NE BO ČAKAL

FOTO: Poslovil se bo pred olimpijskimi igrami

Objavljeno 18. januar 2017 22.05 | Posodobljeno 18. januar 2017 22.05 | Piše: STA, Mo. S.

Vasilij Žbogar bo nastopil še na svetovnem prvenstvu.

Vasilij Žbogar.

LJUBLJANA – Najuspešnejši slovenski jadralec v zgodovini Vasilij Žbogar (41) je napovedal, da bo v letošnji sezoni še jadral, nastopil bo tudi svetovnem prvenstvu v razredu finn na Blatnem jezeru na Madžarskem. Misli za nastop OI na Japonskem pa je Žbogar opustil. »Ni debata o tem, ali nadaljevati ali ne. Že v Braziliji lani na OI sem bil 10 let starejši od najstarejših v razredu finn, v Tokiu pa bom še starejši. Prepričan sem, da bi se kvalificiral na OI, a da bi še dosegal tako visoka mesta, se mi zdi skorajda nemogoče. Bom pa še nastopil na SP na Madžarskem, kar sem madžarskemu jadralcu Zsomborju Bereczu, s katerim sva se pripravljal na OI, tudi obljubil. Kar obljubim, tudi držim in sem bom za nastop na Blatnem jezeru tudi potrudil. Razmere zaradi majhnega in srednjega vetra bodo zame ugodne, trenirati sem že začel dvakrat dnevno. V začetku februarja bom šel tudi v Valencio, ker se bom pripravljal na SP s treningi na vodi,« je dejal.

Dobil zlato jadro

Žbogar je na prireditvi Jadralec leta 2016 na Ljubljanskem gradu dobil priznanje ne le za najboljšega slovenskega jadralca lanskega leta, ampak kot prvi v zgodovini tudi zlato jadro Jadralne zveze Slovenije (JZS). »Nikoli se nisem oziral na izide, ki sem jih dosegal, vedno sem se osredotočal na naslednja tekmovanja. Zdaj pa gledam tudi nazaj. Vidim, kaj vse mi je uspelo, v kako težkih razmerah sem delal na začetku. V kakšnih težkih in nepredvidljivih razmerah sem osvojil prvo olimpijsko medaljo, pa potem drugo, v kakšni starosti in kako težko sem osvojil tretjo ... Številne ponudbe, ki jih zaradi uspehov dobivam iz tujine ... Zdaj vem, kaj sem dosegel zase, za slovensko jadranje in za Slovenijo nasploh. Zato mi priznanje JZS še toliko več pomeni.«

Kot edini slovenski jadralec je osvojil olimpijske medalje, srebrno lani v Riu. V Braziliji je osvojil srebrno odličje v razredu finn, kar je bila že njegova tretja olimpijska medalja po dveh, osvojenih v razredu laser. Srebrn je bil v Pekingu 2008 in bronast v Atenah 2004, odličja pa je osvajal tudi na svetovnih in evropskih prvenstvih.

Na lanskih olimpijskih igrah je bil tudi zastavonoša slovenske reprezentance, poleg tega pa so ga najboljši jadralci sveta izbrali za svojega predstavnika v komisiji športnikov pri Mednarodni jadralni zvezi.

Deli s prijatelji