PROPAD

Finančno sidro potegnilo rokometni Koper na dno

Objavljeno 24. junij 2013 12.11 | Posodobljeno 24. junij 2013 12.11 | Piše: Marko Uršič

Matjaž Brumen brez dlake na jeziku, domačin Uroš Rapotec čustveno o propadu koprskega kluba.

Kapetan Uroš Rapotec na žalost v koprskem dresu ne bo več dvigoval lovorik. Foto: Blaž Samec/Delo

Koprskega rokometnega kluba ni več. Cimos Koper je odšel v zgodovino, saj se po padcu v finančne težave in s tem dolgom do upnikov igralcev posebni komisiji, ki jo je določil klub, z rokometaši ni uspelo dogovoriti o višini in ritmu zaostalih poplačil, s čimer bi klub z Obale lahko vsaj še dihal na škrge. Pooblaščenci in igralci so bili glede številk pri poplačilu na različnih bregovih, klubski predlog je bil, da se letni prejemki zmanjšajo za 25 odstotkov in da bi upnikom s časovnim zamikom poravnali do največ 75 odstotkov pogodbenih prejemkov, igralci so bili za 60 odstotkov neporavnanih obveznosti, plačljivo v triletnem časovnem obdobju, so pa bili pripravljeni plačilno letvico tudi pomakniti še malce navzdol.

Ljubljančan Matjaž Brumen je pri pojasnitvi ozadja pogajanj brez dlake na jeziku, njegov sklepni komentar klubske usode pa je: »Glede na položaj je zdaj težko kar koli reči. Šli bomo po svoji poti naprej, kam nas bo to pripeljalo, bomo videli. Borili se bomo za svoje, kar smo pošteno oddelali in pošteno zaslužili. Vprašanje pa je, ali se bo v tej naši državi dalo kar koli sploh dobiti,« je jasno levoroko desno krilo. Natančen je bil tudi glede številk pri neizplačanih zaslužkih. »Zahtevali smo, da nam klub poplača do šestdeset odstotkov, kar pomeni, da bi lahko privolili tudi v manj, če bi se pokazala dobra volja. Niso odstopali od svojega, mi pa tudi ne. Smo bili več kot pošteni, ampak na žalost, pač gospodarska kriza je velika, denarja ni in se predvideva, da tega niso zmožni realizirati. Glede na pogajanja bi nam lahko dali tudi več let, privolili bi še v daljše časovno obdobje za poplačilo. Ta njihova matematika pa je zelo čudna, po mojem gre s tistimi računi bolj za zavajanje javnosti. S tako računico, kot jo imajo oni, mi že startamo z minus petdesetimi odstotki pogodbenih obveznosti, tako da so na koncu prišli do te številke 25 odstotkov. Toliko so ponujali in od tega niso odstopali.»

Brumen: 
Njihova krivda

Glede (visokih) odškodnin za predčasen odhod iz Kopra med sezono je bilo klubsko vodstvo, glede na to, da ni plačevalo igralcev, zelo oddaljeno od želja rokometašev. »Predvidevali so, kaj se bo zgodilo, a so vseeno upali, da bo klub še obstajal. Temu primerno so zahtevali takšne odškodnine. To je njihova krivda, ne naša. Marsikaj bi se dalo rešiti, dobili bi vsaj delno poplačano, pa še klub bi nekaj zaslužil, ker bi lahko verjetno pokril tudi nekatere stroške drugih igralcev. V tistem trenutku ne vem, kaj so razmišljali, verjetno so menili, da bo kar vse v najlepšem redu.« Brumen ob žalostnem koncu koprske zgodbe že ve, kje bo igral v naslednji sezoni. »Podpisal sem za rokometni klub Vardar iz Skopja,« pravi, Makedonci pa bodo v naslednji sezoni igrali v ligi prvakov. Se je pozanimal, ali je plačilna politika pri Vardarju v redu? »Je, vse je korektno. Po mojih podatkih je vse korektno, da ne bo nobenih težav. A to obljubljajo vsi klubi, potem pa bomo videli, tako da upam, da bo vse v redu,« je še malce v smehu zaključil Matjaž Brumen.

Rapotec:
 Velika škoda

Ob propadu Cimos Kopra je še posebno težko domačinu in kapetanu moštva Urošu Rapotcu. V nasprotju z Brumnom igra na levem krilu, a tako kot nekdanji igralec Prul 67 mu dosti tega leži na duši. »Gotovo je za vse skupaj ena velika škoda. Na žalost je nastal položaj, ko se je vse zapletlo pri denarju in se tega ni dalo rešiti. Škoda je vseh teh uspehov, vseh mladih fantov, ki so trenirali. Nič, rokomet se bo v Kopru še igral, upam, da bo klub, ki bo nastal, tudi tako uspešen kot klub, ki je propadel. Seveda mi je res zelo hudo, v klubu sem bil že od začetka, pred generalnim sponzorjem in do konca. Kaj naj rečem? V bistvu, ko sem izvedel, kakšen je zaključek rokometnega kluba Cimos Koper, sem bil zelo razočaran. Nisem pričakoval, da se bo zgodba tako končala, verjel sem, da še vedno lahko funkcionira in da še vedno lahko peljemo zgodbo na isti ravni dalje. Ampak to ni bilo mogoče, dolgovi so bili preveliki, in na žalost niso bili rešljivi. Škoda, škoda, škoda, ker se je to zgodilo,« je Rapotec vso zgodbo zelo čustveno podoživel. »Pogajalska komisija je bolj gasila požar, poskušali so rešiti nastali položaj v klubu. Na žalost se jim z igralci ni uspelo uskladiti, pogojev, ki so bili dani, nismo sprejeli. Poskušali so urediti po najboljših močeh, je pa dolg nastal pod drugimi ljudmi, ne pod temi, ki so reševali položaj. Poskušali so rešiti, kar se je dalo rešiti, na žalost se ni dalo in klub je zaprt,« je še dodal. Ali ima otrok koprskega kluba že novo igralsko destinacijo? »Trenutno še ne, sem pa v raznih pogovorih. Če bo primerna priložnost, se bom zagotovo napotil v tujino. V Sloveniji so razmere, kakršne so, tako da, če bo, bo zagotovo kaj iz tujine.«

Deli s prijatelji