KOLESARSTVO

Francoske ceste nemška domena

Objavljeno 13. julij 2017 10.20 | Posodobljeno 13. julij 2017 10.21 | Piše: M. U.

Marcel Kittel je s četrto zmago potrdil, da je sprinterski kralj Toura. Najboljši germanski sprinterji prihajajo iz nekdanje Nemške demokratične republike.

Marcel Kittel v sprintih po Franciji razkazuje surovo nemško moč. Foto: AP

BORDEAUX – Karavana Tour de Francea gre naprej. Deseto etapo od Périgueuxa to Bergeraca je dobil Nemec Marcel Kittel, v sprintu je bil hitrejši od sonarodnjaka Johna Degenkolba in Nizozemca Dylana Groenewegena. Devetindvajsetletnik iz vzhodnonemškega mesta Arnstadt je dobil že četrti sprint za etapno zmago na letošnji francoski pentlji, vsega skupaj ima trinajst prvih mest. Kittel je z uspehom v Bergeracu postal tudi najuspešnejši nemški kolesar po številu etapnih zmag na Touru, prehitel je Erika Zabla. Ta pa ni od muh; prav tako vzhodni Nemec, rojen v delu Berlina, ki je bil pod upravo Nemške demokratične republike, je v sprintih zmagal na dvanajstih etapah, šestkrat zapored, med letoma 1996 in 2001, pa je osvojil zeleno majico za najboljšega kolesarja po točkah. Na sprinterskem vrhu po etapnih zmagah pa je Britanec Mark Cavendish, saj jih ima kar trideset.

»Počutim se enkratno, ponosno, vzhičeno, v mehurčku. Sem v odlični formi in samozavesten.«
 

Nemci so odlični kolesarski sprinterji, omenimo, poleg Degenkolba, ta je iz Gere v nekdanji NDR, še Andréja Greipla, tudi ta je iz nekdanje NDR iz Rostocka. »Že kot otrok sem želel postati profesionalni kolesar, nikoli pa si nisem mislil, da bom tako uspešen. Počutim se enkratno, ponosno, vzhičeno, kot da bi bil v mehurčku. Sem v odlični formi in samozavesten,« je bil vesel Kittel, ki je štiri etapne zmage dosegel tudi v letih 2013 in 2014. Primož Roglič je zadržal drugo mesto v letošnji Tourovi razvrstitvi za najboljšega hribolazca. 

Deli s prijatelji