TRI FRONTE

Evropa povsem izčrpala Olimpijo in Helios Suns

Objavljeno 02. december 2016 08.22 | Posodobljeno 02. december 2016 08.24 | Piše: Drago Perko

Več kot polovica slovenskih košarkarskih prvoligašev se meri na mednarodni sceni.

Gašper Okorn Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA, DOMŽALE – Letošnja sezona je tudi za košarkarske klube nekaj posebnega. Toliko, kar sedem, jih že lep čas ni bilo na mednarodni sceni. Prvič po 14 letih pa so vsi prvoligaši začeli sezono v enotnem državnem prvenstvu ligi Nova KBM. Na to so na Košarkarski zvezi Slovenije ponosni. Če ima kdo težave s tem (urnikom, ne ponosom), je to Union Olimpija. Zmaji so v ponedeljek doma gostili Crveno zvezdo na tekmi lige ABA, v sredo zvečer so v evropskem pokalu gostovali v Jeruzalemu, danes jih čaka gostovanje v Škofji Loki, jutri pa se zmaji že odpravljajo v Zagreb na tekmo proti Cedeviti. Trenirali bodo tudi v nedeljo, da bi v ponedeljek odigrali zaostalo tekmo lige ABA proti Krki. Temu pa sledita še tekmi proti Sixt Primorski, Zadru in Valencii. V dveh tednih bodo odigrali osem tekem. Ritem, ki se ga ne bi sramovali v severnoameriški ligi NBA. »Počivamo kar med potovanji,« sarkastično pravi trener Gašper Okorn, ki si želi le, da ekipa preživi ta nori (za večino raje veseli) december. »Trdim, da smo boljša ekipa, kot kažemo danes. Preprosto ni časa za kakovostno pripravo. A ne jokamo,« je jasen Okorn. Njegova ekipa je v evropskem pokalu v sedmih tekmah zmagala le enkrat in pustila soliden vtis med bogato konkurenco. Uvod v ligo ABA je bil za zmaje nesrečen – tri uvodna gostovanja so izgubili za točko, za nameček so naredili kiks proti MTZ, ko jim je uspelo izgubiti dobljeno tekmo. Trem zmagam so dodali sedem porazov, kar je dovolj za 11. mesto. V domači ligi so Ljubljančani v osmih tekmah zmagali šestkrat. »Evropska sezona sicer še ni čisto končana, dejstvo pa je, da se v drugi krog tekmovanja tokrat ne bomo mogli uvrstiti. Imeli smo zelo težko skupino, v kateri je bilo težko pričakovati napredovanje. Morda bi nam še uspelo, če bi nam v čisto prvem krogu uspelo presenetiti Lokomotiv ali odškrtniti zmago pri močnem Ulmu. Na vseh tekmah smo bili konkurenčni, na koncu pa je za premagovanje objektivno tako zelo močnih nasprotnikov pač zmanjkalo kakovosti. Poznalo se je, da smo nastopali z doslej najnižjim proračunom (okoli 450.000 evrov; op. a.). Nekaj naših mladih igralcev je dobilo lepo priložnost, Devin Oliver, Nikola Janković in Brandon Jefferson so se izkazali za več kot hvaležne tuje okrepitve. Izkupiček v ekonomskem smislu je tak, kakršen je bil načrtovan, torej gotovo pozitiven iz naslova TV-pravic in dela sofinanciranja ter sponzorstev,« pa s finančnega vidika smisel evropskih tekem utemeljuje direktor Matevž Zupančič, ki verjetno razmišlja, da po koncu evropske sezone proda katerega od tujcev.

Na treh frontah se merijo tudi Domžalčani, ki nastopajo v Fibini ligi prvakov (po sedmih krogih imajo eno zmago), domači ligi in srednjeevropskem pokalu Sixt Alpe Adria. »Če pogledamo v ligi prvakov, nas ni nihče nadigral. Nezadovoljni smo lahko le z zadnjo tekmo, ko so bili Čehi bistveno boljši, mi pa zdesetkani,« sezono Heliosa v ligi prvakov ocenjuje športni direktor Ladivoj Gorjan, ki opozarja, da po navadi v Fibinem tekmovanju tekme izgubijo v zadnjih petih minutah. »Ne bojim se konkurence, bojim pa se poškodb,« je že pred začetkom sezone opozarjal trener Jakša Vulić. Imel je prav, na voljo ima premalo igralcev, predvsem pa premalo časa, da bi si lahko odpočili. »Časa za regeneracijo ni. Na Češko smo potovali 11 ur z avtobusom, potem smo igrali tekmo,« pojasnjuje Gorjan. Domžalčani so bili lep čas brez Luke Vončine in Jureta Močnika, skupila sta jo tudi Urban Gorjanc in Tomaž Bolčina, med poškodovanimi je Djordje Lelić, uvodni del sezone je izpustil Corey Remekun. V Domžalah so se zganili. Prihodnji teden bo lahko že pomagal Maj Kovačević. Gorjan namigne, da bi lahko že danes ali jutri ekipo okrepil še en branilec.

V Evropi nastopajo tudi Zlatorog, Tajfun, Rogaška in Primorska. Merijo se v srednjevropski ligi Sixt Alpe Adria, ki pa je Košarkarska zveza Slovenije ne priznava. Poleg Slovencev so v ligi še avstrijski, slovaški in češki klubu. »Liga je koristna za nas,« meni direktor Zlatoroga Aleš Antauer. Trener Laščanov Aleš Pipan kali mlade igralce in jim namenja minutažo. Laščani so si že zagotovili napredovanje v četrtfinale (tam bosta igrala tudi Rogaška in KK Primorska), Tajfun pa se je poslovil. »Dobro bi bilo, da bi se raven lige dvignila in da bi imeli močnejše tekmece,« še pristavi Antauer, ki pohvali trud vodstva lige, ki povrne 60 odstotkov sodniških stroškov. Podobno pragmatično razmišljajo tudi v Primorski, Tajfunu in Rogaški. Še enkrat pa se je izkazalo, da so tri tekmovanja, tri tekme na teden, prevelik napor za slovenske ekipe, ki si zavoljo ekonomskih razmer širokega fonda igralcev enostavno ne zmorejo privoščiti. To lahko naredi Cedevita, ki ima na voljo za dve kipi košarkarjev. Na to je že poleti opozarjal tudi Zmago Sagadin.
 

Deli s prijatelji