RAZDVOJENOST

Fiba se vede otročje

Objavljeno 18. april 2016 23.29 | Posodobljeno 18. april 2016 23.30 | Piše: Drago Perko

Evropska košarkarska zveza se je spravila na 14 košarkarskih zvez, ki podpirajo evropski pokal EuroCup. Stari celini se ponavljata leto 2000 in razdvojenost.

V katerem evropskem košarkarskem pokalu bodo slovenski klubi nastopali v novi sezoni? Foto: Mavric Pivk

MIES – Evropska klubska košarka je veliko pričakovala od ustanovitve košarkarske lige prvakov. Fiba Europe je hotela kopirati nogometno različico, ki klubom veliko daje in omogoča razvoj. Grdo ji je spodletelo, to je zdaj že jasno. Najboljši klubi so ji obrnili hrbet in se odločili za evroligo. S tem porazom se je Fiba sprijaznila, nikakor pa ne z dejstvom, da bi drugi klubi iskali svojo priložnost v še enem tekmovanju, ki ga organizira Uleb. A prav to tekmovanje, EuroCup, ima iz dneva v dan več privržencev. Za nameček je zvestobo evroligi in EuroCupu pred dnevi prisegla tudi liga ABA, z njo posredno pa tudi slovenski predstavniki.

Suspendirali bi moške

To je v petek tako razjezilo vodstvo Fibe, da je ukrepalo. Nekaj pred deseto zvečer je na naslove košarkarskih zvez na Balkanu, torej tudi slovenske, prišlo pismo z grožnjo o suspenzu moških reprezentanc vseh starostnih kategorij, ki jih letos čakajo nastopi na evropskih prvenstvih mlajših selekcij, suspendirali pa bodo tudi člansko vrsto, ki jo jeseni čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. »Vsaka zveza, ki dovoljuje svojim klubom, da z ECO sklepa dogovore, bo suspendirana in ne bo smela nastopati na prvenstvih pod okriljem Fiba Europe,« je med drugim zapisal izvršni direktor Fiba Europe Kamil Novak. »Takoj smo se slišali z vsemi predsedniki regionalnih zvez, za zdaj smo se domenili, da bomo v prihodnjih dneh uskladili odgovor Fibi. Se pa seveda vsi samo čudimo tej otročji in nepošteni potezi. Nismo osamljeni v tem,« so bile prve besede predsednika Košarkarske zveze Slovenije Mateja Erjavca. Fiba je dala Sloveniji do srede čas, da poda svoj zagovor. Identične skrbi imajo še v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, BiH, Španiji, Grčiji, Italiji, Izraelu, Turčiji, Litvi, Rusiji in na Poljskem.

Imajo več jajc

Ne glede na grožnje pa je jasno, da slovenska košarka skorajda nima besede v Evropi. »Na eni strani smo v bližini centrov moči, na drugi strani pa smo periferija. To velja za reprezentančno košarko, za klubsko še veliko bolj. Reprezentanca je imela en slabši izid leta 2015, klubska košarka pa je trenutno na periferiji. To nam dajejo dovolj jasno vedeti tudi iz Fibe. Ni prav, da vojna poteka na plečih klubov in zvez! Problem je tudi, ker Fiba ne opravi svoje vloge, kot bi jo morala. Morda to počne zaradi nekih starih zamer,« je na okrogli mizi, ki jo je organiziral spletni portal kosarka.si, opozoril Erjavec. »Danes imamo več jajc, da se lahko upiramo,« prizna Erjavec, da se v nasprotju z lani precej bolj umirjeno in taktno odzovejo na Fibine grožnje. Po Erjavčevem mnenju Fiba izgublja kredibilnost, saj še vedno ni privlekla na plan aduta, denarcev, s katerimi bi hipoma pridobila naklonjenost klubov. Le zneski bi morali imeti dovolj ničel.

Eurobasket
2013 brez učinka

Rado Lorbek je razkril, zakaj se je lani Fiba tako odločno spravila na regionalno ligo ABA in njeno tedanje vodstvo z Romanom Liscem in Lorbkom na čelu. »Šlo je za zamero do mene. Union Olimpija je bila ob ustanovitvi evrolige, kot jo poznamo danes, jeziček na tehtnici. Peterica klubov je rekla, da bo storila tako kot mi,« je Lorbek opisal razmere iz poznih 90. let minulega stoletja, ko so Fibi in njenemu takratnemu vladarju Borislavu Stankoviću pokazali zobe. »Fiba ni razumela, da ni mogla več odločati o usodi klubov, ki so se razvili tako rekoč v podjetja. Klubi so imeli denar, ne pa pravice, da odločajo. To se zdaj ponavlja,« je Lorbek potegnil še vzporednico med evropskim košarkarskim razkolom iz leta 2000 in danes. »Mislim, da smo se poenotili, da brez sodelovanja vseh, ki imajo radi košarko, negativne spirale slovenske košarke ne bomo ustavili! Treba je stakniti glave, pred nami je težak proces, ki bo trajal vsaj pet let!» je Lorbek izrazil pobožne upe, da se ustavi padajoči trend v slovenski košarki, ki tudi v primeru vabila evrolige ne bi bila konkurenčna. Financ za to nima, niti virov v igralskih in vodstvenih strukturah. »Ogromno denarja je šlo, v Mariboru in Novem mestu pa niso uredili infrastrukture. Efekta evropskega prvenstva ni bilo... Kam je šel denar, ki je ostal? Bolje, da bi za deset let klubom plačali sodniške stroške ali poravnali dolgove,« je še predlagal Lorbek.

 

Deli s prijatelji