KAOS

FOTO: Drama na etapi: množično trčenje, kri in zlomi

Objavljeno 06. julij 2015 21.55 | Posodobljeno 06. julij 2015 21.57 | Piše: STA, A. K.

Rodriguezu zmaga, Froomu pa rumena majica na etapi s hudim padcem.

Padci so se končali z zlomi, izpahi in odrgninami.

ANTWERPEN – Na tretji etapi kolesarske dirke po Franciji, ki je danes potekala po Belgiji, je bilo pričakovati obračun v zadnjih kilometrih in na vzponih. Odločitev je res padla na koncu, zmagal je Joaquim Rodriguez, a dogajanje je zasenčil grd padec, ki se je za nekaj kolesarjev končal precej slabo, dirko pa so za nekaj minut tudi prekinili.

Na etapi, ki je kolesarje peljala od Antwerpna do Huya v Belgiji in na kateri so bili v zadnjem delu predvideni tudi štirje vzponi, je v ospredju sprva bežala skupina Jan Barta, Martin Elmiger, Bryan Nauleau in Serge Pauwels. Glavnina jih je uspešno lovila, takrat pa se je zgodilo najhujše – sredi etape pri približno 100 kilometrih.

Na ravninskem delu, kjer je glavnina dosegla veliko hitrost, je napako naredil kolesar ekipe FDJ William Bonnet, ki se je zataknil v Warrena Barguila. Trdo je pristal na cestišču, potem pa je padec sprožil verižno reakcijo.

Dramatično dogajanje

Kolesarji so padali eden čez drugega, se kotalili po cesti in travi ob njej, nevarno blizu pa je bil tudi steber cestne svetilke. Ko se je najbolj dramatično dogajanje umirilo, so v karavani lahko dobesedno šteli poškodovane. Najslabše jo je odnesel prav Francoz, ki so ga kot najbolj okrvavljenega in obtolčenega oskrbeli zdravniki in mu tudi nadeli opornico za vrat. Simon Gerrans, kapetan Orice, si je zlomil zapestje, tako da je zanj to ponovitev smole izpred dveh let, ko se je dirka tudi končala na podoben način.

Fabian Cancellara, etapo je začel kot nosilec rumene majice, je na videz ostal cel, a je dajal znake, da ima pretres možganov. Končal je tudi Tom Dumoulin, tretji iz skupnega seštevka. Laurens ten Dam pa je nadaljeval, čeprav si je pri padcu izpahnil ramo. Po prvih podatkih organizatorjev je bilo na tleh 12 kolesarjev, hitrost ob padcu pa je znašala 42 kilometrov na uro.

Karavana je sicer nadaljevala, po nekaj kilometrih pa so dirko prekinili, predvsem zato, da so lahko zdravniške ekipe oskrbele vse tiste, ki so kljub grdemu padcu še lahko nadaljevali.
Po nekaj minutah čakanja je vodstvo dirke spet dalo znak, da se Tour lahko nadaljuje s prvega kategoriziranega vzpona na letošnji pentlji, do cilja je takrat ostalo še 53 km.


Edini slovenski predstavnik na dirki Kristijan Koren se je znašel v podobni vlogi kot na prejšnji etapi, ob dejavni pomoči sotekmovalcem v ekipi Cannondale je nato etapo končal na 71. mestu (+ 2:29), skupno pa je 42. (+ 4:28).
 

 

Deli s prijatelji