji opravila zmagovito. Toda igra zaradi pomanjkanja treninga in tekem še ni bila na vrhunski ravni.

Kapetan Tine Urnaut in soigralci se še vzpenjajo po stopnicah igralne pripravljenosti. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v prvih dveh krogih uvodnega turnirja svetovne lige skupine C v ljubljanskih Stožicah dosegla dve zmagi. Katar je v petek padel s 3:1 (15, 21, -18, 18), Tunizija naslednji dan s 3:0 (17, 20, 22). V obeh tekmah premiernega nastopa v globalni ligi je bil pri Slovencih po točkah najučinkovitejši Mitja Gasparini; Katarcem, kjer kar mrgoli naturaliziranih igralcev, je nasul 19 točk, Tuniziji 15.

Slovenci razumljivo zaradi manj vadbenih dni in tekem, v primerjavi z lansko sezono, niso prikazali, ves čas, vrhunske odbojke, o prvem mestu na turnirju pa je odločalo sinočnje srečanje z Venezuelo. A najprej o kakovosti prikazane slovenske odbojke v prvih dveh stožiških tekmah. »Vemo, da smo močna reprezentanca v začetnem udarcu, bloku in v napadu. A letos, po dnevih v tem delu sezone, nismo imeli toliko priložnosti, da bi vadili vse prvine. Vedite, da smo zadnje uradno srečanje odigrali prav z lanskim finalom evropskega prvenstva. A pomembno je, da tekme v svetovni ligi izkoristimo za učenje in rast. Zelo pomembni sta ekipna disciplina in odnos,« je po katarski zmagi poučno menil slovenski selektor Andrea Giani. »Bila so obdobja, ko smo uživali, a tudi takšna, ko smo bili malce preveč živčni. Katar v prvih dveh nizih ni bil videti kakovostna ekipa, a čim je imel priložnost, jo je izrabil, in nam vzel niz. Lani smo na evropsko prvenstvo prišli s petimi meseci priprav, letos smo v popolni postavi skupaj komaj štiri, pet tednov. To se gotovo pozna, težave so pri uigranosti, v bistvu pri vsem, tudi kako se čutimo na igrišču. A to gotovo ni izgovor, da nekaterih stvari, ki morajo biti izvedene popolno, ne izvršimo na takšen način. Preprosto moramo stvari narediti bolje,« je omenil Mitja Gasparini.

»Po mojem
spadamo v
drugo, če ne
prvo skupino
svetovne lige.«

»Moramo se zavedati, da bo vsak tekmec, ki bo nastopil proti nam, dal svoj maksimum. Če bomo dopustili, da igrajo svojo igro, lahko dobijo niz ali celo tekmo. Večkrat bomo morali zaključevati nasprotne napade, ki smo jih imeli, in to je bil glavni vzrok, da smo izgubili tretji niz,« je pristavil sprejemalec Klemen Čebulj.

»Prikazali smo že boljše predstave, to se je videlo na evropskem prvenstvu. A tekma proti Katarju je bila naša prva uradna letos. Edino pomembno je, da smo zmagali. Sicer Katarci po vrednosti res spadajo v to, tretjo skupino svetovne lige, sami pa, po mojem, v drugo, če ne prvo,« je menil prosti igralec Jani Kovačič.

Preveč sproščenosti

Tudi proti Tuniziji se je čutilo, da slovenska odbojkarska forma še ni vrhunska. »Zmagali smo, a denimo v tretjem nizu nismo igrali tako, kot sem si želel. Povedli smo za nekaj točk, nato pa vsega nismo pripeljali do konca niza. Preveč sproščenosti je bilo, zame pa je pomembno, kakšna je kakovost igre, četudi ne osvojiš točke. Tokrat je bilo preveč napak. Zelo je pomembna osredotočenost, do morebitnega finalnega turnirja imamo le šest tekem. Prav pri vsaki točki se moramo truditi, da bomo še boljši in boljši. Pri tem se mi zdi, da na tekmah izgubljamo čas,« je menil Andrea Giani, iz njegove Verone, vadi namreč tamkajšnji klub, pa so zadnja dva dni stožiškega turnirja tribune ozaljšali tudi navijači.

Klemen Čebulj je ob kakovostni primerjavi Katarja in Tunizije z evropskimi reprezentancami denimo srednjega razreda navedel, da se ekipe iz drugega dela lanskega EP v Sofiji po moči nikakor ne morejo vreči v isti koš s tistima iz prvih dveh krogov stožiškega turnirja. Če Slovenci ne bodo odigrali svoje igre, jih lahko preseneti kdor koli, je dodal. »Osredotočamo se na našo igro, na treningih poskušamo maksimalno delati. Z namenom, da v igri čim manj padamo, da držimo visoko raven in da nasprotnikom ne dopuščamo, da se razigrajo. Iz dneva v dan napredujemo,« je menil bloker Alen Pajenk.

Deli s prijatelji