TOUR DE FRANCE

Froome tretjič zmagovalec Toura

Objavljeno 24. julij 2016 23.38 | Posodobljeno 24. julij 2016 23.41 | Piše: STA, T. Pa.

Po letih 2013 in 2015 je tudi tretjič slavil na kolesarski dirki.

PARIZ – Enaintridesetletni Britanec Chris Froome je po letih 2013 in 2015 tudi tretjič slavil na kolesarski dirki Tour de France. Današnjo sklepno etapo s ciljem na Elizejskih poljanah v Parizu pa je v sprintu dobil Nemec Andre Greipel, ki je imel več moči od Slovaka Petra Sagana in Norvežana Alexandra Kristoffa.

Zadnja etapa je po tradiciji postregla s sklepno skupinsko vožnjo do Pariza, zato je moral Froome danes priti le še do cilja. Po tradiciji pa so se najboljši sprinterji na koncu tritedenske dirke, Tour velja za najtežjo kolesarsko preizkušnjo na svetu, na koncu pomerili še za sklepno sprintersko zmago. V glavnini so etapo končali tudi Slovenci.

V skupnem seštevku je imel v Keniji rojeni Froome po 3535 kilometrih letošnje francoske pentlje 4:06 minute prednosti pred Francozom Romainom Bardetom, tretji je bil Kolumbijec Nairo Quintana z zaostankom 4:21 minute. Ta je danes pred dirko odpovedal nastop na olimpijskih igrah, saj ima nepojasnjeno alergijo in bo takoj po dirki odšel na zdravniške teste.

Najboljši sprinter na dirki je bil Slovak Sagan, najboljši v osvajanju gorskih ciljev Poljak Rafal Majka, najboljši mladi kolesar pa Britanec Adam Yates.

Deli s prijatelji