EVROLIGA

Filipovski premagal angino in Italijane

Objavljeno 17. november 2012 14.08 | Posodobljeno 17. november 2012 14.09 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarski evroligaš nima rednih plač, igralci pa se še ne pritožujejo, ampak trdo trenirajo.

Jaka Blažič je bil nerešljiva uganka za Italijane (foto: Roman Šipič).

LJUBLJANA – Trener italijanskega Cantuja Andrea Trinchieri je zamujal na novinarsko konferenco, kmalu se je izvedelo, zakaj. Ustavil se je pri sodnikih, ki so po njegovem mnenju sodili v korist Olimpije v končnici tekme 6. kroga evrolige, ki so jo Ljubljančani dobili z 81 : 79. »Zakaj?« je bilo vprašanje, ki ga je italijanski trener namenil sodniški trojki, nekaj minut za pojasnilo si je pred prhanjem odtrgal le Turek Redžep Ankarali, ki je sodil 'domačinsko', a daleč od tega, da bi bil pristranski. Ko mu je Turek pojasnil, je Italijan zložil nekaj besed za slovensko javnost, ki pa je čakala junake – zmagovalce.
 Italijan je ob tem pozabil na samokritiko, Sašo Filipovski je v nadaljevanju novinarske konference še pojasnil, da Olimpija nima rednih plač, medtem ko so Italijani v Slovenijo prileteli s čarterskim letom, nato pa še podcenjujoče preskočili večerni trening. To si je lahko privoščil veliki Real iz Madrida, Cantu pač ne. Italijane je deklasiral 23-letni Jaka Blažič, ki se je ustavil pri 30 točkah, dve pomembni trojki je v zadnjih treh minutah dodal Dylan Page. »Ta zmaga nam pomeni ogromno, predvsem pa je odlična psihološka spodbuda. Prekinili smo niz porazov, zdaj želimo narediti serijo zmag,« je bil navdušen Blažič, ki je pohvalil trenerja Filipovskega: »Spet nas je odlično pripravil!«


Filipovski je bil vesel in ponosen, a tudi vidno izčrpan. Angina je naredila svoje, ves teden pa je potrpežljivo goltal tablete, da bi prenesel vse napore in se izognil postelji. »Ta tekma je način in model, ki ga želimo imeti in mu slediti. Vsakič ne gre. Na tem mestu čestitke mojima pomočnikoma za pripravo na tekmo. Vesel sem zaradi igralcev, saj smo imeli stresen teden. Veliko smo se naučili, včasih moraš pač trdo delati in verjeti vase,« je povedal strateg zmajev.
 Tekmo si je iz sedme vrste ogledal Goran Jagodnik, ki je bil vesel, ker so zmaji osvojili točke, še bolj pa dejstva, da je minutažo vendarle dobil njegov prijatelj Jan Močnik. Košarkarski kibici pa si spet niso edini, ali bi bila mlada ljubljanska ekipa z izkušenim Jagodnikom ali Marko Milićem boljša ali slabša. Tega ne bomo izvedeli, je pa Milićev zastopnik Boris Gorenc še enkrat zatrdil: »Marka Milića smo Olimpiji ponudili.« S tem je tudi uradno zanikal stališče Olimpije, ki trdi, da Marka niso ponudili golobradim mladcem v pomoč. Union Olimpija ima dve zmagi v evroligi, ostal je v boju za najboljših 16, hkrati pa se je že obrestovalo delo s psihologom Alešem Vičičem.

»Pomaga nam,« je še pristavil Blažič, ki skrivnosti psihoseans ni želel razkriti.

Deli s prijatelji