DODATNE KVALIFIKACIJE

Fantje in dekleta na pragu EP

Objavljeno 25. maj 2015 11.25 | Posodobljeno 25. maj 2015 11.27 | Piše: Marko Uršič

Slovenski reprezentančni odbojkarji, proti Portugalski, in odbojkarice, s Francijo, so v uvodnih dvobojih dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo gladko zmagali.

Tudi Klemen Čebulj je prispeval svoje k zmagi. Foto: Leon Vidic/Delo

Slovenski odbojkarji so odlično opravili z uvodom v dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev na letošnje evropsko prvenstvo. Izbranci novega selektorja Andree Gianija so v Mariboru odpravili Portugalsko s 3:0 (31:29, 25:20, 25:17) in si pred povratno tekmo v Sra da Hori priigrali odlično izhodišče. Slovenci so v prvem nizu, dolgem kar dobro poldrugo uro, izrabili šele osmo zaključno žogo, v drugem pa so do dobljenega niza prišli po zasuku, ki ga je z odličnimi začetnimi udarci ustvaril Mitja Gasparini. Portugalci so bili v tretjem nizu ob odličnih slovenskih igralskih posamičnih kakovostih povsem izgubljeni, Gianijevi fantje so ga z izidom 25:17 zlahka pripeljali do konca in končne zmage s 3:0. V slovenski vrsti je bil s 15 točkami najučinkovitejši Gasparini, po enajst sta jih prispevala Alenk Pajenk in kapetan Tine Urnaut.

»V prvem nizu smo storili preveč napak, bili smo negotovi, ker z novim selektorjem pred tem dvobojem nismo odigrali nobene pripravljalne tekme. V tretjem nizu je bila naša igra sproščena, uspevalo nam je skoraj vse. Z dobrimi začetnimi udarci smo ustvarili tudi veliko nasprotnih napadov. Navijači iz Verone, ki so prišli spodbujat našo reprezentanco, so res prisrčni, povsod nas spremljajo,« je povedal servisni junak Mitja Gasparini, sicer tako kot trener Giani član istega kluba Blu Volley Verone. »Zares smo odigrali kot prava ekipa. Tekmece smo že od začetka želeli odmakniti od mreže, da bi do izraza prišla naš blok in obramba,« je pristavil Tine Urnaut.

Slovenska ženska reprezentanca pa je v Niortu v prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na EP Francijo premagala s 3:1 (-17, 27, 21, 19). Varovanke selektorja Bruna Najdiča so v vseh prvinah prvi niz odigrale slabo, a so se pravočasno zbrale. Drugi niz so dobile po pravi drami, čeprav so imele že lepo prednost, tretjega in četrtega pa nekaj lažje, predvsem zaradi odličnih blokov Sare Hutinski. »Z izidom moramo biti zelo zadovoljni, z igro manj. Predvsem zaradi slabega začetka, ko smo pokazali veliko živčnosti, kar je po svoje razumljivo. Vedeli smo, kaj nam tekma prinaša, kaj lahko izgubimo, zato nam igra ni stekla. Imamo še veliko rezerv v napadu in tudi v servisu, s katerim tokrat nisem bil zadovoljen. Zagotovo pa pred petkovo povratno tekmo v Mariboru ne sme biti nobene evforije,« je menil selektor Najdič. Kapetanka Marina Cvetanovič je dodala: »Začele smo v krču, ko smo se sprostile, pa je igra stekla. Napaka bi bila, če bi zdaj bile zadovoljne, moramo biti še boljše. Tekma v Mariboru bo težka, zdaj se ekipi bolje poznata, kar bo zagotovo kaj spremenilo.«

Deli s prijatelji