SUPER BOWL

FOTO: Denver Broncos tretjič prvaki lige NFL

Objavljeno 08. februar 2016 08.14 | Posodobljeno 08. februar 2016 10.41 | Piše: STA, S. U.

Nogometaši Denverja so zmagovalci lige NFL, na Super Bowlu so po zaslugi odlične obrambe premagali favorizirano Carolino.

SANTA CLARA – Igralci ekipe Denver Broncos so zmagovalci 50. finala (superbovl super bowl) lige ameriškega nogometa NFL. Denver, ki je zmagal prvič po letu 1999 in tretjič v zgodovini, je premagal favorizirano moštvo Carolina Panthers s 24 : 10.

Razplet finala je presenetljiv, odločilna pa je bila predvsem obramba ekipe iz Kolorada, ki je bila ključ do drugega naslova tudi za 39-letnega Paytona Manninga.  

Za najboljšega igralca finala je bil po izbran Denverjev branilec Von Miller, ki je bil ključni člen obrambe. Ta je podajalcu Caroline, 26-letnemu Camu Newtonu, najboljšemu igralcu rednega dela prvenstva, onemogočila, da bi v finalu razvil svojo igro. Newtona so igralci Denverja zrušili šestkrat, ob tem je izgubil še tri žoge. A podobno je bilo že v polfinalu, kjer je Denver z granitno obrambo izločil branilce naslova New England Patriots.

Manning ni postal le najstarejši podajalec (quarterback), ki je osvojil naslov NFL, temveč tudi prvi, ki je zmagal z dvema različnima ekipama. Leta 2007 je bil najboljši z moštvom Indianapolis Colts. »Ponosen sem, da sem sploh dobil to priložnost, saj to ni samo po sebi umevno,« je po tekmi dejal igralec, ki bo v nekaj tednih napolnil 40 let. Zdaj je že drugi v družini z dvema naslovoma, saj je to uspelo tudi njegovemu mlajšemu bratu Eliju, ki igra za ekipo New York Giants.

Payton ne taji, da je bil njegov le manjši delček pri uspehu. »Obramba je bila neverjetna. Vesel sem, da mi ni bilo treba igrati proti njej.« Trener Gary Kubiak pa je dodal: »Naša obramba je bila vso tekmo izjemna. V napadu je bilo težko, a v obrambi smo bili res dobri.«

Spet brez naslova

Carolina je po letu 2004 (tedaj z Bradyjevim moštvom New England Patriots) igrala drugi finale, a spet ostala brez naslova. V rednem delu je sicer izgubila samo enkrat, a ekipa z najboljšim napadom je na razprodanem stadionu Levi's pred več kot 71.000 gledalci dosegla vsega 10 točk.

Obramba Caroline z Lukom Kuechlyjem je sicer dolgo držala ravnotežje, a odpovedal je napad. Cam Newton, ki se večkrat po stripovsko predstavlja kot Superman, je v finalu ugotovil, da se resnica včasih boleče razlikuje od fikcije, in naletel na svoj kriptonit. Razočaran pa obljublja: »Vrnili se bomo. Preprosto moramo zaigrati še bolje.« Vsaj s to njegovo trditvijo se ni težko strinjati ...

Slab je bil že začetek in zaostanek Caroline z 10 : 0 po prvi četrtini, ob polčasu pa s 13 : 7. Odločitev je padla tri minute pred koncem, ko je C. J. Anderson dosegel drugo polaganje za Denver.

Deli s prijatelji