PRVENSTVO

Gajić: Francozi? Kaj češ lepšega!

Objavljeno 26. januar 2015 23.22 | Posodobljeno 26. januar 2015 23.22 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: rokomet Katar

Slovenski rokometaši so v četrtfinalu SP, kjer bodo igrali povsem sproščeno.

Boris Denič, selektor slovenske rokometne reprezentance.

DOHA – Slovenski fantje so boljši kot momče Makedonče. Izbranci Borisa Deniča so v osmini finala katarskega svetovnega prvenstva z izidom 30:28 na kolena spravili Makedonijo, jutri jih v četrtfinalu čaka zmagovalec obračuna med Francijo in Argentino; no, vsi na tej stopnji izločilnih bojev pričakujejo varovance Clauda Onestaja. V četrtrfinale so se uvrstili še Hrvaška z zmago proti Braziliji (26:25), Katar z zmago proti Avstriji (29:27), branilka naslova Španija z zmago proti Tuniziji (28:20), Nemčija z zmago proti Egiptu (23:16) in Poljska z zmago proti Švedski (24:20). Včerajšnji večerni tekmi sta bili Francija – Argentina in Islandija – Danska.

Slovenski rokometaši so bili po zmagi nad najjužnejšim delom nekdanje skupne domovine Jugoslavije sila prešerne volje, imeli pa so tudi marsikaj povedati. A kot vedno je bil najbolj racionalen šef. »Tukaj smo, živi smo še naprej, prvi cilj je tukaj. Fantom lahko le čestitam, da smo v tako kratkem času ob težavah, skozi katere smo šli, vse od začetka priprav pa do tokrat, naredili vse, kar nam je bilo zadano in kar smo si zadali,« je Denič povedal vidno zadovoljen, ker je na stvarnih tleh, pa ni bil evforičen. Njegovi varovanci so med osmimi najboljšimi na zemeljski obli, še sedmo mesto pa nosi loterijski dobitek z imenom kvalifikacijski turnir za olimpijske igre leta 2016.

Drugi po rangu je kapetan Uroš Zorman: »Pred tekmo so nas vsi odpisali. Zmago podarjam tistim v Sloveniji, ki udobno zleknjeni v naslonjačih ali posteljah negativno komentirajo naše predstave.« »To Makedonijo se lahko premaga le z ekipno igro; to smo tokrat dokazali, od obrambe do napada, od prehoda v napad do vratarja, vse. Zdaj menim, da bomo naleteli na Francoze, nimamo kaj preveč pričakovati, so premočni, a vse naprej, kar bomo dosegli, bo le potrditev doseženega,« je mnenje podal Sebastian Skube. Komentiral je tudi čudno sojenje Litovcev Mindaugasa Gatelisa in Vaidasa Mažeike: »Kriterij je zelo čuden že vse prvenstvo, uvesti hočejo nove stvari. Menim, da rokomet delajo gršega, kakor bi lahko bil.« Podobno mnenje je imel tudi Luka Žvižej: »Nismo premagali le Makedonije, ampak še nekoga poleg. Čestitke vsem, ki so z nami v dobrem in slabem, nismo še rekli zadnje besede.« Gajić najprej ni želel o sodnikih, nato je bil slikovit: »Dejstvo je, da če bi izgubili, bi ju popljuvali, ker smo zmagali, pa se nam ni treba obremenjevati s tem. Bog ve, kaj nas čaka v četrtfinalu.« O svojih četrtfinalnih Francozih pa je član Montpelliera navrgel: »Kaj hočeš lepšega! Njihova igra sloni na Nikoli Karabatiću, ekstremno močni bomo morali biti v osrednjem bloku. Če ga bomo dobro ustavili, se lahko kosamo z njimi, ker smo hitrejša reprezentanca, bolj podjetna, oni so pa močnejši. Čim manj napadov moramo imeti na njihovo postavljeno obrambo, ker bo zelo zelo težko.»

Ve se, kdo je favorit

Klemen Cehte je navdušil z zadetkom v slogu Air Jordana in pojasnil: »Zmotivirali smo se maksimalno, to se je čutilo že na analizi, ko smo nanjo in z nje šli popolnoma osredotočeni. Tudi v posteljo smo šli z mislimi na Makedonce. Še na zajtrku je bilo veliko govora o njih. To je bila tema pogovorov: Makedonija, Makedonija, Makedonija.« Jure Natek je v končnici trikrat zabil, za novinarje je bil eden od junakov zmage. »Bil je že čas, da prispevam svoj delež. Zdržali smo pritiske in provokacije, tudi to je naša velika kakovost.«

»Dvignili smo se kot velika ekipa, pokazali najboljšo tekmo v osmini finala, kjer se za velike prvenstvo začenja, in to je to. Za nas bo zdaj vse lažje. Dosegli smo osnovni cilj, nasproti nam bo verjetno stala najboljša reprezentanca na svetu v zadnjih desetih letih. Vsi vemo, kdo je favorit, vsi vemo, kdo mora nujno zmagati in kdo tukaj išče presenečenje. Z zadnjo predstavo smo pridobili samozavest in bomo šli v boj s Francozi. Ne bomo se predali, oni pa morajo zmagati. Ta pritisk pa tekmecu lahko včasih škoduje,« je v dvorani Ali Bin Hamad Al Atija v doški četrti Al Sadd menil Jure Dolenec, medtem ko je nekdanji slovenski in zdajšnji makedonski reprezentant Renato Vugrinec ocenil: »Smo razočarani. Ena od želja je bila, da bi v osmini finala igrali s Slovenijo, sam nisem bil najbolj za to. Vedel sem, da lahko Slovenci odigrajo dobro tekmo, ta na pogled zagotovo ni bila lepa. Že pred tekmo sem rekel, da bodo odločali vratarji, Gorazd Škof je bil zasluženo razglašen za najboljšega igralca tekme. Slovenija je v četrtfinalu več kot zasluženo, želim ji veliko sreče.« 

Deli s prijatelji