EVROBASKET 2013

Dvorane za evrobasket bodo stale 16 milijonov

Objavljeno 15. april 2013 12.00 | Posodobljeno 15. april 2013 12.00 | Piše: Drago Perko

V štirih slovenskih mestih pospešeno obnavljajo dvorane za evropsko prvenstvo košarkarjev.

V Tivoliju
bodo zgradili južno tribuno, malo dvorano pa obrnili za 90 stopinj (foto: Drago Perko).

LJUBLJANA – Slovenija bo letos med 4. in 22. septembrom gostila evropsko košarkarsko prvenstvo. Nove dvorane država, žal, ne bo dobila, Ptuj in Novo mesto (tudi) zavoljo gospodarskih razmer nista bila kos tovrstnemu zalogaju. Organizatorji so naknadno v soglasju s Fiba Europe določili mesta, prvenstvo bodo tako gostili Ljubljana, Koper, Jesenice in Celje. V vseh bodo dvorane doživele številne popravke, in to ne le kozmetičnih. Obnova že poteka, v roke so že pljunili v Kopru in na Jesenicah, v Celju čakajo konec rokometne sezone, v Ljubljani pa na maj. Vse štiri investicije so skupaj vredne okoli 16 milijonov evrov. »Občinam zaupamo, zato se ne bojimo, da dvorane ne bi bile pravočasno nared,« so mirni organizatorji EP 2013.

Bonifika z novimi koši in semaforjem

V Kopru so se sprva spogledovali z idejo o gradnji nove dvorane, a so se na koncu odločili obnoviti Bonifiko. Da bi na Obali zamudili z deli, ni bojazni. Trenutno dobavljajo opremo dvorane (med drugim tudi nove košarkarske koše in semafor) ter urejajo ozvočenje, razsvetljavo in IT-opremo. Po novem bo imela dvorana krepko čez 4000 sedežev. Med drugim bodo osvežili tudi fasado ter okolico dvorane, uredil so hlajenje ter razsvetlitev, v novi podobi bodo zasijale tudi slačilnice. Vložili bodo 2,769.821,58 evra, Mestna občina Koper bo prispevala 1,226.481,58, Fundacija za šport 162.000, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa 1,381.340. Roke si na Obali že danes manejo hotelirji in gostinci; na območju občine Koper pričakujejo dodatnih 25.000 prenočitev, so nam povedali v tamkajšnjem uradu za družbene dejavnosti.

Zlatorog s klimo

V Celju bodo imeli še najmanj dela, zato naglice ni. Prvi vijaki bodo priviti na novo, ko se konča rokometna sezona. »Če bi začeli maja, bi radi julija končali. Projektna dokumentacija je izdelana,« pojasnijo v kabinetu župana Bojana Šrota. Kapaciteta dvorane se ne bo spreminjala (5000 sedežev), zaradi zahtev Fiba Europe se bo za nekaj sedežev zmanjšala. Obnovili bodo garderobe in prostor za dopinško kontrolo, uredili tribuno za medije, prostore za medije, pripravil športni tlak, zamenjali bodo semaforje, dodali reflektorje, uredili agregat, prenovili prezračevanje in vzpostavili klimatizacijo. Celotna investicija je vredna pol milijona evrov, mestna občina pa je sredstva že zagotovila, 100.000 bo prispevala še Fundacija za šport. Tudi v Celju računajo na spodoben obisk navijačev, ki bodo v mestu ob Savinji zagotovo zapravili nekaj denarja.

6,5 milijona 
za Podmežaklo

Na Jesenicah so dela po začetni vnemi obstala, zdaj pa je tamkajšnji hram športa iz dneva v dan lepši. Trenutno obnavljajo streho in slačilnice, zgradili bodo novo stopnišče ter dvigalo. Prenovili bodo še razsvetljavo in prezračevanje. Kapaciteta dvorane se bo po postavitvi dodatnih demontažnih tribun povečala za 1000 obiskovalcev (s 4500 na 5500). Finančna sredstva bodo črpali tako iz občinskega proračuna kot od drugod. Prispevali bodo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (organ upravljanja), ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (posredniško telo), svoje bo dodala še Fundacija za šport, preostala sredstva pa so zagotovljena v proračunu jeseniške občine. Vrednost investicije je 6,5 milijona evrov. »Občina Jesenice od evrobasketa 2013 pričakuje predvsem dobro promocijo tako mesta kot ponudbe, ki jo premore,« pravijo v železarskem mestu.

8000 sedežev v Ljubljani

V novi podobi bo zasijal tudi v košarkarskem pogledu rahlo pozabljeni Tivoli, kjer so organizatorji našli rešitev po odpovedi Ptuja in Novega mesta. »Prenova se je začela že z izdelavo projektne dokumentacije, gradbena in obrtniška dela pa začnemo predvidoma v začetku maja,« pojasnijo v kabinetu župana Zorana Jankovića. Tivoli bo imel po novem 1000 sedežev več (torej skupaj 8000), saj bodo zgradili južno tribuno, malo dvorano pa bodo obrnili za 90 stopinj in bo omogočala izvajanje enakih športnih programov kot doslej. Za projekt bodo v prestolnici odšteli 6,256.200 evrov. Mestna občina bo prispevala nekaj več kot pet milijonov (5,019.135), iz evropskih skladov bo prišlo 1,23 milijona.

Stožice z 
urejeno okolico?

Še vedno pa ni jasno, ali bodo v Stožicah vendarle uredili okolico, ki je bila načrtovana ob izgradnji dvorane. Na MOL zatrjujejo, da je okolica urejena in da imajo uporabno dovoljenje. Vsi nadaljnji postopki pa so odvisni predvsem od tega, kako uspešno se bo Grep z bankami dogovoril o zaključku financiranja projekta. »Na MOL si želimo, da se celotna površina uredi do začetka evrobasketa.« Časa je malo. Dokumentacijo bi morali začeti pripravljati prihodnji mesec.

Z obnovo dvoran pa je tesno povezana tudi prodaja vstopnic. Za drugi in finalni del so že na prodaj, za prvega pa še ne. Organizatorji so previdni tudi pri napovedih, kdaj bodo te v prodaji. »Datum še ni določen, ko bo, bomo javnost, kot vedno, obvestili pravočasno,« pravi Anže Blažič, tiskovni predstavnik Eurobasketa 2013. Organizatorji so toliko bolj zadovoljni z dinamiko prodaje vstopnice za sklepne boje. Trenutno so prodane skoraj vse za finale, približno dve tretjini za večerno polfinalno tekmo ter približno polovica za obe večerni četrtfinalni tekmi. V teh terminih bo namreč nastopila slovenska reprezentanca, če bo do tedaj uspešna.

Deli s prijatelji