NOV HIT

Frizbigolf od meta do košare

Objavljeno 26. avgust 2012 15.15 | Posodobljeno 26. avgust 2012 15.15 | Piše: Drago Perko

Edino slovensko igrišče je pred časom zraslo na Lisci, prihodnji mesec bo tam prvi turnir.

Prihodnji mesec bo turnir na Lisci (foto: M. R.).

So ljudje, ki imajo radi golf, in so ljudje, ki prisegajo na frizbi. In so tisti, ki so danes nori na frizbigolf. Panoga, ki se v Evropi šele prebija, je – kajpak – doma v Ameriki, v Slovenijo jo je prinesel Miha Rijavec. Pred letom in pol je ustanovil Združenje Frizbi golf Slovenija, k sodelovanju je povabil še nekaj podobno mislečih. Slovensko društvo se povezuje tudi z Evropo in svetom. »V stiku sem s predsednikom ameriškega profesionalnega združenja, v teh dneh izpolnjujemo vlogo za polnopravno članstvo v evropski frizbigolf zvezi,« je ponosen Rijavec. Slovenci smo pionirji na tem koncu sveta – z nasveti, idejami in fotografijami Miha pomaga tudi kolegom iz Italije in Avstrije.

Prvo igrišče pri nas so pred dvema tednoma odprli na Lisci. Ima devet lukenj, spominja pa na klasično golfsko različico. Po navadi ima 18 lukenj, naše je malce manjše.

 


Rojstvo na ulici

Pionir frizbigolfa je Američan dr. Kevin Donnelly. Leta 1959 se je začel ukvarjati z uličnim frizbijem, kot se je takrat imenoval frizbigolf.

Igra je preprosta

Teren je razdeljen na devet plošč, cilj pa je – po golfsko – s čim manj meti priti od izhodišča do košare.
Zakaj pa ravno v Posavskem hribovju, 945 metrov nad morsko gladino, nas zanima. »Iskali smo primerno lokacijo. Hodil sem naokoli, a očitno nisem znal dobro razložiti, kaj želim, ali pa me niso razumeli. Na Lisci teh težav ni bilo, hitro smo se dogovorili,« pojasni Miha pot od ideje do igrišča.
Začne se na metišču, ki je označeno z betonsko ploščo ali pa le z nekaj postavljenimi palicami. Želja je čim hitreje (beri: s čim manj meti) spraviti frizbi na drog s košem, ki je obdan z verigami. »Prav te verige frizbi ustavijo in ga spustijo v košaro. Ko se to zgodi, je luknja končana.« Razdalja od metišča do košare je na manjših poljih do 60 metrov, na največjih do 160. »To je igra za vse generacije.«

Miha vabi vse, da se njemu in somišljenikom pridružite konec septembra, ko bo Lisca gostila prvi vseslovenski turnir. »Če pa vas pot na ta konec Slovenije zanese že prej, ste dobrodošli v Tončkovem domu. Z veseljem vam bomo pokazali osnove frizbigolfa,« sklene Miha.

Deli s prijatelji