EVROLIGA

Fenerbahčejevega Satoja na Brniku ujeli s ponarejenim potnim listom

Objavljeno 19. oktober 2012 12.12 | Posodobljeno 19. oktober 2012 12.12 | Piše: Drago Perko

Gosti Uniona Olimpije v košarkarski evroligi pred drevišnjim dvobojem še brez pomembnega igralca.

LJUBLJANA – Košarkarska Ljubljana se je po zadnji letargični sezoni zbudila, z zmagama v evroligi proti Cantuju in po ponedeljkovem uspehu v Zadru se o košarki spet govori. Tudi zato, ker nocoj v Stožicah (20.45) gostuje nesramno bogati turški Fenerbahče, kjer ima več kot polovica igralcev tako letno plačo kot znaša tri četrt Olimpijinega proračuna. »Fenerbahče je pravi dream team z novim trenerjem Pianigianijem,« opozarja ljubljanski trener Sašo Filipovski. Največ pozornosti bodo zmaji posvetili Boju McCalebbu, makedonskemu reprezentantu, ki je motor zasedbe.

Turki so lačni uspeha na mednarodni sceni, zato so na vsaki tekmi pod posebnim pritiskom. Tudi danes ne bo nič drugače s trenerjem Pianigianijem, ki na leto zasluži okoli dva milijona evrov. Za tolikšno plačo pa bo moral zmagovati in zbirati lovorike. Lastnikov turškega kluba osem domačih naslovov ne osrečuje več, hrepenijo po evropski veljavi. Najdlje so prišli v evroligi leta 2008, ko so bili četrtfinalisti. »Olimpija bo obračun začela na svoj energijsko bogat način, zato moramo kontrolirati ritem, predvsem pa preprečiti protinapade,« spoštljivo o Olimpiji spregovori Italijan na klopi Turkov.

Sato prenočil na brniškem letališču

Gostje so prispeli v Slovenijo včeraj popoldne, za slabo voljo so nemudoma poskrbeli slovenski policisti. Pridržali so košarkarja Romaina Satoja (31) državljana Centralnoafriške republike. Razlog je ponarejen potni list. Kljub pojasnilom so ostali slovenski organi pregona neomajni – košarkar je moral ostati na Gorenjskem. Ekipa se je odpeljala v Ljubljano, pojedla kosilo, zvečer pa že trenirala. Pridržanje Sata je razhudilo Turke. Da bi ga rešili, so klicali na ambasade na Dunaj in Pariz, a so telefoni zvonili v prazno. Košarkar je moral prespati na Brniku, danes pa ga bodo privedli k dežurni tožilki Okrožnega državnega tožilstva v Kranju.

Nekaj več razlogov za veselje je imel košarkar Fenerja Emir Preldžić, ki ga je ob prihodu v hotel pričakala družina. »Vesel sem, ker sem spet v Sloveniji, tri leta me ni bilo, nazadnje sem tu obiskal Gašperja Vidmarja.« Danes je Preldžić eden glavnih mož Fenerbahčeja, trener mu zaupa, zaveda pa se, da Slovenci menda niso pozabili, da je slovenski dres menjal za turškega. »Na vse sem pripravljen, tudi na žvižge, z mislimi pa sem pri dobri igri in izpolnjevanju zahtev mojega trenerja.« V taboru Olimpije z motivacijo ni težav, David vedno rad pokaže mišice Goljatu. »Igralci odlično delajo in trenirajo,« je slišati v Stožicah, kjer pa tudi to pot ne gre brez težav. Igralci potrpežljivo čakajo dve plači. Godrnjanja ali pritožb ni, ampak še bolj trdo trenirajo. Od navijačev pa odkrito pričakujejo, da se zberejo v kar največjem številu – več prodanih vstopnic pomeni več upanja za plačo.


Deli s prijatelji