STEROIDI

Froomu dovolili doping, morda zmaga Špilaku

Objavljeno 15. junij 2014 16.35 | Posodobljeno 15. junij 2014 16.39 | Piše: STA, R. T.

Chris Froome je lani na dirki po Romandiji zmagal s pomočjo prednizolona.

PARIZ – Francoski časnik Le Journal du Dimanche je obtožil Mednarodno kolesarsko zvezo (Uci), da je britanskemu kolesarju Chrisu Froomu, lanskemu zmagovalcu Toura, na letošnji dirki po Romandiji neupravičeno dovolila jemanje steroidov.

Froome, ki bo na Touru tudi letos lovil skupno zmago, je pred dirko zbolel, zaradi bolezni odstopil z dirke Liege–Bastogne–Liege, nato pa s pomočjo zdravil le dva dni pozneje startal v Romandiji, kjer je na koncu zmagal. Kolesarju so po prošnji zdravnika moštva Sky dovolili, da je v obliki tablet zaužil 40 gramov prednizolona, ki je na seznamu prepovedanih poživil.

»S tem je dobil prednost pred drugimi. Če je bil bolan, sploh ne bi smel nastopiti na dirki,« je dejal zdravnik Gerard Guillaume, ki je spregovoril za francoski časnik.

Primer že proučuje svetovna protidopinška agencija (Wada), ki lahko Froomu zmago odvzame, v tem primeru bi zmagovalec postal Slovenec Simon Špilak, drugouvrščeni v končnem vrstnem redu. Prekmurec je tako prišel do zmage na tej dirki že leta 2010, ko je prav tako zasedel drugo mesto, a so zaradi jemanja nedovoljenih poživil odvzeli zmago Špancu Alejandru Valverdeju.
 

Deli s prijatelji