EVROPSKO PRVENSTVO

Dugonjić vzel bron na poti do OI v Riu

Objavljeno 14. december 2013 08.10 | Posodobljeno 13. december 2013 22.13 | Piše: M. U.

Slovenski plavalec je v Herningu na EP v kratkih bazenih na 100 m prsno osvojil tretje mesto.

Plavalcem res ni dolgčas. Pozimi se radi stisnejo v krajše, 25-metrske bazene, in v danskem Herningu so se tako v teh dneh zbrali na evropskem prvenstvu. Glavni mušketir slovenskega plavanja je že nekaj časa bolj sam na bazenski fronti, Damir Dugonjić je tisti, ki naj bi štrene mešal tudi na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru. Koroški dvometrski orjak je udarno vlogo upravičil tudi v mrzli Skandinaviji; v toplem bazenu se je za uvod ogrel z bronastim odličjem na 100 m prsno. Madžar Daniel Gyurta si je priprsal zlato, drugi je bil Nemec Marco Koch, bronasti, 25-letni Dugonjić pa bo žlahtno srečo še iskal na 50 m.

Naš DD je sicer zelo dobro formo potrdil že na zimskem prvenstvu ZDA v Knoxvillu; bil je namreč prvak na 100 jardov. V finale na stotki v Herningu se je uvrstil z drugim časom, na 50 metrov ima najboljši prijavljeni izid; lani na kratkem SP v Istanbulu se je v obeh prsnih disciplinah okitil s srebrnim odličjem. Veliki izpit sezone pa mu je obakrat, na svetovnem prvenstvu v normalnih bazenih v Barceloni, izpred nosa vzel odličje in pristanek na četrtem mestu.

»Letošnje poletje sem bil res v odlični formi, v življenju še nisem bil v takšni. Nekaj je tudi težav s časovno razliko, na prvenstvo sem prišel iz ZDA, a sem tudi tega že vajen,« je kratkobazensko preizkušnjo napovedal Ravenčan, za katerega je onkraj luže pesti seveda stiskala tudi žena Camilla. Je pa Dugonjić imel zaradi snega tudi težave na poti na staro celino. Je že tako, da mora njegov trener Matija Medvešek priprave svojega varovanca kombinirati s starocelinskim in ameriškim prebivališčem.

Državni rekord

Tokrat se je v finalu v vodo pognal s petega startnega mesta, na 50 metrov je obrnil kot drugi, na koncu pa je nekaj malega zmanjkalo za bolj žlahtno odličje. Gyurta je odplaval čas 57,08, Koch je bil počasnejši za šest stotink, Dugonjić pa se je bazenskega roba dotaknil v času 57,24. S tem je tudi za pet stotink sekunde popravil državni rekord. Ker gre v kratkih bazenih za detajle, posebno pomemben je vsakršni obrat, je treba zbrano plavati ves čas, Dugonjič pa bo imel priložnost še danes, da se na 50 m prsno morebiti žlahtno zavihti še višje. Do zdaj ima namreč z vseh EP v kratkih bazenih že tri srebra in dva brona, manjka mu torej le še zlato. A kratki bazeni so v glavnem bolj ali manj ogrevanje za prave stvari, se pravi velike bazene, in tu ima Korošec predvsem uprt pogled proti brazilskim olimpijskim igram. Njegov trener pravi, da prostora za napredek še je, mora se še nekoliko psihično stabilizirati, na 200 m prsno pa realno nima možnosti za visoke uvrstitve, saj je pretežak. Predvsem pa je pri Dugonjiču zanimivo, kako bo še naprej kombiniral vadbo v ZDA in Evropi, kjer seveda Matija Medvešek želi imeti roko nad celotnim procesom treninga.

Dugonjiić je že pred svetovnim prvenstvom v Barceloni napovedal, da bo to ključno pri njegovem nadaljnjem razmišljanju o športni karieri, in po dveh četrtih mestih v Kataloniji je tudi jasno, da bo vse moči usmeril predvsem na to, da v Riu de Janeiru osvoji olimpijsko odličje. Konkurenca bo seveda ameriška, avstralska, evropska in tudi domača, a Korošec tudi dokaj samozavestno ve, česa je sposoben in kaj še mora pri telesni in psihični pripravi dodati, da bo segel v same žlahtne višave.

Deli s prijatelji