DOLGOVI

Evroliga zmajem grozi z odvzemom licence

Objavljeno 06. julij 2012 11.15 | Posodobljeno 06. julij 2012 11.16 | Piše: R. T., STA

Če Union Olimpija ne bo poravnal dolgov, sledi izključitev iz košarkarske elite.

Trener Olimpije Sašo Filipovski daje napotke svojim varovancem

LJUBLJANA – Na skupščini košarkarske evrolige v Barceloni je bilo izrečeno tudi resno opozorilo Unionu Olimpiji, ki ji je bila dodeljena pogojna licenca za prihajajočo sezono. Ljubljančani bodo morali pokriti vse odprte terjatve trojice nekdanjih igralcev, ki so si pravico poiskali na arbitraži Fibe, najkasneje do roka, ki ga bo liga sporočila klubu.

Slediti bo morala hitra sanacija velikega dela preostalih terjatev, sicer bo evroligaška licenca B, ki je v pretekli sezoni po aktualnem sistemu točkovanja pripadla Unionu Olimpiji, prešla na naslednji klub na lestvici najuspešnejših evropskih moštev.

Bertomeu opozarja

O tem je spregovoril tudi prvi mož evrolige Jordi Bertomeu: »V vodstvu evrolige se zavedamo trenutnih težkih ekonomskih razmer v Evropi, ki močno otežuje tudi delovanje športnih klubov. Kljub temu ocenjujemo, da je finančna stabilnost klubov v tem trenutku izjemno pomembna ne samo za klube, ampak tudi za evroligo samo. Nikakor si v elitnem društvu 24 klubov ne moremo privoščiti tveganja, da bi kakšen izmed kolektivov med sezono prenehal tekmovati ali nastopal kot popolnoma nekonkurenčen. Takšne razmere so slabe za košarko, nižajo gledanost in posledično ogrožajo finančno stabilnost in ugled tekmovanja. Navsezadnje to tudi ni v skladu s pravili finančnega delovanja klubov, ki ga smo ga v ligi že sprejeli. Olimpija je v zadnjih dneh pokazala ogromno truda in nas s konkretnimi dejstvi zadnji trenutek prepričala o resnih načrtih klubske sanacije in želji po takojšnjem poplačilu dolga, ki ga ima do nekaterih igralcev. Ker je v bližnji preteklosti že pokazala, kaj lahko v Stožicah ponudi, smo se ji odločili vseeno podeliti licenco B, a le ob izpolnjenih točno določenih pogojih še pred koncem tega poletja. Če klub teh ne bo izpolnil, bo njegovo mesto za sezono 2012/13 zasedel nekdo drug. Močno verjamemo in želimo si, da to vendarle ne bo treba.«

Möderndorfer verjame v poplačilo dolgov

Jani Möderndorfer, predsednik Uniona Olimpije, pa je dodal: »Položaj je povsem jasen in reakcija lige ni presenetljiva. Elitno evropsko tekmovanje si zasluži le tiste, ki na parketu in zunaj njega delujejo urejeno in stabilno. V klubu smo v zadnjih dneh ob podpori zvestih pokroviteljev dosegli konsenz o nadaljevanju evropskih ambicij Uniona Olimpije. Klub se je danes zavezal, da bo v najkrajšem možnem času izpolnil zahteve, ki nam jih evroliga sploh ne nalaga na novo, ampak si jih nalagamo primarno sami, to je poplačilo odprtih obveznosti do nekdanjih igralcev, trenerjev in ostalih upnikov kluba. Če obljub ne bomo uspeli izpolniti, v evroligi v prihodnji sezoni ne bomo nastopali. Sam verjamem, da nam bo uspelo, zato o drugih možnostih za zdaj ne želimo razmišljati.«

Finančni 'fair play'

Na skupščini so bile izpostavljene dileme pri sprejemanju koledarja klubskih in reprezentančnih tekmovanj in predstavljeni predlogi sprememb nekaterih košarkarskih pravil. Po pričakovanjih je bila najbolj pereča tematika finančno poslovanje klubov, članov elitne evropske košarkarske druščine.

Evroliga v naslednjih sezonah po vzoru Evropske nogometne zveze uvaja tako imenovani finančni 'fair play'. Nova pravila bodo od klubov postopoma brezkompromisno zahtevala popolno izničenje vsakršnih dolgov do nekdanjih igralcev, minimalni določeni klubski proračun in maksimalne možne izgube v obdobju treh sezon.

Deli s prijatelji