RAČUN

Eurobasket: na košarkarski zvezi še seštevajo in odštevajo

Objavljeno 04. januar 2014 12.35 | Posodobljeno 04. januar 2014 12.36 | Piše: Drago Perko

Kljub drugačnim napovedim organizatorji Eurobasketa še nimajo zaključnega računa.

Maskota eurobasketa 2013 Lipko je obračunal z vsem in vsemi. Foto: Ljubo Vukelič/Delo

Trije meseci in pol so minili od nadvse odmevnega evropskega prvenstva v košarki, ki so ga poleg Ljubljane gostili še Jeseničani, Koprčani in Celjani. Ko je padel zastor in ko so Francozi popili zadnjo steklenico šampanjca, so na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) obljubili, da bodo do konca decembra pripravili tudi finančno poročilo. Ne nazadnje – levji delež pri sami organizaciji je dodala tudi država s plačilom kotizacije Fibi Europe, torej davkoplačevalci imajo pravico vedeti, kakšna je bila končna bera. Ker tega poročila še ni, se nehote vzbuja dvom, da morda rezultati niso taki, kot so jih v težkih razmerah napovedovali organizatorji. Tiskovni predstavnik Eurobasketa Anže Blažič je vse odgovore obljubil na skorajšnji novinarski konferenci: »Večina dogovorov je v tem trenutku v sklepni fazi, zato bomo o vseh temah spregovorili in na vprašanja odgovorili na zaključni novinarski konferenci, ki bo v drugi polovici januarja.«

Borba za denar še ni končana

Slovenska reprezentanca je osvojila 5. mesto, spremljali smo izvrsten nacionalni naboj, drastično se je povečalo zanimanje za košarko pri mladih (tudi do 40 odstotkov višji vpis v košarkarskih šolah), od velikih obljub iz preteklih let pa ni ostalo veliko. Novo mesto in Ptuj sta ostala brez nove dvorane, zato sta se morala umakniti iz projekta, ljubljanski Tivoli je ostal takšen, kot je bil. Borba za denar še ni končana, zapletlo se je lani poleti. Najprej se je zaiskrilo na relaciji KZS – Mestna občina Ljubljana, potem pa še med mesti. Jeseničani so bili še avgusta lani ogorčeni, ker so bili skoraj primorani, da plačajo skoraj 1,6 milijona evrov kotizacije. Tedaj je župan Tom Mencinger celo grozil, da raje odstopi, kot pa sprejme kaj takšnega. Na Jesenicah so nam pojasnili, da imajo sklenjeni dve pogodbi – skupaj vredni 610.000 evrov bruto. Leta 2012 so plačali 210.000 evrov, lani 200.000, letos sledi še preostalih 200.000. Sicer pa so Gorenjci ponosni, dobili so krasno prenovljeno sodobno dvorano. Svoje so opravili tudi v Mestni občini Ljubljana. »Da, MOL je Košarkarski zvezi Slovenije plačal kotizacijo, ki je znašala 567.833,11 evra,« pojasnijo in izrazijo navdušenje nad podaljšanjem bivanja turistov v prestolnici, k čemur je levji delež prispeval ravno Eurobasket. V Kopru so doslej plačali 310.000 evrov od predvidenih 634.000. Vmes se je pojavil celo neuraden podatek, da bi Jeseničani plačali 958.000 evrov kotizacije, Koper pa 748.000. Očitno bo treba počakati na novinarsko konferenco, čeprav na Jesenicah zanikajo kakršen koli nov dogovor.

Dolenjci so se organizaciji in gostiteljstvu Eurobasketa odpovedali, ne pa 150.000 evrom, ki so jih prvi vplačali. Na Mestni občini Novo mesto potrdijo, da so s KZS na več pogovorih sklenili, da se jim vrne 96.000. »Povračilo pričakujemo v letošnjem letu,« še pristavijo v mestu ob Krki. »Z vidika regije in Slovenije so organizatorji dobro izkoristili potencial prvenstva,« meni Uroš Okoren iz športno-marketinške agencije SportElement. Opozori pa, da je ostal neizkoriščen potencial tujine. »Večina podjetij sponzorjev je vpeta v regijsko okolje, manjka pa podjetje, ki bi tekmovanje izkoristilo za vseevropsko sponzorsko aktivacijo. Ob tem je treba opozoriti, da tudi Fiba Europe nima pravih strateških sponzorjev, kar bi vsekakor pomagalo organizatorjem,« je dodal Okoren.

Deli s prijatelji