DOMAČA KRONA

Ena za vse za Celjane, ose bi pičile za piko na i

Objavljeno 26. maj 2016 09.52 | Posodobljeno 26. maj 2016 09.54 | Piše: Marko Uršič

Rokometaši Celja Pivovarne Laško in Gorenja jutri odločajo o domači ligaški kroni.

Celjski Miha Zarabec ter velenjska Mitja Nosan in Janez Gams bodo za svojo stran poskušali zaplesati šampionski ples. Foto Tomi Lombar

Celjani imajo domišljijo. Novinarsko konferenco pred odločilno tekmo moškega državnega prvenstva med Celjem Pivovarno Laško in Gorenjem, ta bo jutri ob 19. uri v Zlatorogu, so priredili na prostem v središču knežjega mesta, pod savinjskim soncem, ki je lepo grelo. A pustimo zadovoljstvo ob strani, preidimo na posel. Velenjski klub ima pred zadnjim ligaškim krogom točko (66:65) prednosti pred Celjani; ti so dragoceno točko izgubili v Ribnici. Ker se je zadnji medsebojni derbi v šaleškem mestu končal z neodločenim izidom (26:26), potem ko so Savinjčani že vodili s sedmimi zadetki razlike, je na dlani naslednje: Celje mora za dvajseti naslov državnega prvaka zmagati, Gorenju je za četrto krono dovolj že točka. A vemo, da rokomet ni nogomet, v prvem ne moreš, da bi iztržil remi, igrati italijanskega bunkerja.

Celjski moto pred derbijem je ena za vse. Torej ena tekma, da osvojiš glavno nagrado, ligaško krono. »Po izgubljeni točki v Ribnici smo imeli osem kvalifikacijskih krogov, nismo smeli spet storiti napake, da bi si, in smo si tudi jo, pribojevali tekmo za prvaka. Je pa zaradi točke prednosti pred tem dvobojem malce lažje Gorenju. Pričakujem pošteno in bojevito tekmo, želim si, da bi unovčili prednost domačega igrišča. Želel sem si, kot verjetno tudi kolega na nasprotni strani, da bi se vse odločilo že prej, je pa povsem pošteno, da odloča prav zadnja tekma,« je svoje misli razpredel trener Celja Branko Tamše. Tudi celjski kapetan Luka Žvižej se zaveda, kaj jih jutri čaka. »Pritiska, ki ga ustvarja ta tekma, smo vajeni, tako je vso sezono. Smo namreč klub, ki vedno cilja najvišje. Vse misli, energija in osredotočenost so usmerjene le v to tekmo. V zadnjem obračunu letošnjega prvenstva želimo biti najboljši, kar bi posledično prineslo želeni rezultat,« je navrglo levo krilo.

Ni favorita

A tudi Velenjčani imajo računico. »To je vrh celotne sezone, v tej tekmi se nam lahko povrne ves trud, ki smo ga vložili. Izrazitega favorita ni, ta vloga je tudi povsem nepomembna. Odločali bodo dnevna forma in detajli,« se vložka, in tudi nagrade, zaveda trener Gorenja Marko Šibila. No, zadnjo tekmo v Rdeči dvorani med ogorčenima tekmecema je zaznamovalo obupno sojenje Ozrena Backovića in Mitje Smolka. Kdo bo pravico delil v Zlatorogu, bo določil žreb. »Ne obremenjujem se s sojenjem. Misli so usmerjene izključno na lastne igralce, na katere imam vpliv. Drugo prepuščam odgovornim,« je o sodnikih navrgel Šibila, njegove misli pa je potrdi Tamše. Kapetan Gorenja Staš Skube bo v prihodnji sezoni kruh služil v madžarskem Szegedu, torej celjska je njegova poslovilna tekma za velenjski kolektiv. »Velikih skrivnosti ni. Ne le točko, praktično tudi mi kot oni potrebujemo zmago. To bo rokometni praznik, zmaga pa naj boljši. Želimo pritisniti piko na i. V teh treh letih, odkar sem v Velenju, namreč nismo osvojili še nobene lovorike. Menim, da je naša ekipa sposobna in pripravljena, da v Zlatorogu pripravi manjše presenečenje. Ne smemo si privoščiti črnih igralnih minut, v zadnji tekmi smo Celjane ujeli predvsem zaradi podpore domačega občinstva, v Celju tega ne bo,« je menil gonilna sila os Skube. Celjski klub je še naznanil, da je pričakovati rekord slovenske lige po gledanosti, seveda v živo, ene od prvenstvenih tekem. Vstopnice gredo dobro v prodajo, v celjski rokometni hram pa mora jutri zvečer priti več kot 4000 gledalcev, kolikor je zdajšnja rekordna znamka.

 

Deli s prijatelji