SP V JUDU 2017

Fabjan pripravljen na vse, tudi na najhujše

Objavljeno 28. avgust 2017 17.45 | Posodobljeno 28. avgust 2017 17.45 | Piše: Miha Šimnovec

V Budimpešti danes začetek svetovnega prvenstva v judu. Do petka na tatamiju osem Slovencev.

Tina Trstenjak je z mislimi povsem pri četrtkovem dnevu D. Foto: Miha Šimnovec

LJUBLJANA – Z dvoboji v najšibkejših kategorijah do 48 (ženske) in do 60 kilogramov (moški) se bo danes v Budimpešti začelo 31. svetovno prvenstvo v judu, od osmerice Slovencev, ki se bodo do vključno petka borili za čim višje uvrstitve, pa bo uvodni tekmovalni dan na blazine dvorane Laszla Pappa prikorakal le Matjaž Trbovc. Judoist kluba Z'dežele Sankaku, ki na najnovejši svetovni jakostni lestvici drži 38. mesto, bo že zelo zadovoljen, če se bo prebil med sedmerico. »Veliko bo odvisno od dnevne forme, žreba, sreče. Judo je pač takšen šport, da lahko vsak premaga vsakogar,« je pojasnil 27-letni Trbovc, ki mu bo ob tatamiju napotke dajal starejši brat Igor Trbovc, eden od pomočnikov Marjana Fabjana. Glavni trener pri najuspešnejšem slovenskem klubu se bo v madžarsko metropolo pripeljal šele v sredo skupaj z našo glavno adutinjo Tino Trstenjak (do 63 kg), ki bo v četrtek branila naslov svetovne prvakinje izpred dveh let v Astani.

10 kolajn so slovenski judoisti doslej osvojili na SP.

Fabi, kakor ga vsi kličejo, še pred nobenim velikim tekmovanjem ni bil tako miren kot ravno pred tokratnim svetovnim prvenstvom. »Glede turnirja v Budimpešti sem bolj ali manj neobremenjen. Poolimpijske sezone so mrtve sezone, tako jih tudi jemljemo,« je omenil 59-letni Celjan in ponovil, da bo zelo vesel sleherne kolajne. Kljub poškodovani rebrni mreni, ki jo je ovirala še spomladi, ima največ možnosti zanjo vsekakor Trstenjakova, ki je prav v četrtek dopolnila 27 let. Vendar rojstnega dneva ni posebno praznovala, saj je že dlje z mislimi povsem pri glavnem vrhuncu letošnje sezone. Fabjan je pred odhodom v Budimpešto pripravljen na čisto vse. »Tudi na najhujše! Vendar me tudi slabši izkupiček ne more zlomiti. Če ne bo kolajne, se svet ne bo podprl,« je poudaril alfa in omega pri klubu z Lopate.

Kot je še pripomnil, po eni strani že komaj čaka, da bo konec prvenstva in bo lahko začel nove bazične priprave s svojimi izbranci. S katerimi, bo jasno najpozneje do prvega oktobra. Medtem je že imel sestanek z evropskim podprvakom Adrianom Gombocem (do 66 kg), ki ga je Fabjan izključil iz ekipe za svetovno prvenstvo, ker se ni ravnal po etičnih načelih juda in pravilih kluba Z’dežele Sankaku. »Adrian je uvidel, kaj je storil narobe, še enkrat se bova sestala, ko se bom vrnil iz Budimpešte. Takrat se bova tudi dogovorila, kako naprej, upam pa, da se bo spravil k sebi in da ga bomo prihodnje leto spet videli na tatamijih,« se nadeja eden od najboljših judoističnih trenerjev na svetu.

Na Madžarskem se bo poznala tudi odsotnost Roka Drakšiča (do 73 kg), ki naj bi se v desetih dneh izjasnil glede svoje prihodnosti, in Ane Velenšek (nad 78 kg). Svetovna podprvakinja iz Astane 2015 in bronasta z lanskih olimpijskih iger v Riu de Janeiru bo morala, kot kaže, znova pod nož, potem ko ji je med nedavnim krajšim oddihom na morju spodrsnilo in je v kolenu spet začutila manjšo bolečino. Vendar pa naj bi šlo tokrat na srečo »le« za poškodbo meniskusa. 



Za zlato 20.800 dolarjev

Madžarski prireditelji so skupaj s Svetovno judoistično zvezo (IJF), na čelu katere še naprej (do leta 2021) kot predsednik ostaja Marius Vizer, za SP zbrali bogat nagradni sklad v znesku 798.000 ameriških dolarjev. Prvaki bodo prejeli po 20.800 $ (njihovi trenerji po 5200), drugouvrščeni po 12.000 $ (trenerji po 3000) in tretjeuvrščeni po 6400 $ (trenerji po 1600).




Slovenci na SP v Budimpešti

Danes: Matjaž Trbovc (Z'dežele Sankaku, do 60 kg); jutri: Andraž Jereb (Bežigrad, do 66 kg); sreda: Martin Hojak (Bežigrad, do 73 kg); četrtek: Andreja Leški (Bežigrad, do 63 kg), Tina Trstenjak (Z'dežele Sankaku, do 63 kg); petek: Anka Pogačnik (Z'dežele Sankaku, do 70 kg), Klara Apotekar (Z'dežele Sankaku, do 78 kg) in Mihael Žgank (Z'dežele Sankaku, do 90 kg).



 

 

Deli s prijatelji