KOŠARKA

Fiba Slovenijo prinesla okoli

Objavljeno 24. marec 2016 10.25 | Posodobljeno 24. marec 2016 10.27 | Piše: Drago Perko

Mednarodna košarkarska zveza je Sloveniji obljubljala mesto v novem klubskem tekmovanju.

Fiba je znala le vzeti milijone Sloveniji, ki je preplačala kotizacijo za evropsko prvenstvo 2013. Zdaj pa nas niti ne povoha. Foto: Uroš Hočevar/Delo.

V evropski klubski košarki še vedno vlada kaos, kjer se Mednarodna košarkarska zveza Fiba in združenje evropskih zvez Uleb tepeta za naklonjenost klubov in popolnitev tekmovalnih mest za novo sezono. Fiba se je že sprijaznila s tem, da najboljših klubov v njeni košarkarski ligi prvakov ne bo. Precej bolj mamljivo je bilo za CSKA in druščino vabilo evrolige. Pri drugih klubih pa Fiba nima milosti. Da jih bo spravila pod svoje okrilje, sredstev ne bo izbirala, to je bilo jasno v minulih dneh.

Fiba je po številnih tednih in mesecih ugibanj le predstavila svojo tako opevano ligo prvakov, ki je hotela spominjati na starejšo in zelo sposobno nogometno sestro. A je slaba kopija nogometne različice. Košarkarska liga bo štela 32 ekip, 24 jih ima mesto že zagotovljeno, med njimi so si neposredno mesto zagotovili prvaki Belgije, Češke, Francije, Grčije, Italije, Izraela, Litve, Nemčije, Poljske, Španije in Turčije. Za osem prostih mest bo igralo 24 moštev. V rednem delu bo 32 moštev razdeljenih v štiri skupine. Vsak klub bo uvodoma prejel 100.000 evrov, po štirje napredujejo v drugi krog, za vsako stopničko dalje pa bodo tudi finančno stimulirani. Liga se konča s finalnim turnirjem četverice. Kvalifikacije se začnejo 27. septembra, igralna dneva bosta sreda in četrtek.

Rašo verjel

Slovenije ni poleg, verjetno se za njo najde mesto v kvalifikacijah. Zakaj nas ni, vedo točno le pri Fibi. Pa se zdi, da še tam ne točno. Še v soboto in nedeljo je imela, tako nam je zagotovil generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović, zagotovljeno mesto med izbranci v ligi prvakov. Potem sta se zgodila skupščina regionalne lige ABA in sestanek predsednikov košarkarskih zvez, katerih klubi merijo moči v regiji. Liga ABA je izdala sporočilo za javnost, v katerem je zapisala, da zveze v popolnosti podpirajo regionalno ligo. Dan zatem sta slovenska in srbska zveza že zanikali to popolno podporo, a je bilo za Slovence prepozno, saj je Fibo očitno ta formulacija razkurila. Kot pravijo naši viri, je Fibo dodatno razjezila liga ABA, njeni trije klubi naj bi igrali v Ulebovem evropskem pokalu. Takšna odločitev dodatno siromaši Fibino tekmovanje. Fibi pa tudi ni jasno, kako je mogoče, da panožne zveze nimajo pod kontrolo klubov, ki se sami odločajo o svojih željah in apetitih, predvsem pa o tekmovanjih, kjer sta jim omogočeni tekmovalna in finančna prosperiteta. Očitno Fiba pozablja, da je njeno početje in siljenje klubov v igranje določenih lig v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo.

Deli s prijatelji