SVETOVNO PRVENSTVO

Francoski rokometaši do petega naslova svetovnih prvakov

Objavljeno 01. februar 2015 20.17 | Posodobljeno 01. februar 2015 20.17 | Piše: STA, Ma. F.

Za Francijo je to že jubilejna deseta kolajna najbolj žlahtnega leska na velikih tekmovanjih.

DOHA – Francoska moška rokometna reprezentanca je po današnji zmagi nad Katarjem s 25 : 22 (14 : 11) osvojila zlato odličje na svetovnem prvenstvu v Dohi. Francija je petič slavila na svetovnem prvenstvu, najboljša je bila tudi na Islandiji 1995, v Franciji 2001, na Hrvaškem 2009 in na Švedskem leta 2011.

Za Francijo je to že jubilejna deseta kolajna najbolj žlahtnega leska na velikih tekmovanjih, v svoji vitrini ima tudi dve zlati olimpijski odličji iz Pekinga 2008 in Londona 2012 ter še tri z evropskih prvenstev v Švici 2006, Avstriji leta 2010 in na Danskem leta 2014.

Španski strokovnjak na katarski klopi Valero Rivera je v devetdesetih letih preteklega stoletja ustvaril veliko Barcelono, pred dvema letoma Španijo popeljal do naslova svetovnega prvaka, na letošnjem sklepnem turnirju v Dohi pa je iz Katarja naredil novega rokometnega silaka.

Katarskim rokometašem pristrigli peruti

A na današnji finalni tekmi njegove lucidne taktične ukane – do finalne tekme je Katar izgubil le eno tekmo proti Španiji, pred tem je v skupinskem delu premagal Slovenijo, Brazilijo, Čile in Belorusijo, v tekmah na izpadanje pa Avstrijo, Nemčijo in Poljsko – niso pomagale njegovim varovancem iz vseh vetrov v obračunu proti rokometno »mogočni« Franciji, v obračunu proti kateremu drugemu tekmecu pa bi se Arabci morda z zlatimi črkami zapisali v zgodovino svetovnih prvenstev.

Francoski selektor Claude Onesta, prav tako velemojster svojega posla, je sprva skoval pravšnjo taktiko za gostitelje, njegovi varovanci so takoj prevzeli nadzor na igrišču in pristrigli peruti katarskim rokometašem. Z močno obrambo in raznovrstno igro v napadu so si že po dvajsetih minutah priigrali vodstvo petih golov (11 : 6), najvišjo prednost pa tri minute kasneje, ko je bilo 13 : 7. V končnici prvega polčasa so malce popustili, a ga dobili s 14 : 11.

Gostitelji so se v začetku drugega polčasa trdovratno upirali »galskim petelinom«, neprestano so dihali za ovratnik evropskim prvokategornikom in poskušali storiti nemogoče. A francoski »rokometni stroj« je bil na današnji finalni tekmi v dvorani Lusail enostavno programiran za deseto zmago na velikem turnirju, vseskozi je držal prednost od enega do največ treh golov, na koncu pa slavil s 25 : 22.

V francoski reprezentanci je bil strelsko najbolj razpoložen Nikola Karabatić s petimi zadetki, medtem ko sta Daniel Narcisse in Valentin Porte dosegla po štiri gole. V katarski izbrani vrsti je Žarko Marković dosegel sedem, Rafael Capote pa šest zadetkov.

Poljska je v današnji tekmi za tretje mesto po podaljšku premagala Španijo z 29 : 28 (24 : 24, 13 : 13).

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi je nastopila tudi Slovenija in osvojila končno osmo mesto. V skupinskem delu je premagala Čile, Belorusijo in Brazilijo ter izgubila proti Katarju in Španiji. V osmini finala je bila boljša od Makedonije, v četrtfinalu pa je izgubila proti Franciji. V tekmah za razvrstitev od petega do osmega mesta je najprej klonila proti Danski, na sobotni tekmi za končno sedmo mesto pa nato še z Nemčijo.
 

Deli s prijatelji