SVETOVNO PRVENSTVO

Forma je, čakajo na start

Objavljeno 19. april 2016 16.56 | Posodobljeno 19. april 2016 16.57 | Piše: Marko Uršič

Slovenski hokejisti so se zjutraj z vlakom odpravili na SP divizije I skupine A na Poljskem.

Risi bodo tudi na SP tekmece napadali v krdelu. Foto: Tomi Lombar

Slovenski rokometaši so bili na januarskem evropskem prvenstvu v poljskem Vroclavu neuspešni, bili so kot mile mucke. Drugače je z risi, ti grizejo, imajo ostre kremplje, takšne pa je pričakovati tudi slovenske hokejske reprezentante na svetovnem prvenstvu divizije I skupine A, ki se začne v soboto. Vendar to ne bo sprehod po areni Spodek v Katovicah. Rise v boju za napredovanje v elitno skupino najprej čakajo Japonci, nato Italija, gostiteljica Poljska ter še Južnokorejci in Avstrija.

Novi selektor Nik Zupančič ima pred Katovicami jutri pripravljalno tekmo z Madžarsko v Budimpešti in še nekaj skrbi. Hokejisti gredo v mesto na Donavi z vlakom pa tudi v Šlezijo bodo prispeli po tirih. Za Zupančiča je skrb, ker še nima branilca Mihe Štebiha, ta ima klubske obveznosti pri jihlavski Dukli, in napadalca Roberta Saboliča; tudi ta še igra klubski hokej pri praški Sparti. »Če Štebih pride, bo od branilcev odpadel Jakob Milovanovič. Pri Saboliču je tako, da sta v ponedeljek in torek tretja in četrta tekma finalne serije češke ekstralige. Trenuten izid je 1:1, nemogoče je napovedati kar koli. Koliko časa ga bom čakal, je tudi težko reči. Njegova možna sedma tekma bo 26., takrat bo tudi že naša tretja tekma na SP, in bo za nas verjetno izgubljen,« kadrovsko križanko še sestavlja selektor Nik Zupančič.

Kako na ledu prelisičiti na papirju res ne slabe konkurence v Katovicah? »Italijani denimo delajo načrtno, s tem razlogom smo tudi šli na Dunaj pogledat prijateljsko tekmo med Avstrijo in Italijo. Poljaki so gostitelji, v dvorani je pričakovati 10.000 gledalcev, odvisno je tudi, kako bodo odigrali prva dva dneva. Azijci? Z Japonci smo se že opekli pred dvema letoma v Južni Koreji, Korejci so zelo neugodni, ker so agresivni. Z Avstrijci imamo že tako ali tako sosedske dvoboje. Ekipa, ki bo na ledu najbolj homogena, bo rezultatsko uspešna. V tem je naša prednost, smo kompaktni, nimamo velikih odstopanj,« je še dodal selektor Zupančič. Robert Kristan ima v vratih že prav veteransko število SP. »Forma je, le čakamo na začetek. Ne obremenjujemo se z nasprotniki, gledati moramo le na svojo igro, iti stopničko za stopničko, zbrati čim več točk, da osvojimo prvo mesto,« je bil praktičen Lix. Žiga Jeglič je dodal nekaj o uigranosti novega prvega napada z Rokom Tičarjem in Andrejem Hebarjem; Saboliča pač ni bilo na pripravljalnih tekmah pa tudi za SP je torej vprašljiv. »Dobro smo se ujeli, prihajamo do veliko priložnosti. Torej, na SP ne smemo iskati prav nobenih izgovorov,« je dodal s Tičarjem član Slovana iz Bratislave.

 

Deli s prijatelji