USPEH

Dugonjić v finalu

Objavljeno 28. julij 2013 22.16 | Posodobljeno 28. julij 2013 22.53 | Piše: STA, S. J.

S časom 59,80 je na svetovnem prvenstvu v Barceloni v svoji polfinalni skupini zasedel tretje mesto.

Damir Dugonjič se je uvrstil v šanghajski finale na 50 metrov prsno

BARCELONA – Slovenski plavalec Damir Dugonjić se je na svetovnem prvenstvu v Barceloni uvrstil v finale discipline 100 metrov prsno. S časom 59,80 je v svoji skupini zasedel tretje mesto, skupno pa je dosegel četrti čas polfinala.

Glede na dejstvo, da je letos najhitrejši izid dosegel aprila v Eindhovnu z 1:01,52, tudi Dugonjić sam ni pričakoval finala, saj je s polfinalom izpolnil vse svoje cilje. In kot je napovedal že po kvalifikacijah, v polfinalu glede na sezono ni imel česa izgubiti. Z uvrstitvijo v finale je visokorasli Korošec doživel tudi lepo uteho za lanski olimpijski nastop, kjer je kljub drugačnim pričakovanjem tesno zgrešil popoldanski nastop.

Seveda je bil po tekmi prezadovoljen: »Še sam ne morem verjeti, da sem bil tako hiter. Bil sem sproščen, nisem bil obremenjen s finalom in pred startom sem pogledal, kdo bo plaval poleg mene. To je bila skupina z olimpijskimi in svetovnimi prvaki, kar me je dvignilo. Sam sebi sem rekel: Uživaj na tej dirki, lahko se kosaš z najboljšimi.«

Dve zlati za ZDA 

Prireditelji pa so razdelili prve štiri komplete medalj. Po tradiciji najprej na 400 prosto. 22-letni Kitajec Jang Sun je z zmago potrdil tudi olimpijsko zlato iz Londona 2012 in ob tem dosegel letos najboljši izid na svetu 3:41,59. V tesnem boju za srebro je bil Japonec Kosuke Hagino boljši od Američana Connorja Jaegerja. Manjkala sta branilec naslova Korejec Park Te Hvan in svetovni rekorder Nemec Paul Biedermann. Evropsko čast so nato v štafeti 4 x 100 prosto rešili Francozi, srebrni so bili Američani in bronasti Rusi.

V ženski konkurenci na 400 prosto je Američanka Katie Ledecky do 300 metrov plavala v času novega svetovnega rekorda, v končnici pa za malenkost popustila. Val navdušenja je zajel dvorano Palau San Jordi ob srebru domače zvezdnice Melanie Costa Schmid, bronasta je bila Novozelandka Lauren Boyle (NZL). Na 4 x 100 prosto so se zmage veselile Američanke na čelu z Missy Franklin, za katere poznavalci napovedujejo, da bo prva plavalka prvenstva. Srebrne so bila Avstralke in bronaste Nizozemke.

Deli s prijatelji