ODPOVED

Evropskega prvenstva na Ptuju ne bo

Objavljeno 26. julij 2012 12.56 | Posodobljeno 26. julij 2012 12.57 | Piše: Drago Perko

Mozaik gostiteljev EP v košarki v Sloveniji se ne sestavlja, vprašljiva tudi kotizacija.

PTUJ, LJUBLJANA - Ptuj definitivno ne bo gostil evrobasketa 2013, ki se 4. septembra 2013 začne v Sloveniji. »Ker smo imeli gradbeno dovoljenje, smo se prijavili za evropska sredstva,« pojasnijo na mestni občini najstarejšega mesta. Od prvenstva so se uradno, dejansko in pravno poslovili že 18. junija, ko je tako sklenil najvišji občinski organ – mestni svet. Povrhu pa tudi evropskih sredstev letos ne bo. »Ker občina ni posredovala vseh naloženih dokazil, vloga ni popolna,« za Slovenske novice povedo na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Kdo bo kaj plačal?

Ob že odpisanem Novem mestu so tako za predtekmovanje ostali le še Koper in Jesenice. Kandidata za zapolnitev dveh košarkarskih vrzeli sta Celje ter Ljubljana s Halo Tivoli, Maribor malce manj. Zoran Janković je tako ali tako košarkarski zanesenjak, šport pa ima rad tudi celjski župan Bojan Šrot. Razlika je le ta, da je Šrot že dejal, da ne misli plačati kotizacije.
Vprašanje pa je, katero od mest jo bo sploh plačalo. Lahko se izkaže, da prav dolenjska naglica ni bila ravno preudarna. Lani so kot prvi in do danes edini plačali 150.000 evrov, medtem ko so Jesenice, Ptuj ter Koper vestno skrivali svoje evre. Zdaj je jasno, zakaj.

Pogodbe sploh niso bile podpisane?

Kot nam je pojasnil eden od dobrih poznavalcev razmer, ni niti pravne osnove za plačilo kotizacije. »Zadeve niso dorečene,« pove in opozori, da se morajo občine držati določenih pravil pri naročanju in javnih razpisov. »Nismo takšen pravni subjekt kot Košarkarska zveza Slovenije.« Povedal nam je, da so se mesta med seboj že uskladila in so družno naslovila predloge na KZS, ki pa teh osnutkov še ni vrnila. »Prvotne pogodbe so bile dodane h kandidaturi Košarkarske zveze Slovenije pri Fibi Europe. Pripisano je bilo, da bomo pogodbe pozneje uskladili.« Usklajevanj, razen na relaciji mesta–mesta, ni bilo, potemtakem so dogovori formalnopravno nični.

Nachbarjev klic KZS-ju: v čim manjšo dvorano

Je pa minulo prvenstvo mlajših članov dokazalo, da je Slovenija željna košarkarskih spektaklov. Zato ne gre več dvomiti, da prvenstva ne bo. Take blamaže si država ne bo dovolila, tekmovanje pa je (moralno) podprl tudi predsednik Danilo Türk pred dvema tednoma v Domžalah. Pred košarkarsko zvezo je le še sestanek s predstavniki vlade in Fibe Europe, ko bo treba reči bobu bob zavoljo kotizacije ter razkriti imena mest gostiteljev. Predvsem pa se pametno odločiti, kje bo Slovenija igrala ključno tekmo za preboj v polfinale. »Naj nas dajo v četrtfinalu v čim manjšo dvorano,« apelira izkušeni mož in z vsemi žavbami namazani Boštjan Nachbar na zvezo ter organizatorje. Če bomo že dali toliko milijonov, menda si bomo pa lahko izbrali, zlobirali ali kar izsilili, kje bomo igrali četrtfinale!

Deli s prijatelji