LIGA ABA

Evropski prvak spet pri nas?

Objavljeno 13. januar 2015 08.10 | Posodobljeno 13. januar 2015 08.12 | Piše: Drago Perko

Košarkarski velikan Panathinaikos bi zapustil grško prvenstvo in igral v ligi ABA.

Bodo grški košarkarji vnovič polnili dvorano v Stožicah? Foto: Uroš Hočevar/Delo

Šestkratni evropski košarkarski prvak Panathinaikos se vnovič resno spogleduje z idejo, da bi zaigral v regionalni ligi ABA. Klubi in vodstvo tekmovanja ne bi imeli nič proti, da bi tako eminentno ime gostovalo v dvoranah od Triglava do Gevgelije. »Liga ABA je bila ustanovljena za klube iz naše regije. Pa vendarle, zakaj ne bi našega tržišča razširili na 60 milijonov prebivalcev. S tem bi bili na boljšem prav klubi, ki bi tako lažje prišli do kakšnega dodatnega evra. Bolj ali manj je jasno, da smo odvisni od sredstev, ki pridejo s področja zunaj naše lige,« generalni direktor lige ABA Roman Lisac ne skriva navdušenja, da bi imel v tekmovanju tako slovito ime, kot je Panathinaikos, kar 34-kratni državni prvak Grčije. Zaradi težav v domačem okolju v atenskem velikanu razmišljajo, da bi se že letos poslovili od grške lige. Kaplja čez rob je bil odvzem zmage v četrtfinalu pokalnega tekmovanja. Panathinaikos je izločil največjega tekmeca, Olympiakos, a potem za zeleno mizo zaradi administrativnih napak ostal brez napredovanja. To je bil zadosten razlog, da je Pao zagrozil z odhodom, alternativo pa je našel prav v naši regiji.

Resna namera ali igra?

V obeh slovenskih predstavnikih iz lige ABA, Krki in Union Olimpiji pozdravljajo morebiten prihod Panathinaikosa. »Seveda bi bilo to dobro za našo ligo,« meni Miro Župevec, direktor KK Krka. »To sta dve plati iste zgodbe: ta vest se je pojavila čez noč, sredi sezone, uradnih informacij o tem pa nimamo. Tudi zato težko kaj povemo na to temo,« je dejal direktor Union Olimpije Matevž Zupančič, ki ne zanika, da bi veliko ime evropske košarke okrepilo ligaško tekmovanje. »Ne smemo kar skočiti na prvo žogo. Pod vprašajem bodo tudi tekmovalni motivi Grkov, ki tako ali tako imajo licenco A, ki jim omogoča non-stop igranje v evroligi. Potemtakem bi bilo treba spet menjati tekmovalni sistem, saj bi v evroligo potem napredovali 2. in 3. ekipa tekmovanja, če bi bil Panathinaikos prvak. Tako ga v skupnem vrstnem redu glede evrolige sploh ne bi upoštevali,« imajo pomisleke v Ljubljani. Lisac pričakuje, da bodo pri Panathinaikosu jasno povedali, kakšne cilje in ambicije premorejo. Željo po vnovičnem igranju v regiji je po besedah Romana Lisca pokazal tudi izraelski Maccabi. »Paziti pa moramo, da ne bi naredili kakega rompompoma brez potrebe, zato moramo vse korake delati v soglasju z evroligo, našim partnerjem in našo mamo,« opozarja Lisac. Ob tem je treba vedeti tudi to, da je Panathinaikos z izstopom iz grške lige grozil že pred tremi leti in pol, vendar se ni zgodilo nič.

Obubožani Bolgari

Grki za zdaj s svojimi namigi vodstvu regionalne lige povzročajo sladke skrbi, povsem drugače pa je v primeru Levskega iz Sofije. Sedemnajstkratni prvak Bolgarije je aprila na velika vrata prišel v ligo, sklenil je triletno pogodbo. V svoji preimerni sezoni pa Bolgari na eno tekmo sploh niso prišli (proti Budućnosti), eno pa so preložili (proti Zadru). Če bodo manjkali še na tretji tekmi, jih bo iz tekmovanja izključilo kar vodstvo. »Od začetka je bilo kar prelepo, da bi bilo res,« se Lisac spominja uvodnih pogovorov z Bolgari, ki svoje vloge v tekmovanju niso upravičili. Vodstvo lige verjame, da bo v primeru Panathinaikosa in Maccabija to bistveno drugače in kajpada uspešnejše.

Deli s prijatelji