KOŠARKA

Galski petelini bodo skljuvali košbirokrate

Objavljeno 13. avgust 2015 11.44 | Posodobljeno 17. avgust 2015 11.00 | Piše: Drago Perko

Mednarodna košarkarska zveza Fiba ga še naprej lomi iz dneva v dan. Eurobasket bo odslej šele na vsaka štiri leta, uvedene so kvalifikacije.

Tony Parker je sinonim za košarko, tega pa ne moremo reči za tuje in domače košarkarske birokrate. (Foto: Reuters)

Po koncu košarkarske vojne na Balkanu, kjer je mednarodna zveza Fiba dosegla, da je regionalna liga ABA prešla v roke klubov, se nadaljujejo revolucionarne poteze šefov svetovne košarke. Zdaj je že jasno, da bo svetovno prvenstvo po novem na neparna leta – začenši z letom 2019, organizacijo so pred petimi dnevi dodeli Kitajcem. Pravo revolucijo doživljajo tudi celinska prvenstva. Naš eurobasket se bo tako igral v razmaku dveh let le še leta 2017, potem pa ga do leta 2021 sploh ne bo. Naslednje prvenstvo bo na sporedu leta 2025 in tako naprej, vsaka štiri leta. Bolj po domače povedano – Gorana Dragića letos ni z reprezentanco, čez dve leti bo star 31 let (takrat, upajmo, da bo pomagal), leta 2021 pa bo štel 35 let. »To ni dobro, evropska prvenstva skrbijo za promocijo košarke, zato bo škoda kmalu opazna,« o Fibinih potezah meni nekdanji reprezentant Goran Jagodnik.

Šefi svetovne košarke so zamenjali tudi sistem kvalifikacij, ki se bo po novem imenoval Fibina okna. Kvalifikacijski ciklus bo trajal dve leti, igralo se bo novembra, februarja, junija, septembra, novembra in februarja. Tak sistem kvalifikacij je Fiba že imela, a ga je ukinila. »Spomnim se tega sistema. To je bilo dobro le za tiste, ki so igrali na tujem. Si prišel malce domov. Če pa nisi bil reprezentant, je sledil predolg premor,« ostaja kritičen Jagodnik. Matej Avanzo, na Košarkarski zvezi Slovenije bo do oktobra letos še bdel nad trženjem, pravi, da bodo akcije med letom povečale stroške, saj bodo zveze plačevale letalske vozovnice svojim igralcem, ki bodo prihajali domov na enajstdnevne akcije. »Tak vzorec kvalifikacij imajo ženske reprezentance. Ekipe se zberejo v ponedeljek, tekmi pa sta na sporedu v soboto in sredo,« pojasni Avanzo. »Zavarovanje bo urejeno, kot je bilo doslej. Zato poskrbi Fiba,« pa naš sogovornik ne vidi težav v dejstvu, da bodo klubi ostali brez igralcev, ki bodo med sezono dodatno trošili svoje moči.

Brez NBA

Avanzo je prepričan, da ima takšen sistem kvalifikacij tudi dobro plat. »Če je žreb privlačen, so možne številne marketinške akcije. Težko pa bo, če ne dobiš zanimive skupine,« Ljubljančan opozarja na pasti, ki prežijo na reprezentančno košarko v bližnji prihodnosti. Obžaluje pa Avanzo dejstvo, da bo morala Slovenija v takšne kvalifikacije brez NBA-igralcev. Če je baza osiromašena, lahko to tudi usodno vpliva na uspeh in celo razvoj košarke v Sloveniji.

S tem sistemom kvalifikacij bodo najbolj oškodovani klubi ter francoska reprezentanca. Klubi bodo primorani po vzoru nogometa dovoliti igralcem, da odidejo na reprezentančno akcijo. Ker pa teh terminov kvalifikacij ne priznava liga NBA, se bodo v težavah znašli Francozi, katerih reprezentantje (skoraj vsi) igrajo v severnoameriški poklicni ligi NBA. V odgovor na francosko zagato Fiba pravi, da kvalifikacije tako in tako ne bodo zahtevne in da bo galskim petelinom tudi z ekipo B uspelo priti na veliko tekmovanje. Poudarja tudi ekonomsko-tržni smisel takšnih kvalifikacij.

Nesporno je, da Fiba želi posnemati Fifo in Uefo. A je nogomet svetlobna leta pred okostenelo košarkarsko organizacijo, ki poskuša z velikimi koraki nadomestiti zamujeno. Ob tem pa pozablja, ali pa si pred tem zatiska oči, da Fifa in Uefa znata poskrbeti za matične nogometne zveze in jih za uspehe reprezentance tudi krepko nagradita. To pa potem žene nogometno kolesje naprej. Fibi to ne uspeva. Večina denarja se v košarki obrne na klubskem prizorišču, ki pa bo trpelo, če bodo ukrepi sprejeti. Evroliga je pred časom o tej Fibini ideji že razpravljala, o tem so poročali španski in italijanski mediji, vest pa je včeraj potrdil tudi vpliven mož evrolige Rado Lorbek.

Deli s prijatelji