DIAMANTNA LIGA

Farah v Birminghamu slavil na 5000 metrov

Objavljeno 30. junij 2013 21.31 | Posodobljeno 30. junij 2013 21.31 | Piše: STA, S. J.

Farah je v zadnjem krogu za seboj pustil Etiopijca Yenewa Alamirewa in Hagosa Gebrhiweta.

Mo Farah.

BIRMINGHAM – Britanec Mo Farah je na atletski diamantni ligi v Birminghamu zmagal na 5000 metrov in nakazal, da je eden najresnejših favoritov za naslov svetovnega prvaka. Farah je v zadnjem krogu za seboj pustil Etiopijca Yenewa Alamirewa in Hagosa Gebrhiweta.

»Mladi fantje so me želeli premagati. Tempo je bil počasen in razmere niso bile najboljše. Bilo je zelo vetrovno, na koncu pa sem vendarle zmagal,« je dejal Farah, olimpijski zmagovalec na 5000 in 10.000 metrov.

V Angliji ni nastopila večina najboljših atletov, ki se pripravljajo na avgustovsko SP v Moskvi. Preizkušnja na 110 m z ovirami je pripadla Ryanu Brathwaitu iz Barbadosa, ki je premagal Američana Ariesa Merritta. Na 400 m z ovirami je zmagal Portoričan Javier Culson, drugi je bil domačin Rhys Williams, tretji pa Američan Michael Tinsley. Olimpijski prvak Felix Sanchez iz Dominikanske republike je osvojil sedmo mesto.

Na ženski tekmi na 200 metrov sta se pomerili Jamajčanka Shelly-Ann Fraser Price, olimpijska prvakinja na 100-metrski razdalji, in Američanka Carmelita Jeter, zmago pa si je pritekla Blessing Okagbare iz Nigerije. Fraser Priceova je bila druga, Jeterjeva pa sedma. Na četrtem mestu je na 100 m z ovirami končala olimpijska zmagovalka iz Londona 2012, Avstralka Sally Pearson, zmage se je veselila Američanka Dawn Harper-Nelson.

Američan Christian Taylor, olimpijski prvak v troskoku, je skočil 17,66 metra, drugo mesto je osvojil francoski šampion Teddy Tamgho (17,47 m). Sprinterska preizkušnja na 100 metrov je pripadla Jamajčanu Nesti Carterju, na 800 m je slavil Etiopijec Mohammed Aman, njegov rojak Aman Wote je bil najboljši na 1500 m. Američan Reese Hoffa je zmagal v suvanju krogle, Norvežan Andreas Thorkildsen pa v metu kopja.

Deli s prijatelji