ZVEZDA NHL

Ekskluzivno iz L. A.:
 za Kopija tudi Beckham

Objavljeno 06. junij 2012 12.08 | Posodobljeno 05. junij 2012 21.06 | Piše: Sebastijan Kopušar

Navijači s spoštovanjem izgovarjajo Kopitarjevo ime, poroča naš sodelavec.

Med tiskovno konferenco po tretji zaporedni zmagi v finalu. Foto: Sebastijan Kopušar

LOS ANGELES – »Hočemo pokal!« je v nabiti dvorani Staples Center grmelo iz več kot 80.000 grl. Za Los Angeles je bil to rekordni obisk hokejske tekme. Mesto, ki je včasih komaj vedelo, da imajo pod parketom, na katerem blestijo košarkarji, tudi led, je zajela hokejska evforija. Še kip košarkarske legende iz osemdesetih Magica Johnsona pred dvorano so oblekli v črni dres, ki ga nosi tudi naš Anže Kopitar.

Po četrto zmago

Hokejisti Los Angelesa so tudi na tretji tekmi finala NHL premagali New Jersey (4 : 0) in so le še eno zmago oddaljeni od Stanleyjevega pokala. Slovenski zvezdnik Anže Kopitar je spet imel zelo pomembno vlogo, saj je prispeval zadetek za vodstvo z 2 : 0 in podajo pri zadnjem golu. V končnici je zbral že 18 točk (osem zadetkov, deset podaj), s tem pa je najboljši med hokejisti. Gotovo je tudi med glavnimi kandidati za najkoristnejšega igralca (MVP) končnice. »Videl sem Dustina Browna, bili smo v napadu tri na tri, otresel sem se svojega igralca, hitro dobil plošček in udaril. Samozavestni smo, a vemo, da bo najtežje priti do odločilne četrte zmage,« je Kopitar strnil odlično akcijo ob koncu druge tretjine in občutke po zmagi. Slovenski as je po klubskem uspehu že prekosil slovitega Wayna Gretzkega, ki je s kralji igral v finalu National Hokey League leta 1993, a je Los Angeles takrat izgubil z Montrealom z 1 : 4. Gretzky je sicer na zadnji tekmi proti vragom iz New Jerseyja vrgel prvi plošček na led. Kingsi so prva ekipa v zgodovini, ki je v vseh štirih serijah končnice povedla s 3 : 0. Imajo kar petnajst zmag in le dva poraza, z naslednjo zmago pa bi izenačili dosežek Edmontona iz sezone 1987/88. Kralji so tokrat odlično igrali tudi z igralcem več, dvakrat so zadeli na začetku zadnje tretjine, New Jersey pa v prvi ni dosegel zadetka v minuti igre petih na tri hokejiste. Četrta tekma bo na sporedu v noči na četrtek ob dveh po slovenskem času.

M. U.

Rad bi se le naspal

Popularni Kopi je pred nocojšnjo tekmo dejal, da je četrta zmaga najtežja. V tej končnici so že trikrat vodili s tri proti nič, a le enkrat jim je uspelo istega nasprotnika premagati štirikrat zapored. »Pritisk je velik, ampak to je del igranja v finalu Lige NHL. Tekma zame ne bo nič drugačna, kot so bile preostale, treba se bo naspati, spočiti, nato pa spet na delo,« je po včerajšnji zmagi dejal slovenski as.

Njegovo ime, ki ga Američani naglašajo na črki o, med navijači vzbuja spoštovanje. »Zelo dober igralec je, tudi če bo odšel v drugo moštvo, ga bom še vedno cenila,« je v gneči pred dvorano goreče pojasnjevala Erica s številko 11 na hrbtu. Zagotavljala je, da že leta navija za kralje ter ni ena od novega navijaškega roja, ki se je hokeja oprijel po predčasnem slovesu košarkarjev.

»Fejst fant«

Ledena ljubezen se je razširila tudi med zvezdnike. Včeraj zvečer je v predelu dvorane, namenjenega VIP-gostom, nogometaš David Beckham, ki igra za mestno moštvo Galaxy, svojim trem fantičem pojasnjeval čare hokejske igre. Prav poseben status ima igralec Matthew Perry (pri nas je najbolj znan po vlogi Chandlerja Binga v seriji Prijatelji), saj se je razvedelo, da je sezonsko vstopnico za tekme Kingsov kupil le dvakrat, leta 1993 in letos. In le takrat so prišli v finale, v katerem so letos zmagali na vseh treh tekmah, Perry pa jih je spremljal v živo. Na začetku maja je navdušil tudi Kopitarja; ko jih je obiskal v garderobi, ga je označil za »fejst fanta«.

Klub, ki obstaja 45 let, še nikoli ni osvojil Stanleyjevega pokala, zato zdaj kipi od želje po končni zmagi. »Res upam, da bomo v sredo postali prvaki. Dvajset let že čakamo na kaj podobnega, hokej v Los Angelesu si ne samo želi in zasluži, ampak tudi potrebuje pokal. Hkrati bomo vsemu svetu pokazali, da lahko moštvo, ki mu ni šlo najbolje, pride tako daleč. Še posebno z igralci, kot je Kopitar. Resnično je krasen in samo upam, da nam bo pokazal še veliko več,« so Erica in njeni hokejski prijatelji razmišljali pred tretjo tekmo.

Slovenec je na ledeni ploskvi več kot opravičil njihovo zaupanje. Ne samo da je dosegel drugi gol in sodeloval pri četrtem, s svojo čvrsto igro po vsem igrišču je bil eden od motorjev ekipe. Zato ni čudno, da je kot vedno žel pozornost tukajšnjih medijev.

 

 

Deli s prijatelji