EP V ATLETIKI

FOTO: Kranjc v finalu z državnim rekordom, največji poraz v karieri Ratejeve

Objavljeno 14. avgust 2014 22.27 | Posodobljeno 15. avgust 2014 00.18 | Piše: STA, S. U.

Končali so se nastopi slovenskih sprinterjev na tem EP.

ZÜRICH – Martina Ratej je tretji dan evropskega atletskega prvenstva v Zürichu v finalu meta kopja zasedla šesto mesto. Orodje je največ vrgla 61,58 m. Zmagala je svetovna rekorderka Barbora Špotakova iz Češke (64,41 m), pred Srbkinjo Tatjano Jelačo (64,21 m), tretja pa je bila Nemka Linda Stahl (63,91 m).

»Sploh ne vem, kaj se je dogajalo. To je moj največji poraz v karieri, saj sem bila v igri za medalje in ta je bila zaradi odsotnosti treh vrhunskih tekmovalk še bolj dosegljiva, tudi zaradi razpleta in daljav, ko niso bile posebej dolge. Očitno sem pregorela v preveliki želji. Poskušala sem spreminjati zalet, vendar nisem imela pravega pospeška. Trener Andrej Hajnšek mi je dejal, naj skrajšam korake in naredim hitrejši izmet. Tega nisem zmogla, sesula sem se,« je bila vidno razočarana Ratejeva.

Nov državni rekord

Medtem pa se je Matija Kranjc  uvrstil v nedeljski finale meta kopja. V kvalifikacijah je kot prvi Slovenec presegel 80 m (80,46 m) in bil z državnim rekordom skupno šesti. Tridesetletni Kranjc je doslej veljavni državni rekord z 79,72 m postavil 5. junija 2011 v Postojni. V popoldanskih kvalifikacijah na EP je že s prvim metom presegel 80 m, se obul v opanke in odšel s tekmovališča, čeprav ni presegel samodejne kvalifikacijske norme za nedeljski finale. V prvi skupini je bil drugi, metali pa so še tekmovalci v drugi skupini. »Doslej je bilo še na vsaki veliki tekmo to več kot dovolj za finale,« je svojo odločitev obrazložil slovenski rekorder. To bi bila njegova prva uvrstitev v finale velikega članskega tekmovanja. Dvakrat je že nastopil na olimpijskih igrah in bil 31. v Pekingu (2008) in 40. v Londonu (2012). Na svetovnem prvenstvu je bil leta 2011 v Daeguju 31., na prejšnjem EP leta 2012 v Helsinkih pa 22. Odličje je do zdaj osvojil s tretjim mestom na sredozemskih igrah v Pescari leta 2009, peto mesto pa na mladinskem EP leta 2003.

Tina Šutej, slovenska rekorderka, je v finalu skoka s palico zasedla deseto mesto. Tekmovanje je končala na višini 4,35 metra.

Manjka le še medalja s prvenstev stare celine

Finalist je tudi Primož Kozmus, ki je že v prvem metu vrgel 75,87 metra in presegel kvalifikacijsko normo (75 m) ter bil skupno peti. Medalja s prvenstev stare celine je edina, ki Kozmusu, nekdanjemu olimpijskemu in svetovnemu prvaku, še manjka v bogati zbirki.

Sabina Veit je v polfinalu evropskega prvenstva v atletiki v Zürichu v teku na 200 m osvojila 22. mesto (23,99). S tem so se končali nastopi slovenskih sprinterjev na tem EP. 

Deli s prijatelji